Dweilen met de kraan dicht

Vriend Ruben Verhasselt heeft een column geschreven voor het blad De Brug, van het Sivmo.Ik mocht het gebruiken voor mijn weblog.

Dweilen met de kraan dicht
Drie praktische tips in de strijd tegen het terrorisme
Ruben Verhasselt

Wat is het humane antwoord op het Israëlische staatsterrorisme in de bezette gebieden?
In de eerste plaats gaan we dweilen met de kraan open.

Het groeiende aantal verminkte slachtoffers in Gaza en Rafah kunnen we helpen met geld voor Stichting Kifaia te Amsterdam, gironummer 8207589. Kifaia steunt gehandicapten in de Gazastrook, vooral kinderen en jongeren. Dat doet de stichting heel praktisch (rolstoelen) en door middel van ondersteuning en training van beroepskrachten en organisaties. Maak dus geld over en trek de gift af van de belastingen. Wie meer wil weten over het werk van de stichting surfe naar www.xs4all.nl/~kifaia.

In de tweede plaats gaan we geen bommen maar bomen planten. De interkerkelijke Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO heeft in samenwerking met het YMCA en het YWCA een olijfboomactie op touw gezet. De bulldozers van het Israëlische ‘defensieleger’ hebben al meer dan honderdduizend oude olijfbomen van Palestijnse boeren gerooid en gekapt. Ons antwoord op deze oorlogsmisdaad is praktisch en symbolisch: herplanting. De boompjes worden opgekweekt door vrouwen in Ramallah. Maak 20 euro over naar rekeningnummer 676761046 van ICCO Zeist, onder vermelding van ‘olijfboomactie’ en uw naam en adres. U krijgt een prachtig certificaat thuisgestuurd. Wie meer wil weten over de olijfboomactie, surfe naar de sites van ICCO of het YMCA.

In de derde plaats gaan we de kraan dichtdraaien. Israël schendt al jaren het associatieverdrag met de EU door producten uit de illegale nederzettingen als ‘made in Israel’ te exporteren. Koop die producten dus niet. Surf naar www.made-in-israel.nl voor meer informatie over de start van de consumentencampagne. Ook de Israëlische schendingen van de mensenrechten zijn volgens het associatieverdrag aanleiding om het verdrag op te schorten. Zelfs de vooraanstaande Israëlische schrijver A.B. Yehoshua, niet bepaald een linkse rakker, roept Europa op tot een totale boycot van Israëlische maatschappijen en producten, zoals zijn eigen boeken. Met dat laatste, een culturele boycot, ben ik het om principiële en persoonlijke financiële redenen niet eens. Blijf gerust uw lievelingsauteurs lezen in de wetenschap dat de royalty’s voor de vertalingen goed besteed zullen worden. Tip: ga naar de boekhandel en koop Dansende Arabieren van de Palestijnse Israëli Sayed Kashua. Het papier wordt gerecycled omdat ik hierbij plechtig beloof alle royalty’s via de actie van ICCO weer om te zetten in olijfbomen.

2 gedachten over “Dweilen met de kraan dicht

  1. Tip 1.Ik geloof dat de meeste Anja logers Kifaia steunen,dus dat moet geen probleem zijn
    Tip 2.Olijfbomen planten: een prima idee,maar als dat de Israelisch niet zint worden ze weer ontworteld of weggehaald door dat leger en later weer in Israel verkocht,zoals dat nu ook al gebeurt.
    Tip 3 “We” gaan de kraan dicht draaien door boycot van Israelische producten.Dat zal dan toch echt van onze lamlendige overheid moeten komen.Zie je dat gebeuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *