De christelijke kerken moeten stelling nemen


(foto Najeh Haslamoun, Electronic Intifada)

De aartsbisschop van Canterbury waarschuwde dat de Arabische Lente de veiligheid van de christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten bedreigt. Nogal hypocriet, zegt Virgina Tilley, want waar bleven de protesten van de kerken bij de stelselmatige bedreiging van de Palestijnse christelijke gemeenschap door Israël?

Virginia Tilley is een vooraanstaande geleerde van Zuid-Afrikaanse afkomst. Onder haar leiding verscheen al eerder een belangrijk rapport over Israël en de apartheid (Occupation, Colonialism, Apartheid?) dat binnenkort als boek verschijnt. Ze neemt de christelijke kerken veel kwalijk. Eens was het land dat we het Heilige Land noemen een plaats voor pelgrims die het gebied tussen Jeruzalem en Bethlehem bezochten, lang was de christelijke gemeenschap in Jeruzalem een cultureel rijke bevolkingsgroep: bijna twintig procent van de stad, nu is dat nog maar 2 procent. Wie nu als pelgrim het land bezoekt ziet muren en checkpoints, het lang in stand gehouden bijbelse landschap is kapot. Twintig jaar geleden trof je er nog de herders aan met hun kuddes schapen. De herders zijn nu bijna helemaal weg, gearresteerd, verjaagd, weggetreiterd.

Waarom hebben de christelijke kerken niet geprotesteerd, en waarom, als ze dat wel deden, deden ze dat zo zwakjes? Waarom bleven en blijven ze eeuwig hangen in frases als ‘beide kanten moeten elkaar de hand reiken’ en ‘we bidden voor hen in deze zware tijden’? Waarom durfden ze nooit het woord bezetting in de mond te nemen? Waarom hadden ze het wel erg christelijk over ‘verzoening’ maar wilden ze nooit toegeven dat verzoening pas mogelijk is wanneer het onrecht eerst ophoudt? Was er dan ‘verzoening’ mogelijk geweest in Zuid-Afrika, zonder de apartheid te bekritiseren en op te heffen? Nergens in de bijbel staat dat we goed en kwaad met elkaar moeten verzoenen, zegt Tilley. We horen ons tegen het kwaad, tegen onrecht, onderdrukking en zonde te verzetten.

De belangrijkste kerken in de wereld hebben Israël altijd ontzien. Deels als een reactie op de schuld aan eeuwen van antisemitisme. Soms willen kerken zich niet uitspreken omdat ze hun joodse medeburgers niet voor het hoofd willen stoten. Maar minder nobele motieven zijn dat de kerken hun grondbezit in het Heilige Land in veiligheid willen houden, en hun door Israël afgestane privileges niet kwijt willen raken. En dan heb je nog de ‘christenen voor Israël’ die geheel in de ban zijn van een pseudo-religieuze zionistisch-messianistische visie, dat Israël door God aan de joden is gegeven, en eens, als de messias komt, zich zullen bekeren tot het ware geloof, het christendom. Wat een excuus is om blind te zijn voor de er al wonende Palestijnse christenen.

De kerken mogen niet meedoen aan de mythe dat de huidige staat Israël de legitieme opvolger en de spiritueel herboren versie is van de joodse aanwezigheid in het het Heilige Land van eens, ze mogen niet meedoen aan het stoken in de relaties tussen moslims en christenen, ze mogen niet toestaan dat de christelijke theologie wordt misbruikt voor militaire doeleinden: de bezetting. Het wordt tijd dat de christelijke kerken stelling nemen tegen onrecht.

Lees de complete tekst: hier. En meer: James M. Wall: It’s the right moment for churches to pay attention to Israel’s occupation. Hier. Lees ook het zeer informatieve boek van Gied ten Berge, Land van mensen, over de verschillende stromingen binnen christendom, jodendom en moslims die allemaal hun eigen band hebben met ‘het land’, dat de bakermat is van hun geloof. (Ik hoop daar binnenkort nog op terug te komen.)

11 gedachten over “De christelijke kerken moeten stelling nemen

 1. Ik snap het niet zo goed. De Palestijns christelijke gemeenschap werd toch niet weggepest omdat ze christelijk was ? Maar meer vanwege de Palestijnse achtergrond. Of heb ik het mis ?
  Daarmee klopt de vergelijking toch ook van geen kanten meer ! Christenen worden nu meer en meer vervolgd vanwege hun christen-zijn. Tenminste in Egypte is dat gaande. En ja, laat ik over Nigeria maar zijgen na de kerstmoorden van 2011.
  En laten we eerlijk zijn, je kunt van de kerken moeilijk verwachten dat ze nú hun mond houden omdat ze in het verleden gezwegen hebben. Dan mogen ze nooit meer iets zeggen.
  Het is maar een zwak standpunt van Virgina Tilley.

 2. We zijn het ontzettend eens, Henk: jij snapt het niet zo goed.
  Terwijl het er toch in gewoon Nederlands staat.
  Als christen hoor je op te komen tegen onrecht, en niet de andere kant op te kijken omdat het je even niet zo goed uitkomt.
  En je hoort de christelijke gemeenschap in Palestina niet kapot te laten maken, omdat het toevallig Israel is die dat doet.
  Snap je hem nou?
  Dag Henk.

 3. Maar Henk heeft toch gewoon gelijk dat een en ander niets met elkaar te maken heeft? Indien de kerken niet juist gereageerd hebben inzake de Palestijnse Christenen dan ontneemt dit hun toch niet het recht nu, juist, te reageren op de kwalijke gevolgen van de Arabische “Lente”? Uiteraard moet deze interventie dan met enige scepsis worden bekeken maar een mening is niet onjuist uitsluitend vanwege degene die deze mening uit.

 4. Ik zei niet onjuist, ik zei hypocrriet. Dat de christelijke kerken het af hebben laten weten wat betreft hun Palestijnse broeders en zusterkerken lijkt mij glashelder. En erg.
  De bekende reflex van rechts om zich opeens wel druk te maken over christenen als die vervolgd worden door gemeenschappelijke vijand ‘de moslims’ en nooit als het gaat om de gemeenschappelijke vriend Israel is welbekend, en tamelijk schunnig.

 5. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Ik heb slechts bezwaar dat je dit nu weer als “rechts” bestempelt. Rechts is liberaal. D66 wellicht. De PVV is qua opvattingen en standpunten veel meer “links” dan “rechts”.

 6. Kletskoek, Johan. Wat islam en Israel betreft is de PVV onvervalst rechts. De linkse standpuntjes die de PVV even van de SP had geleend om stemmen mee te winnen laten ze stuk voor stuk vallen. Maar daar gaan we het hier verder niet over hebben. Je kunt zo in de Tweede Kamer zien welke partijen vierkant achter Israel en achter Rosenthal staan. De rechtse.

 7. Zelfde kletskoek, Johan. Niet als het gaat over Israel en over de islam. Daar staan de standpunten nog steeds heel overzichtelijk rechtlijnig tegenover elkaar. Nog afgezien van het feit dat we in het Nederlandse parlement geen extreem linkse partijen hebben.

 8. Op de een of andere manier was het deze kerst in de mode om in de media te schrijven over Palestijnse christenen en dat die door Hamas worden dwarsgezeten. The Guardian, een krant die toch bekendstaat om zijn goed onderbouwde artikelen over het Midden-Oostenconflict kwam met een artikel dat volgens Palestijnen die ik ken bol stond van de feitelijke onjuistheden.

  Nadat ze er eerst op twitter uitgebreid met elkaar over overlegd hadden heeft een van hen, de blogger en journalist Omar Ghraieb, er twee artikelen aan gewijd. hier en hier. Ik ben geen fan van Hamas en geen christen, schrijft hij op twitter, maar ik hecht eraan dat de feiten juist worden weergegeven.

 9. Dank je Clara, heel goed dat je die artikelen hier hebt neergezet. Ik ergerde me al zwaar aan dat artikel in The Guardian, een krant die ik verder zo hoog heb zitten. Ik hoor in Gaza nooit iets over specifieke onderdrukking van christenen, ik zie ook de kerstkribjes met het kindeke staan in de Flag shop, een kerstboom bij moslim vrienden thuis, gewoon omdat ze die mooi vinden en die er ook nog wel bij kan. Ik heb ze nog nooit een kwaad woord over christenen horen zeggen, en ze vergeten nooit mij een merry christmas te wensen. En het mag ondertussen duidelijk zijn dat ik geen dikke vrienden ben met Hamas, maar van alles dat hen verweten wordt, ik heb niet gehoord dat ze zich met christenen bemoeien.
  Het is wel duidelijk dat het stoken tussen christenen en moslims past binnen het Israelische verdeel en heers spelletje – er zijn veel christenen uit Gaza weggegaan eenvoudig omdat zij die kans wel kregen en de moslims niet. En er zijn ook werkelijk problemen voor zo’n kleine gemeenschap: bijvoorbeeld dat er voor christenen die graag een partner vinden van hetzelfde geloof bijna geen keuze is. Een partner naar Gaza halen is vrijwel niet te doen en wie wil dat ook. Vandaar dat veel christenen die kunnen ook weg zijn gegaan. Arafat was trouwens met een christelijke vrouw getrouwd, en Abbas was nu weer in Bethlehem in de kerk.
  Hartstikke jammer van The Guardian, ik hoop dat ze dat nog rechtzetten. Ze hebben wel een reputatie hoog te houden.

Reacties zijn gesloten.