“Tel Aviv voor de joden!”

‘Infiltranten’ worden ze genoemd, ze tasten de joodse staat aan, ze horen niet in Israël, ze horen in de gevangenis en linea recta terug naar huis. Ongeacht waarom ze gevlucht zijn: vluchtelingen uit Afrika, bijvoorbeeld Soedan.
Beelden van een demonstratie, en een tegendemonstratie: gevangenis, nee, vrijheid, ja!

Mijn stelling: als je begint mensen op te delen op grond van een etnisch-religieus beginsel – Israel is van de joden, de niet-joden zijn er op zijn best een getolereerde minderheid en kwaadaardiger bekeken een vijfde colonne, mensen die er puur door het feit dat ze niet joods zijn de staat Israel ondermijnen – als je eenmaal begint met zo’n onderverdeling in gewenste en ongewenste burgers kweek je racisme, angst voor de Ander, net zoals joden in Europa eens het object van angst zijn geweest: ‘ze nemen hier de boel over’. Dus heten vluchtelingen, alle vluchtelingen die niet joods zijn ‘infiltranten’.

7 gedachten over ““Tel Aviv voor de joden!”

 1. Mensen zijn ongeacht hun verschrikkelijke verleden vergeetachtig en wreed in gedachten. Ze leren nooit van hun verleden daarom hebben ze ook altijd een rampzalige toekomst. Vergeetachtige Joden moeten constant herinnert worden, wat de gevolgen zijn geweest van de racistische gedachten in het verleden. De menselijke leed, welke sinds het ontstaan van de menselijke bewustwording wordt toegebracht door de on ontwikkelde mens toegebracht aan mensen dient te worden verafschuwt. Deze dient als een soort opvoeding te worden opgegeven vanaf de kindstijd. Elk kind dient te hebben geleerd, wat de oorzaken zijn van de menselijke leed, welke door de mens zelf wordt veroorzaakt. Zonder een stevige heropvoeding is de mensheid zeer vatbaar voor wreedheden en genocide praktijken.

 2. Er zijn ook mensen, waaronder veel joden, die wel degelijk leren van het verleden Salman. Hajo Meijer heeft dat mooi uitgelegd: toen er na de holocaust werd gezegd ‘nooit meer’ bedoelden sommigen: dat mag de joden nooit meer gebeuren en anderen: dat mag de mensen nooit meer gebeuren.
  Zeker moeten kinderen beter opgevoed worden met de gedachte ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt’ enzovoorts, maar dat is nou juist niet het soort onderwijs dat je in Israel kunt verwachten.

 3. En dan vraag ik me af, hoe dachten de stichters van de staat erover, toen? Want dat een staat op grond van ras of religie op uitsluiting gebaseerd is, is toch evident? Dan begin je toch al met categorieën in gewenstheid?

 4. Dat is een heel verhaal, Barbara, en als het je interesseert kun je dat in mijn boek Oorlog als er vrede dreigt nalezen. De zionistische voorhoede was zich er van bewust dat ze een staat gingen stichten in een land waar al mensen woonden, al hebben ze dat in hun ideologie later zoveel mogelijk verborgen gehouden, ze wisten ook dat ze om een joodse staat te vestigen minstens het grootste deel van de bevolking ‘etnisch’ moesten ‘zuiveren’. Zoals geschiedde. Maar verder dachten ze niet. Ben Gurion heeft nog eens gezegd dat de ouderen zouden sterven en de jongeren zouden vergeten, er was een idee dat de Palestijnen, tevens Arabieren tenslotte, op een of andere manier vanzelf wel zouden verdwijnen of op zouden gaan in de omringende landen. En dat is niet gebeurd, want Palestijnen zijn hardnekkig, het is de laatste rest van hun land dat ze nu verdedigen, ondanks het feit dat de rest van de wereld toekijkt en niets doet.
  De oude zionistische pioniers bekennen steeds vaker dat dit racistische land – Uri Avnery die als jongen nog met een geweer in de zionistische terreurgroep Irgun heeft meegedaan noemt het zelfs fascistisch – niet is wat hen eens voor ogen stond. Zie hier.
  En je hebt gelijk, dat je geen exclusief joodse staat kunt vestigen zonder mensen uit te sluiten en tot tweederangsburgers te maken hadden ze kunnen bedenken, maar dat bedachten ze niet. Het enige excuus dat je kunt bedenken is dat dat in de nadagen van het kolonialisme was, waarin ‘inheemse’ bevolkingen sowieso niet voor vol aangezien werden, ook niet door de Europese staten. Maar terwijl al die landen hun kolonialisme hebben opgegeven en er van uit gaan dat in een werkelijke democratie alle burgers gelijk zijn ongeacht religie of etniciteit, gaat Israel nog blind op de oude voet voort, en wordt in feite steeds erger.

 5. Mijn joodse opa was er ooit van overtuigd dat dit land alles beter zou doen, alle fouten uit het verleden zou herstellen en een soort socialistische heilstaat zou worden. Hij geloofde dat echt. Tot hij er een keertje heenging, jaren ’70 dacht ik. Hij kwam lijkbleek weer terug. Ik bedoel, ik geloof dat mensen zo’n joekel van een bord voor hun kop kunnen hebben, dat ze echt iets heel anders zien dan er te zien is.
  Dank voor je reactie, en ik zal je boek eens lezen.

 6. De huidige generatie Palestijnen is er natuurlijk niet mee geholpen maar het is wel duidelijk dat Israel op den duur niet zal kunnen bestaan in deze vorm als je de tegenstellingen in de bevolking ziet. Het recht zal tenslotte zegevieren.
  Uiteindelijk zal de staat Israel een “normale” democratie worden met voor alle inwoners gelijke rechten. Dat is natuurlijk wat ik hoop!

 7. Dat is ook wat ik hoop, Johan, en ik hoop ook dat Israel eens gaat bedenken dat ook zijzelf beter af zijn in een goede democratie voor alle inwoners, en dat dat gaat gebeuren door groeiend inzicht, zoals eens ook in Zuid Afrika, en niet door eerst nog vele golven onderdrukking en geweld. Maar ik vrees het ergste, want de doorsnee Israeli denkt nog steeds echt dat het een soort zelfmoord is om het zionisme achterhaald te verklaren en op te geven. De groep mensen in Israel die vreedzaam in één land wil samenwonen met niet-joden is zo klein, dat je het van hen niet hoeft te verwachten – en veel met name jongeren verlaten het land.

Reacties zijn gesloten.