Alfrink College

Op het Alfrink College in Zoetermeer doen ze een Midden Oosten project. De leerlingen gaan zich daar op voorbereiden door zich in te leven in een van de posities in het Palestina/Israël conflict, en er dan een debat over voeren. Ik ga daar dan een keer college geven.
Op dit track kunnen leerlingen aan mij vragen stellen, die ik dan beantwoord (voor zover ik kan) of door verwijs.

DEZE TRACK IS DUS GERESERVEERD VOOR LEERLINGEN VAN HET ALFRINK COLLEGE.
Alle anderen, even niet mee bemoeien.

56 gedachten over “Alfrink College

  1. Beste mevrouw Meulenbelt,

    voor ons project over Palestina zouden we graag wat aan u willen vragen. Vanuit ons standpunt ‘gematigde palestijn’ willen we weten wat de belangrijkste standpunten zijn, en of uw een goede site weet waar we meer informatie kunnen vinden.

    M.v.g,

    Carlijn en Abigail

  2. Beste Carlijn en Abigail. Jullie zijn de eersten, welkom!
    De gematigde Palestijnen willen dat de bezetting van de Westoever en de Gazastrook wordt opgeheven en dat ze een zelfstandige staat Palestina in die gebieden kunnen vestigen. Jeruzalem zou dan verdeeld moeten worden zodat het de hoofdstad van Israël en van Palestina zou worden. Daarnaast moet er een rechtvaardige oplossing komen voor de miljoenen vluchtelingen.

    Bij de Palestijnen onderling wordt veel gediscussieer hoe je verzet zou moeten plegen tegen de bezetting. Moet dat geweldloos of mag het binnen de gebieden zelf ook met wapens? De gematigde Palestijnen zijn tegen zelfmoordaanslagen op burgers.

    Ik kan niet precies zeggen welke website het beste deze standpunten weergeeft. Ik zal spoedig een lijstje met links maken waar iedereen op kan zoeken.

    Ondertussen kun je ook op dit website terecht, onder het hoofdje Palestina/Israël. Mijn opvattingen komen overeen met die van de gematigde Palestijnen.

    Als jullie nog concrete vragen hebben, doe maar.
    Sterkte er mee.

  3. Beste mevrouw Meulenbelt,
    Wij, Linda en Anne, moeten in de huid van de Radicale Palestijnen kruipen. Om ons wat meer in te kunnen leven zouden wij graag willen weten, wat de belangrijkste kenmerken van de Radicale Palestijnen zijn en wat precies het verschil is tussen de radicale en de gematigde palestijnen. Alvast bedankt!
    Leuk dat u op het Alfrink komt om ons wat te vertellen over dit onderwerp!

    M.v.g.

    Linda en Anne (4Vc)

  4. Beste Linda en Anne, behalve de gematigde Palestijnen die vrede willen sluiten met Israël maar wel alleen als de bezetting ophoudt en ze zelf een eigen staat kunnen hebben zijn er ook Palestijnen, de radicalen dus, die vinden dat de staat Israël er nooit had mogen komen. Zij zien de zionisten van 1948 en er voor als Europese indringers die het land in beslag kwamen nemen en de er wonende Arabische bevolking verdreef en onteigende. Ze vinden dat dat onrechtmatig is gebeurd en dat de joden niet meer dan de andere volken die er wonen en gewoond hebben het alleenrecht op dat stuk land op kunnen eisen. Ze maken vaak de vergelijking met de kruisvaarders, christenen die het land kwamen bezetten maar er na twee eeuwen weer uit gejaagd zijn. De radicale Palestijnen bestaan zowel uit een paar superlinkse groepen als het Volksfront als uit moslimgroepen als Hamas en de Islamitische Jihad. Daaronder zijn ook groeperingen die voorstanders zijn van zelfmoordaanslagen in Israël, met twee argumenten: wat nu Israël heet is ook bezet gebied en we mogen ons tegen de bezetting verweren en Israël valt ook onze burgers aan.
    Voor de tweede intifada was Hamas een minderheidsgroep, niet meer dan 10% van de bevolking in de Gazastrook, maar door de woede over de voortgaande bezetting, de aanvallen, de ‘liquidaties’ van leiders hebben de radicale groepen meer aanhang gekregen.
    Ik hoop dat dit duidelijk is en kom maar terug met vragen als je dat wilt.

  5. Als jullie Engels lezen, je kunt na het verhaal op 10 september, over Non-violence de reactie lezen van Ramadan Hussein. Dat is een gematigde Palestijn die in de Gazastrook woont, die vertelt hoe moeilijk het is om achter de geweldloosheid te blijven staan als er bijna elke dag aanvallen zijn. Je kunt hem ook direkt vragen stellen in het Engels, een beetje fouten is niet erg, die maakt hij ook. En als je wilt stel je hier maar je vragen en dan zal ik ze vertalen. Dan heb je je antwoorden van een echte Palestijn.

  6. Beste mevrouw Meulenbelt,

    Voor het debat, waar Carlijn, Abigail, Linda en Anne, het ook al over hadden, moeten wij vanuit de standpunten van de Amerikanen mee debateren. Wij weten wel dat Amerikanen achter de Israeliërs staan. Maar waarom eigenlijk??
    Alvast bedankt. Wij vinden het trouwens heel leuk dat u donderdag op het Alfrink komt.

    Met Vriendelijke Groet,
    Jane en Tessa (4vc)

  7. Beste Jane en Tessa,
    Amerika is natuurlijk groot, en er zijn ook mensen die heel kritisch staan tegenover wat hun eigen regering doet. Want daar gaat het eigenlijk over, de regering Bush.
    Die is bezig om te proberen de Amerikaanse belangen veilig te stellen in het Midden Oosten, en daarbij gaat het vooral over de controle over de olie. Bush wil niet alleen dat de VS voldoende olie krijgen, hij wil niet dat de landen die hij als vijanden beschouwt te veel macht krijgt over de olie. De manier waarop hij dat doet is te proberen in het Midden Oosten regimes aan de macht te helpen die van Amerika afhankelijk zijn en dus doen wat hij zegt. (Daar zal niet iedereen het met me over eens zijn, hoor, dit is mijn mening) Dat is wat hij ook probeert in Irak.
    Israël is al heel lang geheel economisch afhankelijk van de VS. Er gaan miljarden dollar per jaar naar Israël, omgerekend naar hoe groot dat land is het grootste deel van de Amerikaanse buitenlandse ‘hulp’.
    Er is verder in de VS sprake van een aantal machtige lobbies, de fundamentalistisch christelijke, die uit overtuiging achter Israël staan, de AIPAC, dat is een joodse lobby, de wapenindustrie niet te vergeten en de neoconservatieven die na 11 september en het moslimfundamentalistische terrorisme sowieso erg tegen alles wat moslim is zijn.
    Helaas denken veel Amerikanen dat het terrorisme van Bin Laden hetzelfde is als het verzet van de Palestijnen tegen de bezetting, en daar maakt Sharon weer dankbaar gebruik van.
    Ik heb nog een keer een stuk geschreven over onder andere de VS, ik zal kijken of ik het kan vinden en een linkje aan jullie door geven.
    Sterkte er mee,

  8. Beste mevrouw Meulenbelt,

    op het debat vertegenwoordigen ik en mijn groepje de radicale joden, ik heb mij van deze groep al een goed beeld kunnen vormen. op 1 punt na; hoe staan de ietwat radicalere joden tegen buitenlandse (zoals bijv. de VS) inmening in het conflict

    met vriendelijke groet,

    Matthijs
    4VA

  9. Beste Matthijs,
    De radicale joden vinden de manier waarop ze omgaan met Palestijnen een volstrekt binnenlandse zaak waar verder niemand zich mee mag bemoeien. Ik neem aan dat ze weinig bezwaar hebben tegen de ondersteuning door de VS, want zonder al het geld dat vanuit Amerika gestuurd wordt zou Israël allang economisch ingestort zijn. Wel protesteren ze tegen het ontruimingsplan van Gaza, en de ontruiming van de nederzettingen daar – het plan van Sharon waar Bush ook achter staat.
    De radicale joden in Israël hebben altijd een argument klaar wanneer er vanuit het buitenland kritiek komt, ook toen het Internationaal Gerechtshof uit Den Haag oordeelde dat de bouw van de muur op Palestijns gebied illegaal is: alle kritiek op Israël is antisemitisme.
    Sterkte er mee, verder.

  10. Jane en Tessa,
    Mijn stuk over Israël en de VS staat vandaag op mijn weblog.
    Het is een lang stuk, maar er staat meer informatie in waar ook de anderen misschien iets aan hebben.

    Met groet

  11. Beste mevrouw Meulenbelt,
    Op het aankomende debat moeten wij, Kitty en Joya, de gematigde Arabieren vertegenwoordigen. We hebben alleen geen idee wat de Arabieren met het conflict te maken hebben. Zou u daar misschien wat informatie over willen geven? Alvast bedankt

    Kitty en Joya

  12. Geachte mevrouw.

    Wij moeten voor school een debat gaan voeren. Zou u mij kunnen vertellen waar ik informatie over Gematigde Arabieren kan verstrekken. Ik heb op het internet gesurft en er was niet veel info. Hoop spoedig antwoord van u te vernemen.

    Groeten,

    Stephan

  13. beste mevrouw meulenbelt,

    nog een vraag van ons, buiten dat wij willen weten wat de arabieren met dit conflict te maken hebben zouden wij graag willen weten wat hun belangrijkste standpunten zijn en wat ze onderscheid van de radicale arabieren. We hebben al op internet gezocht maar daar staat helaas maar weinig over de arabieren.

    bij voorbaat dank

    kitty en joya

  14. Beste Kitty, Joya en Stephan,
    Jullie hebben niet de makkelijkste positie om je in te leven, die van de Arabieren, en ik weet er ook niet zo vreselijk veel van. Om te beginnen zijn er erg veel verschillende Arabische landen om Israël en Palestina heen, die allemaal hun eigen geschiedenis hebben. Neem Egypte, die al een hele tijd geleden een vredesaccoord met Israël hebben gesloten, neem Syrië met wie dat nog steeds niet is gebeurd, en neem Libanon, waar Israël oorlog tegen heeft gevoerd en waar het zich nu uit terug getrokken heeft.

    Dan is er ook nog een groot verschil tussen de Arabische bevolking en de regeringen. De regeringen doen niet zoveel behalve af en toe protesteren tegen de handewijze van Israël, en dat kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat de meeste Arabische regeringen ook financieel afhankelijk zijn van de VS en/of zeker geen oorlog willen omdat ze weten dat Israël een sterk leger heeft en in de rug gedekt wordt door de VS.

    Wat de Arabische regeringen wel hebben gedaan is een vredesplan ontwerpen, ze hebben gezegd als Israël de Westoever en Gaza teruggeeft, Jeruzalem als gedeelde hoofdstad inricht en compensatie biedt voor de vluchtelingen, dat zij dan definitief vrede willen sluiten met Israël. Dat heeft Israël naast zich neer gelegd.

    Wat we wel kunnen zien is dat de Arabische bevolkingen zich erg met de Palestijnen identificeren, en de vijandschap tegeover de Amerikanen heeft daar veel mee te maken: zo worden onze Arabische broeders dus door het Westen behandeld. Ook de inval in Irak heeft weinig goeds gedaan. En dat draagt er weer toe bij dat de kleine maar zeer extreme moslimfundamentalistische groepen als al Qaida stiekem toch wel op enige sympathie kunnen rekenen, want die doen tenminste wat.

    Tot voor kort waren er vrijwel geen banden van het Palestijnse verzet met extreme groepen in andere landen. Nu zie je wel dat er bijvoorbeeld banden zijn met Hezbollah in Libanon.

    Het is niet zoveel wat ik jullie over de Arabieren te vertellen heb, ik hoop dat jullie er toch wat mee kunnen.

  15. Beste mevrouw Meulenbelt,

    Voor ons project over Palestina zouden we graag wat aan u willen vragen. Vanuit ons standpunt ‘gematigde arabieren’ willen we weten wat de belangrijkste standpunten zijn en welke personen en/of organisaties en/of politieke partijen de standpunten van de gematigde arabieren vertegenwoordigen.

    Alvast bedankt voor uw moeite,

    Valérie en Melanie

  16. voor mijn project heb ik een vraagje over de “radicale arabieren” ik ben op zoek naar informatie en weet niet waar ik moet beginnen met zoeken kunt u misschien een aanwijzing geven waar ik kan zoeken??????

  17. Beste mevrouw Meulenbelt,

    ik zou graag willen weten wat de standpunt van de gematigde joden zijn. Er is zeer weinig over te vinden op het internet maar misschien weet u nog enkele site’s waar ik info kan vinden.
    alvast bedankt!

    Groetjes,
    Judith

  18. Mevrouw Meulenbelt,

    Wij willen graag weten welke personen/ organisaties/ politieke partijen de gematigde palestijnen vertegenwoordigen. Dit is voor ons project op school.

    Bij voorbaat dank!

    Joke en Desiree

  19. Beste mevrouw Meulenbelt,
    Wij moeten voor het debat in de huid kruipen van de radicale palestijnen. Wij wilden aan u vragen of u weet welke partijen/personen/organisaties er binnen de radicale palestijnen actief zijn.

    alvast bedankt
    Judith en Kirsten

  20. beste mevrouw Meulenbelt,

    Rowan en ik moeten bij het debat de gematigde joden voorstellen. Wij vragen ons af, welke politieke partijen deze groep vertegenwoordigd.

    alvast bedankt,
    raisa en rowan

  21. Beste mevrouw Meulenbelt
    Wij hebben een vraagje over de Radicale Palestijnen wat zijn hun standpunten en wat willen ze eigenlijk?
    Alvast Bedankt Sofia en Lucienne

  22. Beste mevrouw Meulenbelt,
    Bij het debat over palestina moeten wij de ‘gematigde joden’ vertegenwoordigen. Wat zijn precies de standpunten van de gematigde joden volgens u en kunt u wat meer over de gematigde joden vertellen.

    Groetjes,
    Claudia en Susanne

  23. beste anja,

    ik heb een vraagje over de radicale joden.weet u misschien wlke organisaties,personen of politieke partijen hun vertegenwoordigd in het conflict?
    alvast bedankt.

    groetjes mirjam en charissa(4vb)

  24. Geachte mevrouw meulenbelt,

    Wij vertegenwoordigen de gematigde palestijen bij ons debat.
    Wij zouden graag wat meer willen weten over de gematigde palestijnen. Vooral over de wensen van de palestijnen en hoe denkt u over de invloed die de palestijnen uitoefenen op het vredesoverleg.

    Alvast bedankt

    Robin en Sander

  25. Beste allemaal,

    Jullie vragen zijn meestal herhalingen van de vragen die al eerder gesteld zijn, en dat is nou zo prettig van een weblog, je kunt dus even terug naar de vorige bijdragen, hierboven.
    Als er dan nog specifieke vragen over zijn, stel ze maar.

  26. Geachte mevrouw Meulenbelt,

    Kunt u aan ons vertellen wie de groep radicale arabieren precies inhoud, en waarom ze zoveel tegen Israël hebben? En wat ze precies met de palestijnen te maken hebben. Dus werken de Palestijnen met de radicale arabieren samen? En wat dan precies?

  27. Geachte mevrouw Meulenbelt,

    Zou u ons mogelijkerwijs informatie willen verschaffen, betreffende in welke landen rondom Israël zich de meeste radicale Arabieren bevinden? Tevens zijn wij benieuwd welk land met radicale Arabieren de grootste bijdrage heeft geleverd aan het Israëlisch-Palestijns conflict. Mocht u hier geen antwoord op kunnen geven, dan zouden wij graag willen weten waar we deze informatie dan wel kunnen verkrijgen.

    Alvast bedankt.

  28. Beste mevr. Meulenbelt,

    Bedankt voor de informatie die u ons gegeven heeft. We zijn al een heel eind opgeschoten. Maar we zouden graag de voorstellen van de gematigde Palestijnen m.b.t de vredesonderhandelingen willen weten.

    Alvast Bedankt,
    Carlijn en Abigail

  29. Beste mevrouw Meulenbelt,

    Graag zouden wij de standpunten van de gematigde joden willen weten en wat het vredesvoorstel van hen zou kunnen zijn.

    Alvast Bedankt,

    Muriel en Marieke

  30. Beste mevrouw Meulenbelt,
    Wij moeten voor het debat in de huid kruipen van de radicale palestijnen. Wij wilden aan u vragen of u weet welke partijen/personen/organisaties er binnen de radicale palestijnen actief zijn.

    alvast bedankt
    Judith en Kirsten

    We sturen dit nog een keer want we kunnen het niet vinden in vooraf gaande teksten.

  31. Beste mevrouw Meulenbelt,
    Wij moeten in de huid kruipen van de radicale palestijnen. Wilt u ons alstublieft wat informatie geven over wat nou precies de standpunten van ‘ons’ zijn in het conflict.
    met vriendelijke groet,
    Judith&Kirsten

  32. Lieve mensen, de laatste vragen zijn bijna hetzelfde als die ik al heb beantwoord, dus willen jullie aub eerst kijken wat de antwoorden zijn hierboven, en als er dan nog specifieke vragen overblijven die nog eens aan me stellen?
    Ik heb al gezegd dat ik niet zoveel weet over de Arabieren, omdat het gaat om veel verschillende landen waar ik nooit ben geweest. Ik weet ook niet echt waar je dat zoeken moet. Lijkt me niet de makkelijkste positie om uit te zoeken en te verdedigen, dus sterkte!

  33. Ey anja.
    Ik heb nog een vraag namelijk zijn er maar drie partijen die echt achter de radicale palestijnen staan. En nog 1 ik weet dat u haast niet veel weet over de Arabieren maar hebben de arabieren iets gemeen met de Radicale palestijnen?

    Ik hoop dat u hier antwoord op kan geven…
    Alvast erg bedankt

    Judith en kirsten

  34. Beste Judith en Kirsten,
    Nee, er zijn wel meer Palestijnen die achter de radicalen staan vooral als er net weer een vreselijke invasie is geweest met veel doden zoals er op dit moment gebeurt. Dan zijn er tamelijk veel mensen die ‘radicaliseren’ omdat ze zo kwaad zijn en iets terug willen doen. Hamas, de grootste groep radicale Palestijnen had voor de intifada (de volksopstand die in 2000 is begonnen) maar zo’n 10% aanhang in Gaza, dat is nu ongeveer 30% geworden. Dat komt trouwens ook omdat Hamas mensen echt helpt met liefdadigheid en onderwijs.
    Kijk, je moet bedenken dat de Palestijnen ook Arabieren zijn. Je hebt Syrische, Egyptische, Libanese en ook Palestijnse Arabieren. Die voelen zich wel met elkaar verwant.
    En omdat de Arabische landen zien hoe Amerika op dit moment met Irak omgaat, en weten dat Amerika Israël ook steunt met veel geld en wapens, krijgen vanzelf ook veel mensen in de Arabische landen sympathie voor de Palestijnen omdat niemand ze echt helpt. En ook in de Arabische landen heb je dus mensen die over alles zo kwaad zijn dat ze denken, goed dat de terroristen die Twin Towers hebben vernietigd, dan voelen zij in dat veilige Amerika ook eens wat de mensen in Gaza of in Irak moeten voelen. Gelukkig zijn er maar erg weinig mensen die echt de daad bij het woord voegen en terroristische aanslagen gaan plegen, het rottige is alleen dat je maar een paar mensen nodig hebt om een heleboel schade aan te richten, kijk naar Madrid.
    Er is dus wel een verband, maar je mag daarom nog niet alles bij elkaar optellen, vind ik. De Palestijnen vechten echt tegen de bezetting, zowel de gematigde als de radicale, ik vind dat ze daa rgelijk in hebben, alleen dat ze geen aanslagen op burgers zouden moeten plegen. Maar wat bijvoorbeeld al Qaeda heeft gedaan, die aanval op New York, dat was echt tegen het westen gericht, en dat was niet vanwege een bezetting.
    Ik vind het belangrijk om daar onderscheid in te maken, want Bush en Sharon doen dat niet, die noemen alles terrorisme. Maar volgens het internationaal recht heeft een volk wel het recht om zich tegen een bezetting te verdedigen, ook gewapend, je mag alleen geen burgers aanvallen.
    Zo een beetje duidelijk?
    Anders vraag je maar verder.

    Groet

  35. Beste mevrouw Meulenbelt,
    Aan welke kant staat premier Sharon? Hij is toch premier van Israel, is hij dan voor de joden?
    groetjes Kirsten

  36. beste mevrouw Meulenbelt,

    wij vinden het erg leuk dat u dit voor ons doet,
    maar wij kunnen niet op deze track vinden wat de standpunten zijn van de gematigde joden. Zou ons dat kunnen vertellen en wat hun vredesvoorstellen zijn?

    Alvast bedankt,

    Muriel en Marieke

  37. Beste Muriel en Marieke, jullie hebben gelijk, die hadden we nog niet. Er zijn radicale joden die willen het hele gebied, dus ook wat nu de bezette Palestijnse gebieden zijn zich hebben. Je hebt ook gematigde joden die vinden dat er wel een Palestijnse staat naast Israël mag, op de Westoever en in de Gazastrook. mar daar heb je ook weer verschillende groepen in. De meeste mensen van wat daar Arbeidspartij heet, of van Peace Now, wat vroeger een grote vredesbeweging was, vinden het voor de Palestijnen wel genoeg als het leger zich terugtrekt uit de Gazastrook en ze willen de nederzettingen op de Westoever houden. Daar krijg je dus nooit vrede mee, want dat is te weinig voor de Palestijnen om op te wonen. (In het hele gebied, de bezette gebieden en wat nu Israël is wonen evenveel joden als Palestijnen) Er is ook een veel kleiner groepje, wat je eigenlijk niet gematigd zou kunnen noemen, die echt vinden dat het hele bezette gebied moet worden terug gegeven en dat Israël een land moet worden waarin de Palestijnse bewoners (er wonen nu een miljoen Palestijnen in Israël zelf) dezelfde rechten krijgen als de joden. Dat wil de meerderheid van de Israëli’s niet, want die zijn bang dat ze dan de joodse meerderheid verliezen en dat Israël dan geen joodse staat meer is. Van die kleine groep noem ik bijvoorbeeld Gush Shalom, (spreek uit: Koesj Sjaloom) dat is een vredesgroep maar in de ogen van de meeste Israëli’s dus radicaal – ik bedoel, radicaal de andere kant op omdat ze echt vinden dat de Palestijnen recht hebben op hun deel.
    Gush Shaloms vredesvoorstel is: een Palestijnse staat in het gehele gebied van de Westoever en de Gazastrook, Jeruzalem als gedeelde hoofdstad met elk de eigen heilige plekken, en een goede compensatieregeling voor de miljoenen vluchtelingen die sinds 1948 alles kwijt zijn geraakt, en een paar mogen er dan terugkomen naar Israël zelf.

    Kirsten, Sharon is gekozen door de meerderheid van het Israëlische volk. Sharon wil zoveel mogelijk land voor Israël, en wil de bezetting laten bestaan. Op dit moment worden door hem en het leger de Palestijnen op steeds kleinere stukken land bij elkaar gedreven. Veel Palestijnen kunnen daardoor niet meer naar hun werk, of naar school. Of dat vóór de joden is, daar kun je van mening over verschillen. Veel joodse Israëli’s vinden het goed wat hij doet, maar er zijn dus ook Israëli’s, zie hierboven, die vinden dat hij maar oorlog blijft voeren en dat dat ook slecht is voor de joden in Israël zelf. Ik vind dat ook. Er gaan ook Israëlische soldaten dood, zolang de bezetting doorgaat zullen de zelfmoordaanslagen (waar ik erg tegen ben hoor) ook doorgaan, en dat is ook voor Israël heel slecht. De bezetting kost ook enorm veel geld, en dat betekent ook dat allerlei mensen in Israël zelf te weinig krijgen. Toen Sharon werd gekozen beloofde hij de Israëli’s vrede en veiligheid. Vrede is het niet en het is in Israël helemaal niet veilig voor joden.
    Tot zover.

    Vriendelijke groeten van

  38. Hallo!!
    Ik wilde even vragen wat de radicale palestijnen inbrengen… bij het vredesvoorstel. Ze willen de joden het land uit zetten of niet? maar waar moeten die dan heen?

  39. Beste mevrouw Meulenbelt

    Wij hebben twee vragen:
    Als eerste:
    Zijn er nog meer moslimse heiligdommen te vinden in Jeruzalem dan de Rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee?

    Tweede vraag:
    Welke stukken land willen de gematigde Palestijnen hebben?

    Alvast erg bedankt.

    Met vriendelijke groet,
    Merel en Sylvana

  40. beste mevrouw meulenbelt,

    ik had een vraagje over de amerikanen.
    u heeft 1 standpunt van de amirikanen gegeven. Dat ze olie willen en daarom een aantal landen steunen wat ook weer terug te vinden is in het artikel Israël en de VS, ( daar heb k trouwens echt veel aan :D) maar heeft Amerika nou nog meer standpunten?
    verder nog een paar vragen:
    * wat is het vredesplan van de VS.
    * hoe kijkt de VS tegen de palastijnen aan.
    * hoe kijkt de VS tegen de Joden aan.
    * welke Amerikaanse parijen horen bij welk standpunt.
    * is er nog een Amerikaanse partij die heel anders ertegenaan kijkt dan dat er nu wordt gedaan.
    * wat vindt bush en wat vindt kerry.
    * waarom en wanneer is Amerika zich met het conflict gaan bemoeien

    Ik zou het heel fijn vinden als u deze allemaal zou kunnen beantwoorden maar ik kan me ook voorstellen dat dit niet helemaal zal kunnen lukken

    alvast bedankt 🙂

    groetjes,

    Carolien

  41. Beste mevrouw Meulenbelt,

    Ik heb een aantal vragen die te maken hebben met de standpunten van de gematigde joden:

    – Is de Likoed radicaal of eerder gematigd qua standpunten?
    – Welke joodse politieke partij(en) / organisatie(s)hebben gematide opvattingen over de kwestie(als de Likoed radicaal is, zie vorige vraag)?
    – De Likoed zegt dat de Palestijnen als eerst moeten handelen. Zij moeten stoppen met de terreur. Weet u wat de reactie van de Palestijnen gierop is?

    Alvast bedankt,
    goeten Sofie

  42. Beste mevrouw Meulenbelt,
    Wij zijn radicale palestijnen.We zouden graag de voorstellen van de radicale Palestijnen m.b.t de vredesonderhandelingen willen weten.
    groetjes kaj en jan-willem

  43. beste mevrouw meulenbelt,

    ik vroeg mij af of u weet wat het standpunt van de amerikanen is in het conflict in Israël
    met vriendelijke groet
    Jim en Nils

  44. Beste Mevr. Meulenbelt

    Ik zou graag willen weten welke politieke partijen of organisaties of personen te maken hebben met de gematigde arabieren. Ik heb het niet kunnen lezen in eerder antwoorden.

    Bedankt
    Joeri

  45. Beste Mevr. Meulenbelt

    Wij zouden graag willen weten welke politieke partijen achter de radicale joden staan, wij hebben dat niet in uw eerdere antwoorden kunnen lezen, en wij kunnen ook geen goede sites vinden.

    alvast bedankt
    Shirin en Mike

  46. Beste mevrouw Meulenbelt,

    Ik wilde graag weten wie de huidige lijsttrekker is van de Arbeiderspartij.

    Met vriendelijk groet,
    Sofie Wouters

  47. Geachte mevrouw Meulenbelt,
    Ik heb een vraag, Kunt u mij een mail sturen, waar enkele handige sites zijn voor het beantwoorden voor de vragen van de radicale palestijnen want ik zoek nu al een aantal dagen maar van iets nuttigs is niet te bekennen.

    Met vriendelijke groet,
    Jeffrey

  48. Sorry jongens, ik had het even heel erg druk, ik hoop dat het niet te laat voor jullie is, de antwoorden (voor zover ik ze weet)

    Linda, de meeste radicale Palestijnen vinden dat het land Palestina/israël een deel van het Midden Oosten is, dus een Arabisch land zou moeten zijn. Daar zouden best joden mogen wonen, net als voor 1948, maar dan niet met een eigen staat en een eigen leger. Dat zou veel joden niet bevallen. Waar de joden die niet zouden willen blijven dan naar toe zouden kunnen: onder andere naar Europa, veel Israëli’s hebben al buitenlandse paspoorten, of naar de Verenigde Staten. Daar wonen al meer joden dan in Israël.

    Merel en Sylvana,
    Ik weet niet of er nog meer heiligdommen zijn in Jeruzalem behalve die twee, wel in Hebron bijvoorbeeld, de Ibrahimimoskee die tegelijk ook joods heligdom is. Die jullie noemden zijn in ieder geval wel de belangrijkste.

    De gematigde Palestijnen willen de Westoever en de Gazastrook terug, en dus zouden de nederzettingen daar weg moeten. Dan hebben ze 22% van het oorspronkelijke gebied dat Palestina heette weer terug.

    Beste Carolien, goeie vragen! Je wilt er echt op door, zie ik.

    De VS ondersteunen formeel de Road Map, die kun je wel vinden via het internet. Alleen, ze doen er niets aan om er voor te zorgen dat die wordt uitgevoerd, en Bush heeft nu al toestemming gegeven aan Israël om de grootste nederzettingen bij Israël in te lijven. En daar is de Road Map wel van de baan, al wordt dat nog neit hardop toegegeven.
    Bush ziet de Palestijnen vooral als potentiële terroristen en is het daar erg met Sharon over eens. En Bush heeft behalve goede banden met Sharon ook goede banden met de joodse lobby in de VS. Er wonen meer joden in Amerika dan in Israël, en misschien wel omdat ze zich wat schuldig voelen dat ze biet in Israël wonen en hun kinderen niet het leger in hoeven geven ze heel veel geld uit om Israël te ondersteunen, en elke politicus in de verliezingscampagne te steunen die achter Israël staat.
    Het maakt daarbij helaas maar heel weinig uit of het om Republikeinen of Democraten gaat, en ik heb geen groot verschil kunnen zien tussen Bush en Kerry. Nu hangt het er natuurlijk niet alleen van af wat ze zeggen, maar wat ze doen. Wat Bush doet weten we al. Kerry kan het zich niet veroorloven om niet achter Israël te staan als hij de verkiezingen wil winnen. Wat hij gaat doen als hij de verkiezingen eenmaal heeft gewonnen weten we niet.
    Wanneer het is begonnen weet ik niet uit mijn hoofd, je kunt op het net zoeken naar Phyllis Bennis, dat is een Amerikaanse die er het meeste van af weet, ik heb haar ook geciteerd in mijn stuk op dit weblog over de VS en Israël.

    Beste Sofie,

    In mijn ogen is Likoed erg rechts, maar in de Israëlische samenleving is dat ondertussen ongeveer midden want er zijn nog rechtsere partijen. Likoed, dat wil zeggen Sharon, wil geen Palestijnse staat. Dat heeft hij lang ontkend, maar ondertussen liggen de feiten op tafel, hij is zo ver gegaan met de verovering van de Palestijnse gebieden dat er te weinig meer over is om nog een echte Palestijnse staat op te vestigen. De Arbeidspartij, onder leiding van Simon Perez is een klein beetje gematigder maar in werkelijkheid zou het er vooral op neerkomen dat die willen dat de reservaten die nog over blijven voor de Palestijnen een beetje groter zijn dan Sharon goed vindt.
    Er zijn nog wat kleinere linksere partijen, zoals Meretz, maar die hebben niet veel in te brengen. Er is niet één echte politieke partij die werkelijk wil dat de Palestijnen de Westoever en de Gazastrook terug krijgen. De groepen die daar wel voor zijn, zoals Gush Shalom, zijn actiegroepen, geen politieke partijen.
    De Likoed zegt altijd dat de Palestijnen het geweld eerst op moeten geven en daarbij maken ze geen verschil tussen verzet in de gebieden zelf tegen de bezetting (volgens internationaal recht mogen de Palestijen zich tegen de bezetting verzetten maar geen burgers aanvallen daarbuiten) en de terreur. Wat de Palestijnen zeggen: ook in de tijden dat wij niets deden ging de bezetting gewoon door, en werden de nederzettingen verder uitgebreid. Zoals in de Oslo periode, toen er nog vredesonderhandelingen werden gevoerd. Er waren toen bijna geen aanslagen, maar Israël ging wel door met het bouwen van nederzettingen. Ook vindt Israël het wel gewoon dat ze doorgaan met het vermoorden van Palestijnse leiders, vaak met slachtoffers onder de burgerbevolking, zelfs als er een wapenstilstand is. Dus Israël trekt zich niets aan van wat wij doen, zeggen de Palestijnen. Er zijn dus Palestijnen die tegen de zelfmoordaanslagen zijn, en Palestijnen die daarvoor zijn, maar geen van hen gelooft dat dat invloed heeft op wat Israël doet.

    Dan komen er weer een paar algemene vragen die ik al eens heb beantwoord. Schuif op naar boven aub.

    Joeri, er zijn miljoenen gematigde Arabieren in al die verschillende landen, dus ik zou niet kunnen zeggen wie hun organisaties zijn.

    Shirin en Mike, dat zijn dus Likoed, een paar nog rechtsere partijtjes, en de organisaties die de kolonisten vertegenwoordigen.

    Sofie, de lijsttrekker van de Arbeidspartij is Simon Peres, die zich voordoet als een beetje linkser en gematigder dan Sharon maar in feite al vele keren met Sharon heeft samengewerkt.

    Jeffrey, ik geloof niet dat groepen als Hamas en de Islamitische Jihad sites hebben in het Engels, dus ik zou het ook niet weten…
    Tenzij je nog effe snel Arabisch gaat leren.

    Met vriendelijke groet voor iedereen!

  49. Geachte mevrouw Meulenbelt,
    ik moet de gematigde Palestijnen ‘vertegenwoordigen’ en nu werd mij gevraagd wat de gematigde Palestijnen nu van de Joden en van de vergeldingsacties van Israel vinden.Ik kon het hier ook niet zo snel tussen vinden. Weet u dat misschien?

    Met vriendelijke groet,
    Priscilla Smit

  50. Beste Priscilla, alle, maar dan ook echt alle Palestijnen, gematigde of radicale, vinden het een groot onrecht dat Israël de Palestijnse gebieden bezet houdt. En dus ook dat er vergeldingsacties komen die in geen enkele manier meer in verhouding staan met wat er is gebeurd. Ga maar na, er zijn twee kinderen gedood door een zelfgemaakte Palestijnse raket. Vervolgens straft Israël de gehele Gazastrook, door alles af te sluiten, huizen te vernietigen en boomgaarden te verwoesten en er zijn al meer dan honderd doden, veel van hen burgers waaronder ook kinderen. Dat is wat Kofi Annan van de VN ‘disproportioneel geweld’ noemt. Dus wat de Palestijnen daarvan vinden hoef je je eigenlijk nauwelijks meer af te vragen. Die zijn daar woedend over en dat is het erge, daar radicaliseren mensen weer meer door, dus lopen er ook weer meer Palestijnen over van genatigd naar radicaal.
    De meeste oudere Palestijnen die ik ken hebben niets tegen joden. Ze hebben vroeger, toen het nog kon, joodse vrienden gehad, of joodse buren, of ze hebben in Israël gewerkt en hadden joodse collega’s. Die maken een zorgvuldig onderscheid: ze nemen de staat Israël veel kwalijk, maar niet alle joden zijn Israëli’s en niet alle Israëli’s staan achter Sharon. Voor de Palestijnse kinderen wordt het al lastiger, want die kennen joden alleen nog maar als kolonisten die hun land afpakken of als soldaten die op ze komen schieten. Onder de kinderen zijn er dus zeker wel die een hekel hebben gekregen aan alle joden.

  51. beste mevrouw meulenbelt,
    wij zouden graag willen weten wat het standpunt is van de Amerikanen. en wat hun betrekking is tot het midden oosten. wij moeten hier een heel werkstuk over maken en op internet is dit moeilijk te vinden meestal alleen krantenartikelen waar ik niet zoveel aan heb. misschien weet u ook wat de belangerijkste dingen zijn die zij al hebben gedaan voor Isreal en de Palestijnen. zijn zij voor of tegen de Palestijnen?

    alvast bedankt.
    Jos en Patrick

  52. Beste mevrouw Meulenbelt

    Ik had al een vraag gesteld over de (politieke) partijen voor de gematigde arabieren. Zijn de VAR en de Arabische Liga daar voorbeelden van?

    Groetjes joeri

  53. beste mevrouw Meulenbelt,

    ik denk dat het nu erg laat is om nog een vraag te stellen maar toch,
    ik heb het over de Amerikanen en ik weet over de routekaart naar vrede. maar ik weet nog steeds niet wat het presies inhoud.
    op NRC.nl vind k wel veel informatie en op deze site Israël en de VS. maar er wordt nog steeds niet precies de stappen gegeven die ik nodig heb.
    hierbij mijn vraag:

    kunt u mij dit uitleggen of een link geven.

    alvast bedankt

    Carolien

    en nog bedankt voor uw andere reactie!!

  54. heeej!! ik ben het helemaal met jullie eens ookal weet ik de stelling niet en ik weet ook weet ook niet of die er wel is!!

  55. beste mevrouw Meulenbelt,
    kunt u mij vertellen wat de historische rol van de gematigde Joden was??
    Alvast bedankt.

    pablo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *