Comité 21 maart bijeen

Het was een indrukwekkende bijeenkomst. Voorbereiding voor wat een grote demonstratie moet worden op 22 maart in Amsterdam, de dag na de internationale dag tegen racisme. Wat er voor mij indrukwekkend aan was is dat we zo veelkleurig waren, en dat er zoveel verschillende organisaties waren gekomen die zich aansluiten bij dat ene doel: samen tegen racisme en discriminatie.


(Sandew Hira en Mohamed Rabbae)


(Mustapha Ayranci)


(Mercedes van Zandwijken)

Er waren zwarte organisaties, migrantenorganisaties, organisaties van vluchtelingen en mensen die met hen werken. Er waren mensen van links (de IS), van de Filipijnse arbeiders in Nederland, het collectief tegen islamofobie, HTIB, Emcemo, mensen van het Platform Stop Racisme en Uitsltuiting, ik ben niet volledig. En er zullen zich zeker nog meer aansluiten. Bij mijn weten was het de eerste keer dat migrantenorganisaties en zwarte organisaties zo bijeen zaten.

Makkelijk is het natuurlijk niet. De zwarte organisaties, waaronder Stichting Keti Koti Dialoog, Roet in het eten, New Urban Collective, en Slavery on-line hadden al gezamenlijk voorvergaderd om tot één standpunt te komen, want dit was voorspelbaar: alle groepen hebben hun eigen wensen, eisen en ideeën over wat er gedaan moet worden en hoe. Dat bleek ook wel op de avond: de ene wil de vijf eisen samenvatten in één slogan, de ander wil er nou juist nog eisen aan toevoegen. De een wil nu al weten hoe het daarna verder gaat, de ander zegt als we nu eerst eens even kijken of dit gaat lukken. Er zijn verschillen in waar we ons op moeten richten: op de politiek, de Nederlandse, of juist op Europa. En hoe breed moet je het doel maken: homofobie is opgenomen, waarom niet ook seksisme, vroeg Ramona Sno vanuit de zaal. Moet je niet rekening houden met alle vormen van discriminatie, ook die binnen de bewegingen zelf? Daar komen we op die avond niet uit. Sandew Hira houdt een betoog waarin hij er voor pleit om niet meteen mensen uit te sluiten die niet (al) tegen discriminatie van homo’s zijn, maar daarover in gesprek te blijven, Glenn Helberg pleit er nu juist voor om meer rekening te houden met de zwarte jongeren die nu worstelen met hun homoseksuele gevoelens – er mag niemand meer zelfmoord plegen, is wat hij zegt.

Er zijn vlammende betogen van oudgediende Mohamed Rabbae, van Mustapha Ayranci, en van Sandew Hira. Vroeger waren we solidair met Chili, zegt Rabbae. We hadden toen niet gedacht dat we nu vooral solidariteit nodig zouden hebben in ons eigen land. Nederland heeft zijn onschuld verloren. En ook dit zegt hij waar hij pleit voor bondgenootschap: vergeet niet dat blank ook een kleur is. Sandew Hira benadrukt dat we alleen eenheid kunnen vormen als we rekening houden met verschillen. We gaan de confrontatie aan, belooft hij. Ook in de publieke sector. Burgerlijke ongehoorzaamheid, geweldloos verzet, zoals boycot acties, de zwarte organisaties die een nieuw elan voelen nadat twee miljoen blanke Nederlanders hebben laten zien hoe groot de weerstanden nog zijn tegen werkelijke gelijkwaardigheid zullen niet meer zwijgend aan de kant blijven zitten. Op het Beursplein hebben ze al laten zien niet langer bang te zijn om hun nek uit te steken.

Mercedes Zandwijken begeleidt die avond het proces, en heeft vakkundig een vorm gevonden waarin iedereen ideeën, bezwaren, plannen kan uiten. Na het plenaire gedeelte zit iedereen in werkgroepen om de belangrijkste zaken uit te werken, want er moet nog heel veel werk worden verzet om de demonstratie in maart tot een succes te maken.

De 5 eisen, waar nog aan wordt gewerkt, gaan over discriminatie in onderwijs en op de arbeidsmarkt, over alle vormen van discriminatie, ook homofobie en antisemitisme, over een vervolgonderzoek na het rapport van Amnesty, over etnisch profileren dat moet stoppen, over de rechten van vluchtelingen op voedsel, kleding en onderdak en tegen het opsluiten van ongedocumenteerden, meer aandacht in het onderwijs voor het Nederlandse koloniale verleden en de slavernij, en een zwarte-piet-vrij Sinterklaasfeest.

En ik vind dat er nog te weinig moslim organisaties bij het initiatief betrokken zijn – niet één hoofddoek in de zaal, dat kan niet. Daar moet dus nog aan gewerkt worden. Ik zag nog geen vertegenwoordigers van de nieuwe Chinese groep, en geen Molukkers en Indo’s.

Er zal binnenkort wel een eigen website komen. Je kunt om de ontwikkelingen bij te houden nu nog terecht bij het Platform tegen Racisme en Uitsluiting, hier.
Sluit je aan, en zet 22 maart vast in je agenda.