De muur

Het hoort bij de nieuwe mythen die Israël graag verspreidt: die afscheidingsmuur op de Westoever is er vanwege de veiligheid van Israël. Want waar of niet, er zijn praktisch geen terroristische aanslagen meer. En dat komt natuurlijk door die muur, zeggen ze.

Kijk eerst naar de animatiefilm die mensenrechtenorganisatie Al Haq heeft gemaakt: als het werkelijk de bedoeling was geweest de Palestijnse bevolking van de Israëlische te scheiden, dan was de muur op de ‘groene lijn’ geplaatst. In plaats daarvan is de route van de muur veel langer dan de grens, en reikt tot diep in Palestijns land. Daar gaat het argument van de ‘veiligheid’, want daardoor komen vele duizenden Palestijnen aan de verkeerde kant van de muur terecht – zonder afscheiding tussen hen en Israël.

Dat het de Palestijnen zelf zijn die besloten hebben geen aanvallen meer te doen op Israëlische burgers komt in het Israëlische verhaal niet voor. Het geweldloze verzet tegen de muur wordt gewelddadig neergeslagen, en de mythe dat de Palestijnen van nature terroristen zijn wordt verder verspreid.

Er is nog een feit dat weerlegt dat het niet de muur is die aanslagen tegenhoudt. De muur is niet af, en de Palestijnen die werk zoeken zijn vindingrijk in omwegen en manieren te vinden om toch als illegale arbeiders in Israël terecht te komen. Kijk hier maar even.

Zie hier. Tijdje was het genoeg om auto’s in te zetten met een Israëlisch vlaggetje erop en een chauffeur die voor de gelegenheid een keppeltje op had gedaan.
Filmpje van B’Tselem, hier.
Meer: hier. Valse identiteitsbewijzen, die van Palestijnen die in Israël wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *