Huiskamervragen voor minister Rosenthal


(cartoon van Siegfried Woldhek)

Te gast: Clara Legêne, met ‘Huiskamervragen’ aan minister Rosenthal

Afgelopen week werd de Israëlische soldaat Gilad Shalit vrijgelaten. Ik zou zo graag een paar Huiskamervragen aan minister Rosenthal willen stellen.

1. Is het u bekend dat na de ontvoering van de Israëlische reservekorporaal Gilad Shalit op 25 juni 2006, en na de Israëlische bevrijdingsoperatie Summer Rains (start 28 juni 2006), en na het arresteren van 64 Palestijnse parlementsleden (29 juni 2006), en na voortzetting van Summer Rains in operatie Autumn Clouds (start 1 november 2006) (aantal doden aan Palestijnse zijde in 2006 ±650, onder wie 120 kinderen), Israël herhaaldelijk en publiekelijk te kennen heeft gegeven dat de blokkade van Gaza slechts opgeheven zal worden als het Rode Kruis Gilad Shalit kan bezoeken, of als Gilad Shalit definitief is vrijgelaten?

2. Bent u met mij van mening dat nu Gilad Shalit is vrijgelaten, de zee- en landblokkade van de Gazastrook onmiddellijk opgeheven dient te worden? Indien ja, welke acties gaat u dienaangaande ondernemen? Indien nee, waarom niet?

3. Is het u bekend dat de Israëlische overheid, met de bedoeling de druk op het bestuur in de Gazastrook op te voeren, teneinde de vrijlating van Gilad Shalit te bespoedigen, op 23 juni 2011 maatregelen in gang heeft gezet waardoor de omstandigheden van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen ernstig verslechterden (de zogenaamde privilege-regeling), waarna een deel van de gevangenen een hongerstaking is begonnen?

4. Bent u met mij van mening dat nu Gilad Shalit is vrijgelaten, deze privilege-regeling onmiddellijk teruggedraaid moet worden? Indien ja, welke acties gaat u dienaangaande ondernemen? Indien nee, waarom niet?

5. Kunt u mij informeren over de gezondheidstoestand van de hongerstakende Palestijnse gevangenen?

6. Kunt u mij informeren over het precieze aantal (democratisch verkozen) Palestijnse parlementsleden dat door Israël in hechtenis wordt gehouden en welke aanklacht tegen hen is ingediend?

7. Kunt u mij informeren over het aantal kinderen, ten tijde van hun arrestatie jonger dan 15 jaar, dat door Israël in hechtenis wordt gehouden en wat de precieze reden is van hun detentie?

8. Kunt u verklaren waarom onder de 1027 Palestijnse gevangenen, die als gevolg van de gevangenen-ruil zijn en worden vrijgelaten, geen kinderen zijn?

9. Bent u met mij van mening dat (administratieve) detentie van kinderen jonger dan 15 jaar strijdig is met het internationaal recht en zij onmiddellijk in vrijheid moeten worden gesteld? Indien ja, welke acties gaat u dienaangaande ondernemen? Indien nee, waarom niet?

10. Is het u bekend dat Israël in een niet gepubliceerd legerdocument heeft toegegeven dat de aanslagen nabij Eilat (18 augustus 2011) niet het werk zijn geweest van cellen in de Gazastrook, hoewel Israël dat aanvankelijk wel beweerde en direct daarna vergeldingsaanvallen op Gaza begon die tot begin september doorgingen (aantal doden 31, onder wie 6 kinderen), en bovendien overging tot massaal arresteren van burgers op de Westoever onder verdenking van sympathie met of lidmaatschap van Hamas (21 augustus 2011)?

11. Kunt u mij informeren over het precieze aantal Palestijnse burgers dat bij huis aan huis-acties op de Westoever is gearresteerd, hoe de precieze aanklacht tegen hen luidt, in welke Israëlische gevangenissen zij zich nu bevinden en hoe hun situatie is?

12. Bent u met mij van mening dat nu is komen vast te staan dat de Eilat-aanslagen niet zijn toe te schrijven aan cellen in de Gazastrook, de als direct gevolg van deze aanslagen op de Westoever gearresteerde Palestijnse burgers door Israël onmiddellijk in vrijheid gesteld moeten worden? Indien ja, welke acties gaat u dienaangaande ondernemen? Indien nee, waarom niet?

Plus bronnen, natuurlijk, voor het geval hij het echt niet weet.

Maar ja, ministers beantwoorden nooit Huiskamervragen. En deze denk ik al helemaal niet.

Bron: Claars Notes, hier

11 gedachten over “Huiskamervragen voor minister Rosenthal

  1. Ja die man is echt goed, niet alleen lijken zijn portretten akelig goed, hij heeft ook altijd iets te pakken van de essentie van iemand, zoals nu met Rosenthal. Heel gemeen, heel treffend.

  2. (5) Wij niet, Brechtje, als gewone burgers. Alleen een Tweede Kamerlid kan dat doen. Dus we kunnen de vragen wel opsturen naar onze favoriete parlementariërs. En dan het beste hopen, want die moeten ook elke dag kiezen uit duizend dingen en zich afvragen of het ‘opportuun’ is om deze vragen nu te stellen.

  3. Zou idd mooi zijn als de minister gedwongen wordt om deze vragen te beantwoorden. Goede vragen,waarom zit je niet in de 2e kamer Clara?

  4. Wat velen niet weten is dat Siegfried Woldhek ook de initiatiefnemer is van een bijzonder snuggere en succesvolle manier van ontwikkelingshulp zonder ngo’s, overheden, geld of wat dan ook. Gewoon de ene burger die de andere (waar ook ter wereld) vanachter zijn computer een handje helpt: filmpje waarin hij het uitlegt en hier de site: nabuur.com.

Reacties zijn gesloten.