Frisse oren


(Brechtje Roos met appel)

Bijna twintig mensen in mijn huiskamer, toen Brechtje Roos (zie hier) haar luistersessie kwam doen. Het is een leuk idee, en zo simpel: ruimte die groot genoeg is, nodig mensen uit, Brechtje komt haar sessie doen: fragmenten muziek laten horen, en er wat – met haar kennis van zaken – omheen vertellen. Zodat we, zoals ze zegt, weer met frisse oren kunnen luisteren.

Ik zat er ook de tweede keer weer helemaal in, hoorde weer nieuwe dingen, kruiste weer wat dingen aan die ik graag helemaal wil horen in plaats van alleen een fragment. Brechtjes eigen enthousiasme is erg aanstekelijk, haar zendelingenwerk werkt, en het aardige was dat een paar mensen die zelf spelen, en dus veel meer van muziek weten dan ik, het net zo inspirerend vonden als de mensen die wat meer ‘ongeletterd’ zijn.

Voor mij was het ook spannend om mensen bij elkaar te krijgen van al die verschillende dingen waar ik bij betrokken ben: SP-mensen, Palestina-mensen, Ekklesia en Nieuwe Liefde-mensen, en dan nog loslopende meer familie zeg maar. En door hen meegenomen mensen die ik nog niet kende.

En dus werd er in de pauze en erna ook nog geestdriftig gepraat over van alles wat ons bezighoudt, en dat vind ik bijna net zo heerlijk als stil luisteren naar de muziek.

De poezen vonden het wat minder. Kobus liep te dwalen door het pand omdat al zijn eigen plekjes bezet waren, en je zag in het wolkje boven zijn hoofd de tekst ‘jezus ze zitten overal’. En Josefien zette uitgerekend om het meest stille, subtiele stuk van Pärt haar dagelijkse loeipartij in waarop Kobus begon te mauwen om brokjes. Dat krijg je met huiskamersessies.

Innig tevreden dat iedereen weer was opgehoepeld nam Kobus na afloop zijn eigen stoel weer in beslag.

Maar voor wie ook zoiets wil doen en ruimte genoeg heeft voor zeg 12 mensen, neem contact op met de muziekzendeling, onder die naam op facebook te vinden of anders hier. Mij lijkt het een leuke manier om je verjaardag te vieren – bijvoorbeeld.