Ondertussen in ‘democratie’ Israël (11)

Even leek het erop alsof Netanyahu, ongetwijfeld onder druk van het Westen, het nieuwe wetsontwerp waarbij ‘links’ genoemde mensenrechtenorganisaties verder aan banden gelegd zouden worden nog maar even op zou schorten. Maar het nieuwe wetsontwerp is volgens een redactioneel van Ha’arez nog erger.

Het herziene wetsontwerp, mede ondersteund door Yisrael Beitenu en Likud, wil alle donaties en subsidies die uit het buitenland komen voor organisaties die de regering niet bevallen, tegenhouden. Dus: als ze het bestaansrecht van Israël aanvechten, aanzetten tot racisme (geestig, als je ziet dat er geen enkel bezwaar tegen is om yeshiva’s die oproepen tot strijd tegen de Arabieren van staatswege te subsidiëren), gewapende strijd tegen Israël aanmoedigen, dreigen gekozen vertegenwoordigers of Israëlische soldaten aan te geven bij internationale gerechtshoven, dienstweigeren propageren of boycot van Israël voorstaan. Behalve dat zouden organisaties die niet tevens door de Israëlische overheid worden gesubsidieerd, verplicht worden om 45% van donaties van buitenlandse regeringen als belasting af te staan.

Met deze wet, als die wordt aangenomen, heeft de Minister van Financiën de volmacht om te beslissen voor welke organisaties deze extra belasting niet geldt – maar we kunnen wel ongeveer raden welke organisaties wel en welke niet zouden worden gekort.

De Ministers verkrijgen daarmee een nieuw machtsmiddel om de ‘civil society’, de door burgerinitiatieven ontstane organisaties die kritisch staan tegenover het beleid van de regering onder controle te krijgen – waarmee een nieuwe stap is gezet om Israëls interne democratie – toch al voornamelijk voor joden en niet voor niet-joodse staatsburgers – nog verder af te breken.

Het is duidelijk tegen welke organisaties die nieuwe wet is gericht: alleen mensenrechtenorganisaties en vredesgroepen ontvangen subsidies van buitenlandse regeringen, de groepen die donaties ontvangen van buitenlandse organisaties of particulieren die bestemd zijn voor de nederzettingen of voor rechts-extremistische activiteiten blijven buiten schot.

Uit een peiling onder de Israëlische bevolking blijkt dat ‘slechts’ (zegt Ha’aretz) 37% van de Israëli’s voorstander zijn van de beperkingen van ‘linkse’ organisaties, de media, en het gerechtshof. Kennelijk vindt de meerderheid het ook geen goed idee om de burgerrechten door een rechtse meerderheid aan te laten tasten.

Bron: hier.
En Abu Pessoptimist heeft meer gedetailleerde informatie dan ik in Haaretz heb kunnen vinden: hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *