Zuid-Afrikaanse lesbische fotografie in Atria


(Renée Römkens, directeur van Atria)

Atria, eens het Internationale Archief voor de Vrouwenbeweging, is nu niet alleen een archief en bibliotheek rondom feminisme en emancipatie, maar heeft ook regelmatig interessante lezingen en exposities. Kijk hier.


(Saskia Wieringa, vorige directeur van toen het nog Aletta was)


(Andree van Es)

Ik was er bij de opening van een prachtige expositie over zwarte lesbische vrouwen en transseksuelen, met foto’s van Zanele Muholi op 27 november. Er zitten prachtige foto’s bij, indrukwekkend vooral als je de in zwart-wit gehouden portretten van de vrouwen naast elkaar zit: dan spat de vervlechting van kwetsbaarheid en kracht, van wantrouwen en eigenheid van de gezichten af. André van Es opende de tentoonstelling, en wees er op dat het geweld dat in Zuid Afrika nog hevig is, en ondanks een prachtige grondwet die de rechten van LHBTI mensen moet garanderen met name lesbische vrouwen treft, te zien is in de portretten. Je ziet de littekens in de blik van de vrouwen, die te maken krijgen met ‘correctieve verkrachtingen’ en met moord en bedreiging. Toch zie je vooral de kracht van het overleven in de beelden, en de tederheid, ondanks alles.


(Monique Samuel)

Renée Römkens, directeur van Atria, en Monique Samuel gingen met elkaar in discussie over vrouwen en geweld.Samuel ziet in Egypte een golf van seksueel geweld tegen vrouwen, maar tegelijkertijd ene enorme kracht van vrouwen die zich weren. Juist als vrouwen meer voor zichzelf opkomen en de mannen het gevoel hebben aan positie te verliezen neemt het gevaar op geweld toe.

Het spijt me dat ik zo laat ben met dit berichtje, daar kwamen Zwarte Piet en de dood van Mandela tussen, want de tentoonstelling is alleen vandaag nog te zien. Maar hou Atria in de gaten, er komt meer.