Nakba dag

Elk jaar op 15 mei wordt de dag herdacht dat de Palestijnen hun land verloren. De mensen van het NCCR waar ik voor werk doen hun witte jasjes aan, laden de mensen die niet kunnen lopen in een busje en daar gaan we.

NCCR op Nakbadag

nakbadag1

Vorig jaar waren het vooral portretten van Arafat die werden meegedragen, nu is het vaker Sheich Yassin. Heel Gaza doet mee. Ik zie de rode vlaggen van de PFLP, de groene van Hamas, de zwarte van de Jihad, de gele van Fatah en de Palestijnse vlag van iedereen. Er wordt gezongen, slogans geroepen, het is eigenlijk bijna feest. De ijskarretjes en de maisverkopers doen ondertussen goede zaken.

kind nakbadag 1

kind nakbadag 2

kind nakbadag 3

Schoolmeisjes die slogans roepen, gezinnen met hun kinderen op de schouders, een groep gemaskerde jonge mannen van de al-Aksa martelaren brigade. Een groep mensen staat aan de ene kant van de weg met een portret van Abu Jihad, de eerste Palestijnse leider die werd geliquideerd, aan de andere kant zijn weduwe, Umm Jihad, tussen de Palestijnse notabelen. Iedereen wil haar een hand geven. Kinderen trekken aan mijn jasje, of ik een foto van ze wil maken.

meiden

meiden 2

vrouw met doek en petje

Dan gaan we weer terug. We eten een broodje patat, drinken een flesje prik en gaan door met de training.

NCCR mensen

Eén gedachte over “Nakba dag

  1. Hanan Asrawi schreef eens:

    “I remain,
    my children, grandchildren
    and more
    Palestinian
    Justice should have told them
    A nation can not die
    The earth is fertile to my roots
    Palestine
    Is mine…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *