Gaan of niet gaan, dat is de vraag


(Ayoub Assaleya, twaalf jaar, gisterochtend gedood)

Het zal weer eens niet. Morgenochtend heel vroeg gaat ons vliegtuig naar Tel Aviv, want dinsdagochtend worden we verwacht in Gaza. Vanavond om tien uur horen we pas of we gaan of niet.

Deze keer niet vanwege de Israëlische permits, die hebben we voor de verandering al binnen, maar nu of Gaza ons wil binnenlaten. Joes belt steeds met Khaled, die weer contacten heeft op hoog niveau. Het gaat er niet alleen om dat het voor ons heel moeilijk is om de reis op te schuiven, onze tickets vervallen daarmee en iedereen moet dan opnieuw vakantie opnemen, maar het gaat onze Gazaanse vrienden vooral om onze veiligheid. Een tussenoplossing is dat we wel vast naar Jeruzalem gaan, en daar afwachten of we er komende week nog in kunnen, maar dat doen we alleen wanneer daar een redelijke kans op is, en dat hangt weer af van de onderhandelingen tussen Hamas en Egypte. Want we gaan niet op kosten van onze donateurs een week rondhangen in Jeruzalem, als er geen kans is dat we naar Gaza kunnen. Nou, het is weer eens spannend. Zal ik mijn koffertje inpakken of niet?

Update: de situatie is nog te onveilig, we krijgen van de Palestijnen geen permissie om Gaza binnen te komen en onze vrienden vinden ook dat we niet moeten komen. Er worden nieuwe bombardementen verwacht. Dus we gaan niet.