De grote leugen

Ik moet het jongeren nog wel eens vertellen hoe het vroeger was, en wat de redenen waren om feministe te worden. Onder andere dat je als vrouw die ongewenst zwanger werd – dit was voor de pil – gedwongen werd om te trouwen, want ongehuwd moeder zijn was nog een grote schande. En als je man dan gewelddadig bleek was er nergens waar je heen kon gaan, en scheiden was vrijwel onmogelijk. Als een van de twee partners niet wilde scheiden ging het gewoon niet door. De enige manier om van iemand af te komen was de ‘grote leugen’, voor de rechter liegen dat je overspel had gepleegd. Ik loog van ganser harte, om van die man af te komen.

Aanstaande zondag wijdt het programma Andere Tijden een uitzending aan scheiden vóór de nieuwe wet van 1971. Het was niet zo makkelijk om mensen te vinden die konden vertellen hoe het was om te scheiden voor die tijd. Wie dat nog meemaakte is nu oud. Of overleden. Ik was nog belachelijk jong – zestien – vandaar dat ik het nog na kan vertellen. Er waren ook mensen die daar niet graag meer over praatten.

Ik ben geïnterviewd voor de uitzending aanstaande zondag, Nederland 2, om 21.20. Trailer is te zien op de site van Andere Tijden, hier

Foto’s van de ploeg bij mij over de vloer, interviewster was Gerda Jansen: