Anja Meulenbelt

Anja Meulenbelt
:: Weblog

vrijdag 9 december 2011

Leven in Gaza

Categorie: Kunst, muziek,Palestina/Israël om 12.16 uur


(foto Sami Kishwani)

Wat voor beelden hebben mensen van Gaza? Die van gemaskerde raketten afschietende terroristen? Ellende, honger, huilende kinderen? In puin geschoten hopen beton? Wat mensen die met ons meegaan naar Gaza altijd raakt is de tegenstelling: je verwacht ellende, er is ellende, en toch zijn de mensen in Gaza levenskunstenaars die er van maken wat ze kunnen. We hebben er altijd enorm plezier. Zo is de foto hierboven van een vindingrijke visser, vissen is bijna niet meer mogelijk door de blokkade, de meeste vis wordt geïmporteerd uit Egypte. Maar deze visser zet zijn bootje in om vlak voor de kust op en neer te varen, zo snel als hij kan, en voor een paar shekels ouders en hun kinderen mee te nemen voor een plezierritje. We hebben ze op en neer zien sjezen, met joelende kinderen aan boord. Alles om de kinderen bezig te houden, ze een zo normaal mogelijk leven te geven.

Meer foto’s van het alledaagse Gaza, Palestijnse Amerikaan Sami Kishawi kwam voor het eerst sinds 2004 terug in Gaza, en verwachte treurigheid en puinhopen. Dit is wat hij zag. Hier. En dit is wat hij erover schreef: hier.

4 reacties

 1. ter info: zaterdag 10 december 20.10-20.40 op België 2: actualiteitenmagazine Vranckx met een documentaire over Ramallah – het verschil tussen rijkdom en armoede

  met vriendelijke groet

  Comment by Hans Tanis — zaterdag 10 december 2011 @ 6.35

 2. Keek op electronic intifada.
  Bij foto “A street vendor prepares shawarma sandwiches at the Friday market in Gaza City.” was ik een beetje verbaasd op de LETTERS op het T shirt van de verkoper.
  Kan overigens niet lezen wat er staat…..

  Comment by Mike de Boer — zaterdag 10 december 2011 @ 9.15

 3. En waarom zou je verbaasd moeten zijn omdat iemand een shirtje draagt met Ivriet (Hebreeuws) er op? Veel Palestijnen hebben jaren lang in Israel gewerkt, toen dat nog kon. Ik ken Palestijnen die zelfs in de gevangenis Ivriet hebben geleerd, met het idee dat er toch een toekomst zou zijn waarin ze weer samen zouden leven en werken. En bovendien: Gaza dat niet groter is dan twee keer Texel kan niet alles zelf produceren. Veel goederen moeten dus uit Israel komen, als ze tenminste worden toegelaten. Gaza is nog steeds een lucratief afzetgebied voor Israel, hoewel dat niet wederzijds is, want de Gazanen wordt niet toegestaan hun producten uit te voeren. Het is nog maar even gezegd: de Palestijnen die ik ken hebben niets tegen joden, en ook niets tegen hun taal, ze hebben wat tegen de bezetting, tegen de onderdrukking, tegen de moordende aanvallen en tegen het feit dat hun land wordt gestolen. Voor de kinderen die nu groot worden wordt dat wel anders, want die kennen geen andere joden meer dan soldaten en kolonisten.

  Comment by Anja — zaterdag 10 december 2011 @ 9.29

 4. Voor de leugenachtige propagandaverhalen van de Israelische ministeries moet je niet op mijn weblog zijn, Mark. Die hebben hun eigen site.

  Comment by Anja — zaterdag 10 december 2011 @ 9.35

RSS feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

73 queries. 0,164 seconds. Powered by WordPress

Creative Commons Licentie