Politieman die Palestijnse jongen van tien doodschoot vrijgesproken


(De begrafenis van Ahmed Musa in 2008)

Te gast: Abu Pessoptimist, oftewel Maarten Jan Hijmans. Wie Palestina/Israël wil bijhouden moet op zijn weblog zijn. Hier.

Een Israëlische rechter heeft dinsdag een politieman vrijgesproken in een zaak waarin hij was aangeklaagd wegens het doodschieten van een 10-jarige jongen tijdens een demonstratie tegen de Muur in het dorpje N’ilin in 2008.

Volgens rechter Liora Frenkel was niet wettig en overtuigend bewezen dat de kogel die politieman Omri Abu afvuurde op de 10-jarige Ahmad Musa de jongen ook had gedood. Volgens de rechter was het bewijs dat de officier van justitie had overlegd niet eenduidig en hadden getuigen elkaar tegengesproken, meldde de krant Haaretz. Abu werd daarom alleen veroordeeld voor misbruik van zijn wapen op een moment dat zijn leven niet in gevaar was. Ook werd vastgesteld dat hij had geprobeerd bewijsmateriaal achter te houden en had gelogen tegen de politie die onderzoek deed, door aanvankelijk te verklaren dat hij niet had geschoten.

Tijdens de rechtszittig verklaarde Omri Abu dat hij had geschoten omdat er stenen werden gegooid naar zijn gepantserde jeep. ‘Zelfs in een gepantserd voertuig moet je reageren’, zei Abu. ‘Als je niet reageert kan dat als zwakheid worden opgevat.’ Ook zei hij dat hij wel degelijk in gevaar was, omdat ook een bulletproof jeep niet tegen alles bestand is.

Een onderzoek van de mensenrechtengroep Al-Haq vond destijds dat de 10-jarige Ahmad Musa zich tijdens de demonstratie op 29 juli 2008 schuil had gehouden in een olijfboomgaard. Een politieman merkte de jongen op, legde aan en vuurde van een afstand van 50 meter, aldus Al-Haq. Ahmad Musa werd getroffen in het voorhoofd en was op slag dood. Politiemannen openden daarna het vuur op twee mannen die hem wegdroegen, aldus Al-Haq. Tijdens Ahmads begrafenis, een dag later, werd de 19-jarige Youssef Amira in het hoofd geschoten. Hij stierf later in het ziekenhuis.

De vrijspraak voor Omri Abu is geen uitzondering. Volgens Ma’an News meldde de mensenrechtenorganisatie B’tselem tussen september 2000 en september 2011 473 gevallen van misbruik van geweld door politie aan de autoriteiten. Daaruit resulteerden slechts 19 dagvaardingen waarvan er een weer werd ingetrokken.