Fatima Mernissi is overleden

Mernissi03

Fatima Mernissi is overleden. Deze foto maakte ik in 2005 van haar. Een heel bijzondere vrouw, met een grote uitstraling.

In mijn boek over de liefde, Het Jawoord, citeerde ik haar uitvoerig, omdat ze zo’n interessante vergelijking maakte tussen westerse en Arabische vrouwen, en hoe verschillend er in onze culturen omgegaan wordt met de liefde.

Wat een verschrikkelijke keuze hebben westerse vrouwen, schreef Mernissi, die de situatie van vrouwen in islamitische landen bepaald niet idealiseerde, maar die met haar oriëntaalse ogen naar ons westen keek, en niet alleen vrijheid zag. Dat de vrouwen in het westen moeten kiezen tussen schoonheid of intelligentie. Die keus vond ze even wreed als die van de dreigementen van de fundamentalisten: gesluierd en veilig, of ongesluierd en bedreigd. Westerse mannen hebben andere methoden om vrouwen eronder te houden dan oriëntaalse, schreef ze. Overal zie je dat mannen met macht zich omringen met jongere vrouwen om de oudere en meer volwassen vrouwen die hogere posities bereikt hebben te ondermijnen, zei een Europese een vriendin tegen haar. Maar in de Oriënt is verliefdheid gevaarlijk voor een man. Het maakt zwak. Het verhaal van Sheherazade, uit Duizend en één nacht, die de koning veroverde, deed dat niet met seks en jeugd, ze trok haar kleren nooit uit, maar door haar intellect.
Om te herlezen.