Saskia Poldervaart 1945 – 2011


(Saskia Poldervaart, met rode das, op een bijeenkomst van Vrouwen tegen Uitzetting op de Dam, maart dit jaar)

Een paar jaar geleden, toen ik haar zag bij een bijeenkomst van Vrouwen Tegen Uitzetting zei iemand tegen mij: ‘ze is heel erg ziek. Wil je even een foto van haar maken? Het is misschien wel de laatste keer’. Dit was de foto die ik toen maakte. Ze wist al dat ze niet meer lang te leven had maar liet zich niet kisten.

femi-3.jpg
(Saskia Poldervaart in 2009)

Saskia Poldervaart, afgelopen donderdag overleden nadat ze het hardnekkig veel langer volhield door te leven dan iedereen had verwacht, was werkelijk een feministe van het eerste uur. Ze zat al bij Dolle Mina toen ik nog niet echt inzag wat de meerwaarde was van een vrouwengroep als die toch zei dat de klassenstrijd het belangrijkste was. Ik ben niet van het eerste uur maar van kwart over, alhoewel dat bijna een halve eeuw later niet meer zo belangrijk is.

We kenden elkaar, maar werkten nooit samen, we zaten toevallig of niet toevallig altijd in andere groepen en initiatieven, en werden niet echt vriendinnen. Wel zag ik haar nog wel eens zitten in haar geveltuintje in de Jordaan waar ik ook woonde, met een sjekkie, een glaasje witte wijn, soms vergezeld van dochter en/of vriendinnen, en dan maakten we een praatje. Dan vroeg ze of ik er bij kwam zitten, maar ik had meestal haast. Er zou altijd nog wel een volgende gelegenheid komen, dacht ik. Maar die kwam er niet meer.

Saskia was vooral van het activisme, hoewel ze vele jaren lang vrouwenstudies doceerde aan de UvA. Ze is, net als ik, trouw gebleven aan de idealen van die eerste jaren, hoewel we daar op verschillende manieren vorm aan gaven. Voor mij werd het me alleen bezig houden met feminisme op een gegeven ogenblik te klein, ik had het gevoel nu wel alles gezegd en opgeschreven te hebben wat ik te zeggen had, het was geen uitdaging meer. Ik nam mijn feminisme mee, want dat raak je toch niet meer kwijt, in mijn andere activiteiten, Palestina, vluchtelingen, de SP. Maar Saskia bleef trouw op hetzelfde pad: de jongere generatie, inmiddels zowat leeftijd kleindochters, onderwijzen en begeleiden.

In de Volkskrant van vanochtend waarin ze met een kort artikel herdacht wordt, kun je ook wel zien waarom les blijven geven over het feminisme geen overbodige luxe is, want daar gaan we weer: goedbedoeld wordt vermeld dat Saskia géén kortgeknipte kenau in roze tuinbroek was, want ze droeg liever een minirok, en godzijgeloofdengeprezen was ze wel ‘fanatiek’, maar niet ‘dogmatisch’. Afgezet tegen het stereotype van de feminist viel ze dus nogal mee, moeten we begrijpen.

Als Saskia nog op haar plekje in haar geveltuintje in de Jordaan had gezeten had ik toch maar eens een keer een glaasje witte wijn met haar moeten delen en hadden we kunnen beslissen of het geen tijd werd voor een monument voor de onbekende dogmatische kortgeknipte kenau van een feministe in roze tuinbroek, een type dat we tot op de dag van vandaag niet in levenden lijve zijn tegengekomen.

4 gedachten over “Saskia Poldervaart 1945 – 2011

 1. Ik kende Saskia wel uit Dolle Mina.
  Ik bewonderde haar en mocht haar erg graag.

  Over het artikel in VK van vanochtend verbaasde ik me ook.
  Om het mild uit te drukken.

 2. Jammer, dat Saskia er niet meer is.

  Altijd een verfrissende bijdrage in allerlei discussies.
  En een mooie coach voor de jongere generatie feministes.

  Zeker met beide benen op de grond.
  Sterkte voor haar familie, vrienden en intimi.

 3. Mooi eerbetoon aan een inspirerende vrouw.
  Saskia Poldervaart heeft vele kleurrijke zaadjes gestrooid in de denkwereld van hele generaties feministes. Dat we daar nog maar lang de bloemen en vruchten van mogen plukken.

 4. Beste Anja Meulenbelt,

  Bedankt voor dit mooie eerbetoon.

  Ook in het tijdschrift Raffia van het Institute for Gender Studies besteden we aandacht aan het overlijden van Saskia Poldervaart. We zouden graag met u overleggen over het plaatsen van bovenstaande foto. Ik vind helaas geen contactgegevens op uw website. Vandaar even via deze weg… Zou u hierover contact met mij willen opnemen? Alvast bedankt!

  Hartelijke groet,
  namens Raffia,
  Marijke Naezer

Reacties zijn gesloten.