De laatste Nieuwe Linie


(Gerard van den Boomen)

Vijftig jaar geleden verscheen het eerste nummer van het maandblad De Nieuwe Linie. Eigenwijs, progressief en links. En vooral heel erg geinteresseerd in wat er in de marge en aan de onderkant van de samenleving gaande was, en in alle bewegingen die er toen ontstonden.

Dus geen wonder dat dat het blad was waar mijn eerste met mijn naam ondertekende artikelen in verschenen.

De Volkskrant heeft nu twee pagina’s gewijd aan het fenomeen Nieuwe Linie, met een groot interview met de hoofdredacteur Gerard van den Boomen. En met een laatste Nieuwe Linie in de vorm van een reeks artkelen, over toen en over nu, geschreven door de inmiddels tamelijk krasse knarren. Ik doe nooit zo aan nostalgie, al lijkt dit wel een maand waarin we tegelijk met het jonge lentegroen periodes van vroeger afsluiten, met de dood van Jaap Jansen van uitgeverij Van Gennep, en nu met de springlevende maar negentig jaar oude Van den Boomen die het initiatief nam om nog een keer een nummer samen te stellen.

Het maakt me ervan bewust hoezeer ik in deze barre tijden een werkelijk progressief vanzelfsprekend links blad mis en een idem dito uitgeverij. Het is maar behelpen, tegenwoordig. Met het web. Fijn dat we dat hebben, alleen, daar kan een AOW’ster niet van leven.

Hier is de link naar de Online Special van de Volkskrant. Die zit niet erg slim in elkaar want je kunt niet meteen zien wie wat geschreven heeft en dat zou voor mij zijn wat me als eerste interesseerde. Affijn. Toch leuk. En we gaan er een boek van maken, een collectors item.

Mijn stukjes zet ik nog op het web. En hier een kleine reportage over samenzweren in de Eland.