Hamas en de Arabische lente

(Khaled Meshaal afgelopen zondag bij koning Abdullah II van Jordanië. In het midden de troonopvolger van Qatar, sheikh Tamim bin Hamad Al Thani. Niet zichtbaar op de foto is dat ook leden van het politbureau van Hamas aan de ontmoeting deelnamen, onder wie Moussa Abu Marzouq. (Reuters))

Interessante analyse van de veranderingen binnen Hamas naar aanleiding van de machtsverschuivingen in de omringende Arabische landen: Hams was op bezoek in Jordanie. Lees Abu Pessoptimist:

Het leek haast alsof de Arabische Lente aan de Palestijnen voorbij was gegaan. Er waren tot nu toe geen massale protestbewegingen, en evenmin aanwijzingen dat Palestijnen naar het voorbeeld van Tunesië, Egypte en andere Arabische landen aanstalten maakten om en masse te gaan ‘stemmen met hun voeten’. Afgezien van wat kleinere demonstraties was er slechts één opmerkelijke uitzondering: de marsen die Palestijnse vluchtelingen in Libanon en Syrië organiseerden naar de Israëlische grenzen op en rond 15 mei, de dag van de Nakba. De tienduizenden die eraan deelnamen zorgden voor grote nervositeit aan de Israëlische kant, die zich vertaalde in een bloedige reactie, waarbij een veertigtal demonstranten door de Israëli’s werd doodgeschoten en een onbekend aantal gewond raakte.

Lees verder: hier.