Weer een kind

Voor de derde keer in anderhalf jaar is een kind in een van de klaslokalen van de vluchtelingenscholen van de UNRWA in Gaza gewond geraakt door een Israëlische kogel.
Raghda Adnan Al-Assar, tien jaar oud, werd in haar hoofd geraakt terwijl ze in de klas zat in haar school in vluchtelingenkamp Khan Younis. Ze is nu in het ziekenhuis waar ze een operatie heeft ondergaan. Er is nog hoop dat ze blijft leven.

De schoten volgden nadat er een zelfgemaakte Palestijnse raket was afgevuurd op de nederzetting Neve Dekalim. Daarna begon het Israëlische leger vanaf de militaire basis in Gush Katif te schieten op het vluchtelingenkamp waar ook de school is.

Op 1 juni van dit jaar werden twee tienjarige kinderen in hun klaslokaal gewond toen een Israëlische tank vanaf de zandhopen tegenover de school begon te schieten.

In maart werd het twaalfjarige meisje Hoda Darwich in haar klaslokaal in haar hoofd geraakt door een kogel die afgevuurd was vanaf een Israëlische observatiepost aan de rand van Khan Younis. Zij is nu blind.

Peter Hansen, het hoofd van de UNRWA, de VN organisatie die in de Gazastrook verantwoordelijk is voor het basisonderwijs aan vluchtelingenkinderen protesteert tegen het schieten van het Israëlische leger in de vluchtelingenkampen. Het leger schiet zo lukraak de kampen in dat zelfs kinderen op scholen niet meer veilig zijn. Hansen zal zijn protest indienen bij de Israëlische autoriteiten.

Er is al vaker geprotesteerd tegen de manier waarop het Israëlische leger optreedt tegen de VN. UNRWA scholen zijn in beslag genomen om bij razzia’s als tijdelijke detentie te dienen, soldaten zijn een keer al schietend een VN ziekenhuis binnengevallen om iemand te arresteren, een voedselopslagplaats is opgeblazen en voedseltransporten worden veelvuldig gehinderd bij de grens.

-END-

Eén gedachte over “Weer een kind

  1. Wel, de VN , dat is voor-oorlogs,van voor de Val van de Muur, voor de conjunctuurcrisis die overigens nooit ophoudt( wat in zichzelf het internationaal thema in elk overleg, discussie de grote ‘waarom’ vraag behoort te zijn), de VN is kortom voor Oud-Europa. Voor het huidige Israel en USA een anachromisme, een rudimentair overblijfsel van idealistisch getinte sentimenten.
    Een bot om op te kluiven, zo is er besloten in veilige atoombunkers te Jeruzalem(Sharon) en Washington(Bush).En wij gooien het bot, we zijn het nooit, wij staan erboven.
    Telkens worden nieuwe crisis verschijnselen( Hawai,Somalie) aangegrepen (geforceerd) om de onmacht van het politiek overleg, het debat en , in algemene zin, alleen democratische besluitvorming (de VN statuur) aan te tonen om uiteindelijk alleen militaire ‘oplossingen’ de uitkomst te laten zijn.
    Drie keer raden welke lobby’s hier garen bijspinnen en wie er de prijs in bloed voor betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *