Joden tegen islamofobie

Joden en moslims, dit is onze maatschappij, zeggen de mensen van twee joodse organisaties in Frankrijk en België, de UJFP (de joodse bond van Franse joden voor de vrede) en de UPJB (de Belgische bond van progressieve joden) Eens waren wij de verschoppelingen van Europa, zeggen ze in een manifest dat deze maand verscheen: joden tegen islamofobie.

Wij werden niet in staat geacht om te integreren, staat er in het manifest, en we werden van alles wat er mis ging de schuld gegeven. En nu spreken we jullie aan, broeders en zusters, Arabisch, Turks, moslim, of jullie die een ‘moslim uiterlijk’ hebben, jullie die hier geboren zijn of van elders komen. We zeggen: wij horen hier allemaal thuis. We hebben allemaal recht op gelijkheid, respect en waardigheid. Niemand heeft het recht om tussen ons verdeeldheid te zaaien, of van jullie tweederangsburgers te maken. Niemand heeft het recht om jullie te wantrouwen, op grond van jullie religie, uiterlijk of afkomst.

Lees het manifest, Frans of Engels, hier.

Joden en arab2