Kerst voor de Palestijnse christenen


(Kerstmis in Bethlehem)

De Israëli’s zijn ook de beroerdsten niet. In wat het Ministerie van Buitenlandse Zaken een ‘gebaar van welwillendheid’ noemt mogen 500 christelijke Palestijnen in Gaza even de gevangenis uit om hun familie te bezoeken en Kerstfeest te vieren op de Westoever, in Bethlehem bijvoorbeeld. Fideel, niet? Behalve dat er ook bij staat dat vergunningen alleen worden verleend aan christenen uit Gaza die jonger zijn dan 16 en ouder dan 46. Kijk hier.

Vorig jaar kregen er 600 Gazanen toestemming om naar de Westoever te reizen, en was de maximumleeftijd nog 35. Waarom de leeftijd op is getrokken naar 46 is iedereen een raadsel, maar zo doen ze dat. De regels veranderen doorlopend. De Palestijnen zelf gaan daar uiteraard niet over, hen wordt niks gevraagd.

Er leven zo’n 1500 christenen in Gaza. Tweederde van hen mogen er dus niet uit, wat betekent dat opa, oma en de kleinkinderen wel mogen, maar de ouders en de kinderen boven de zestien niet. Er is dus geen enkel gezin dat met elkaar Kerst mag gaan vieren, ze moeten dus kiezen, of met z’n allen thuis blijven, of een paar mensen van hun gezin, jong genoeg en oud genoeg uitzwaaien. Maar fijn is het natuurlijk wel dat ze de keuze hebben die de moslims al helemaal niet is vergund.


(Christelijke Palestijnen verlaten Gaza door de ons zo bekende gang bij Erez)

Wacht even, in het bericht dat ik hierover las, hier, staat een update. COGAT, The Coordinator of Government Activities in the Territories, heeft toch maar besloten om de leeftijd weer te verlagen naar 35 jaar. Kijk hier. Wat ik al zei: het zijn de beroerdsten niet.

Het wordt trouwens voor de Palestijnse christenen sowieso steeds moeilijker. Eens was er een natuurlijke band tussen Jeruzalem en Bethlehem, maar met de laatste plannen voor de nederzettingenbouw, en de muur grotendeels af, is Jeruzalem vrijwel afgesneden van Bethlehem, en is het oude nog bijbelse landschap daartussen verwoest. Hier. Wie de herdertjes in het veld wil zien liggen moet nog snel even gaan kijken.

En voor wie meer wil weten over de Palestijnse christenen, lees hier.

Een gedachte over “Kerst voor de Palestijnse christenen

Reacties zijn gesloten.