Morgen in Amsterdam: solidariteit met de mensen van ter Apel

Overgenomen van Abu Pessoptimist.

Maandag 28 mei (Tweede Pinksterdag) om organiseert het Platform Stop Racisme en Uitsluiting een openluchtvertoning van de film ‘Illégal’ uit solidariteit met de vluchtelingen die in Ter Apel op straat zijn gezet.

De vertoning van de film begint om 22.00 uur. Voorafgaand daaraan houden om 21.30 Maartje Terpstra (vluchtelingenadvocaat) en Solmaz Mahmoedi (Vrouwen tegen Uitzetting – zij was erbij in Ter Apel) een introductie over de actie in Ter Apel en de redenen waarom mensen illegaal in Nederland zijn.

Over de film Illégal (van de Belgische regisseur Olivier Masset-Depasse):
De beginscène grijpt je meteen naar de keel. Tania, een alleenstaande moeder, komt thuis met een ‘bevel om het grondgebied te verlaten’. Ze gaat even kijken bij haar zoon die al in bed ligt, gooit het papier in de vuilnisbak en verbrandt haar vingers aan een strijkijzer. Zo kan men haar bij een controle geen vingerafdrukken afnemen. Het toont de wanhoop van een alleenstaande moeder die haar zoon kost wat kost een toekomst wil geven.
Dan maakt de film een sprong in de tijd en zien we Tania aan het werk. Via de Russische maffia heeft ze valse papieren gekregen. Het is een zwaard van Damocles dat haar voortdurend boven het hoofd hangt. Uiteindelijk wordt Tania toch opgepakt en moet haar zoon vluchten en onderduiken. Zijzelf belandt in een gesloten asielcentrum.

(Ik bevestig dat: het is een aangrijpende en ook prachtige film, A.M.)

Maandag 28 mei, 21.30 uur, Beursplein, Amsterdam.