Jelle Brandt Corstius voert actie tegen boerkaverbod

Enig. Jelle Brandt Corstius voert actie tegen het boerkaverbod. Kijk op zijn weblog, hier.Hij schreef een brief naar de leden van de Eerste Kamer.

Geachte senator,

Het komt niet vaak voor dat ik aan de Eerste Kamer denk. En dat is maar goed ook. Dat betekent dat jullie je werk goed doen. Politiek hoort te worden beoefend door wijze mannen en vrouwen die weloverwogen een besluit nemen. Niet door mensen die achter de media aanlopen. Of elkaar uitschelden in het parlement. Of symboolpolitiek bedrijven. Onder ons: ik ben bang dat de Tweede Kamer bedorven raakt door dit soort figuren. Laat dit niet met de Eerste Kamer gebeuren!

Ik schrijf u over het ‘boerkaverbod’, waar u binnenkort over gaat stemmen. Begrijp mij niet verkeerd: het geeft mij ook een onaangenaam gevoel als ik een vrouw in een boerka zie lopen. Maar ik heb ook een onaangenaam gevoel als ik naar de roodverbrande hangborsten van een moeder op het strand van Zandvoort moet kijken. Ze is ook nog eens aan het beachballen! ‘Trek wat aan,’ denk ik dan. Maar ik denk ook: ‘Je gaat je gang maar’. Uggs, nog zoiets. Maar dat zal u als senator weinig zeggen.

Los daarvan: wat zal er gebeuren met deze boerkavrouwen? Denkt u dat ze na het verbod zonder boerka rond gaan lopen? Nee, die komen natuurlijk hun huis niet meer uit. Het idee achter de wet is dat deze vrouwen meer vrijheid krijgen. Maar het omgekeerde zal gebeuren.

Dit laten jullie niet gebeuren toch? Er staat meer op het spel: door dit soort symboolpolitiek zal het vertrouwen van de kiezer in ons politieke systeem nog verder afnemen. En geloof mij, daar is al niet veel meer van over. Dus maak jullie reputatie als club van grijze, maar wijze muizen waar, en stem tegen het boerkaverbod!

Vriendelijke groet,

Jelle Brandt Corstius

ps ik ben op zich wel voor een Ugg-verbod.

psps grappig, er zijn ongeveer net zoveel Kamerleden als boerkavrouwen. Best weinig hè?

Ik was niet van plan om er aandacht aan te geven, want de discussie over hoofddoek en boerka (of eigenlijk nikab, want de boerka wordt in Nederland al helemaal niet gedragen) is al volledig platgetreden. Ja het is vrouwonterend, nee dat is het niet want ze kiest het zelf. We weten het nou wel.

Ik ben geen fan van gezichtsbedekking. In Gaza komt dat uiteraard ook voor, en als ik op straat vrouwen tegenkom van wie ik alleen nog de ogen kan zien door een spleetje stoor ik me daar niet aan – iedereen moet het zelf maar weten. Maar in de samenwerking is het lastig. Als ik met een groep mensen werk ben ik blij als er maar één zit van wie ik het gezicht niet kan zien, want als er iemand iets zegt en ik kijk rond en zie nergens een gezicht praten weet ik dat het die ene is, maar als het er twee zijn wordt het al moeilijker. Op mijn werk in Gaza staat het vrouwen vrij om zonder hoofddoek, met hoofddoek of met niqab aan het werk te gaan, alleen kunnen vrouwen met gezichtsbedekking niet werken met dove kinderen, want die moeten kunnen liplezen.

Maar dat ik er geen fan van ben betekent nog niet dat ik vind dat het in Nederland verboden moet worden. De argumentatie is volstrekt absurd. Veiligheid? Kom nou. Als iemand iets te verbergen heeft gaat die toch niet met een buitengewoon opvallende omhulling rondlopen? Onderdrukking? O en dan helpt het om de vrouw die in een nikab rondloopt te gaan beboeten, en niet de man die haar gedwongen zou hebben? Vergeet het maar. Het gaat om zo’n honderdvijftig vrouwen, en het is volstrekt buiten proportie om daar een probleem van te maken en het hele parlement in actie te brengen om daar een wet over aan te nemen. De verspilling voor zulke onzin! De politie is er uiteraard ook al niet blij mee, want die zien zich al achter die vrouwen aan moeten rennen om ze op de bon te slingeren. Alsof ze niets beters te doen hebben.

Hulde dus voor Jelle. Al wens ik graag nog de vrijheid om op mijn UGG-sloffen de vuilnis buiten te zetten zonder beboet te worden.