Een onmenselijke keuze

Misschien was Samira Hassassian ook wel doodgegaan, of misschien later, wanneer ze niet voor een onmenselijke keus was gesteld: haar chemotherapie vanwege kanker onderbreken, of haar rechten om in haar woonplaats Jeruzalem te wonen te verliezen.

Samira Hassassian was de echtgenote van de Palestijnse ambassadeur in Londen, en woonde met haar man in Jeruzalem. De Palestijnse inwoners van illegaal geannexeerd Oost-Jeruzalem hebben anders dan de joodse inwoners geen staatsburgerschap. Ook als ze in Jeruzalem zijn geboren, en aan kunnen tonen dat hun families daar al generaties lang hun wortels hebben, moeten ze steeds opnieuw een verblijfsvergunning aanvragen. Wie in het buitenland verblijft moet elke twee jaar terugkomen, en wie langer dan zeven jaar niet terugkomt raakt onherroepelijk de verblijfsvergunning kwijt, krijgt die nooit meer terug en kan nooit meer in Jeruzalem wonen.

Samira was onder behandeling voor borstkanker en kreeg een zware chemotherapie. Ondanks dat verzocht ze tevergeefs om uitstel. Wilde ze haar papieren en haar rechten als inwoner niet kwijtraken dan moest ze persoonlijk terugkomen naar Israel. Volgens haar man en dochter was ze ervan overtuigd dat ze zou blijven leven. Ze maakte de keuze om de reis ondanks haar ziekte te maken en haar behandeling te onderbreken, omdat ze anders nooit meer terug gekund had naar Jeruzalem. Op de terugreis liep ze, verzwakt als ze was, een virusinfectie op. Drie maanden later stierf ze. Ze werd 57.

De woordvoerder van de Israëlische ambassade beweert dat de toestemming tot uitstel er wel aankwam, maar dat Samira toen al in Jeruzalem was. Tegelijkertijd werd haar man ervan beschuldigd zijn vrouw teruggestuurd te hebben ‘om politieke redenen’. Of dat ze in werkelijkheid terug was gekomen om doktersadvies in te winnen. Dat ze wekenlang tevergeefs geprobeerd had om uitstel te krijgen, maar haar brieven onbeantwoord bleven, de verklaringen van haar artsen niet serieus genomen en ze niet werd toegelaten in het consulaat zeggen ze er maar niet bij.

In de loop van de tijd zijn van duizenden Arabische Jeruzalemieten de verblijfsrechten ontnomen.

Zie The Guardian, http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/16/palestinian-wife-forced-jerusalem-cancer-envoy-claims