De Polen zijn er al

Dinsdag is onze vaste Eerste Kamerdag. Eerst de gigantische stapel papier wegwerken die er in onze postvakjes ligt. Vijf en negentig procent gaat in de papierbak. Je wilt niet denken aan alle bomen die zijn gekapt om ons te voorzien van papier waar we nauwelijks een blik op werpen, maar het schijnt nog meer te kosten om daar van te voren een schifting in aan te brengen.

Dan de trappen op naar onze fractiekamer – blij dat ik alleen maar oud en niet gehandicapt ben want ik kom altijd hijgend boven – waar we met z’n vieren de dag doornemen. We zijn een goede ploeg, ik kijk altijd uit naar onze vergaderingen. Ronald en ik hadden gisteren ‘inbreng’, Tineke had een lijst vragen voor in haar commissie, het is een reuze ondersteuning om met elkaar door te spreken hoe we het aan gaan pakken.
Ik heb sociale zaken en werkgelegenheid onder me, dus gisteren deed ik de behandeling van de Wav, de Wet Arbeid Vreemdelingen. Een klein debatje, want de wetswijziging was voor een groot deel al ingehaald doordat per 1 mei tien nieuwe landen in Europa toetreden, waaronder een paar landen als Polen, en de vraag nu is of we de grenzen open moeten stellen voor alle nieuwe Europeanen die in eigen land geen werk kunnen vinden, of dat aan banden moeten leggen, een discussie die zowel in de Tweede Kamer als in het Europarlement plaats vindt.
Voor het veldonderzoek voor mijn inbreng hoefde ik niet mijn huis uit. Mijn huis wordt verbouwd, en het is er een komen een gaan van stukadoors, timmermannen. Die konden mij gisteren haarfijn de problemen uitleggen. Want de Polen komen niet pas in mei, ze zitten er al. Zo’n vijftigduizend, waarvan de helft illegaal. Ze nemen vaak genoegen met erbarmelijke omstandigheden, met z’n zessen in een oude caravan zonder verwarming, lage lonen, idiote werktijden, en neem het ze eens kwalijk, want het minimumloon is in Polen maar een kwart van wat het hier is. Ondertussen is dat wel oneerlijke concurrentie voor Nederlandse arbeiders, die in de bouw vaak niet meer aan de bak komen omdat veel kleine bouwbedrijfjes nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden als ze alle lonen wit uit betalen.
De bespreking van de Wav gisteren was een links onderonsje, alleen de PvdA, Groen Links en de SP hadden spreektijd aangevraagd. Staatssecretaris Mark Rutte was goed voorbereid en kon het makkelijk af. Hij wil dat er meer gedaan wordt aan het terugdringen van de illegale arbeid door het versterken van de Arbeidsinspectie. De SP was de enige partij die het probleem in een groter kader plaatste, want wij denken dat je de illegale arbeid nooit geheel terug zult kunnen dringen zolang de kloof tussen de rijke en de arme landen binnen de nieuwe EU zo groot zijn. Dus in plaats van mensen uit economische motieven haast te dwingen om ver van huis en haard werk te zoeken, moeten we er voor zorgen dat ze in de toekomst werk kunnen vinden in eigen land. De kloof tussen arm en rijk binnen Europa zelf moet kleiner, en in het Europees verband moet er nagedacht worden over maatregelen om de economie in de nieuwe landen op te vijzelen. De staatssecretaris was na enig aandringen wel genegen om dat punt mee terug te nemen, en we zullen dus in de gaten houden of daar wat van komt.
Dat dossier kan weer in de kast, en ik ga me voorbereiden op het komende WAO debat.

4 gedachten over “De Polen zijn er al

 1. Je wilt niet denken aan alle bomen die zijn gekapt om ons te voorzien van papier waar we nauwelijks een blik op werpen, maar het schijnt nog meer te kosten om daar van te voren een schifting in aan te brengen.

  Is dit geen punt om onder de aandacht te brengen van bijvoorbeld het Innovatie Platform ? De Digitale Overheid ‘en route ‘?

  Anderzijds roept het mischien weer nieuwe problemen op die om compensatie en een juiste aanpak vragen.. bvb. de openbaarheid van bestuur, geen ict rookgordijnen tussen volk, burgerij en beleidsmakers bij overheid. En bij de papierfabrikanten en distribuerende bedrijven..

 2. Het probleem is door jullie inderdaad in het juiste kader geplaatst; als er geen verschillen meer zijn in de levensstandaard is er geen vluchtelingen / illegalen / uitzetprobleem meer.

  Wat ik mis is de aanpak van de werkgevers en uitzendbureaus die misbruik maken van illegale arbeid. Buitenlandse werknemers zijn in de bouw hard nodig omdat er onvoldoende instroom is van Nederlandse leerlingen om aan de vraag naar vaklieden te voldoen. Maar die buitenlandse vaklieden behoren dan toch wel volgens de Nederlandse bouw-CAO te worden betaald.

  Ik hoop echt dat het voor de werkgevers onaantrekkelijk wordt gemaakt door een fikse vordering ten gunste van deze werknemers in het vooruitzicht te stellen en daaroverheen een bestuurlijke boete. Desnoods laten we de buitenlandse werknemers zelf misstanden aankaarten via een meldlijn om zo via de overheid achterstallig loon te kunnen vorderen bij werkgevers die de wet overtreden. Een uitbreiding van de AI kan toch geen kwaad, als je bedenkt dat 330 inspecteurs nu 80.000 “10+”-werkgevers in de gaten moeten houden.

  Motiveer de gedupeerden om melding te maken, door een vordering van achterstallig loon in het vooruitzicht te stellen! Dat werkt beter dan het keer op keer uitzetten van illegale werknemers, die zijn de volgende dag weer terug en de werkgevers / uitzendbureaus kunnen zo ongelimiteerd hun gang gaan.

 3. anja wellicht overbodig maar wil het toch even kwijt we weten allemaal dat de sancties te laag zijn , dus die moeten zoals je zegd omhoog , verder dienen bedrijven die in overtredeing zijn uitgesloten te worden van overheids contracten ,ook als ze een stichting beginnen , (contrleren op naam eigenaar van het bedrijf zodat hij niet ineens boekhouder blijkt te zijn met een vorstelijk salaris in een nieuwe stichting ) groetjes henk

Reacties zijn gesloten.