In Gods naam

Twee verklaringen vanuit de kolonistenbeweging in Israël zijn deze week gepubliceerd. In de ene wordt de mogelijke komende ontruiming van nederzettingen in de Gazastrook een ‘misdaad tegen de menselijkheid’ genoemd en een daad van ‘etnische zuivering’. Het roept de soldaten van het Israëlische leger op om niet aan ontruiming deel te nemen. Uiteraard staat er niets in de verklaring hoe die nederzettingen die een kwart van de Gazastrook bezet houden, en 7000 kolonisten alle ruimte enwater geven, midden tussen de vluchtelingenkampen – er wonen meer dan 1,3 miljoen Palestijnen in de strook überhaupt in Gaza terecht kwamen – dat was geen ‘misdaad tegen de menselijkheid’ en geen ‘etnische zuivering’?

De tweede verklaring is uitgegeven door de organisatie van kolonistenrabbijnen van de Westoever, ‘Arrangement Yeshivot’. Daarin staat dat het volgens de Halacha, de joodse wet, geoorloofd is om Palestijnse burgers te doden als dit de joden helpt. Burgers doden in de naam van God, als het maar geen joden zijn.
De groep Rabbijnen voor Mensenrechten, ik ken ze, fantastische mensen, hebben al geprotesteerd dat de hoofden van de Yeshiva de bewuste passage uit de Talmud met opzet verkeerd uitleggen. Want in de ware tekst staat dat het joden verboden is om onschuldige burgers te doden zelfs als ze daarmee hun eigen leven kunnen redden. Tenslotte heeft God de mens, dus alle mensen, geschapen naar zijn evenbeeld.

“De meest wrede misdrijven in de geschiedenis van de mensheid zijn begaan in naam van de religie”, schrijft Uri Avnery, de volledige tekst staat hieronder in het engels. “Het boek Joshua zegt dat God de Kinderen van Israël de opdracht geeft om een algemene etnische zuivering uit te voeren in het land Kanaan. De kruisvaarders richten gruwelijke bloedbaden aan in dit land (en onderweg daarheen tegen de joden) terwijl ze riepen “Deus le volt!” (God wil het) Drie jaar geleden stuurde Osama Bin Laden zijn mensen op weg om duizenden mensen te doden in de Twin Towers in New York in naam van Allah.
Moge God ons beschermen tegen degenen die spreken in Zijn naam. ‘

4 gedachten over “In Gods naam

 1. De meest vreselijke dingen gebeuren ‘in naam van God’. In kleine huiselijke, zelfs parochie-kring en ook wereldwijd. Ik word er niet goed van! Van mij mag iedereen zijn eigen god fantaseren, een eigen geloof creëren, ik vind het best. Kan zelfs jaloers zijn op de steun die mensen daarvan krijgen. Maar het wordt doodeng als met superioriteit die fantasie als waarheid een ander opgedrongen wordt. Geniet van je eigen geloof en beschouw het als zodanig: een gelóóf!

 2. De meest vreselijke dingen gebeuren ook door dat volkeren zich beter voelen dan anderen.

  De Nazi’s waren tenslotte ” die eubermenschen ”
  De joden ” de uitverkorenen ”
  En de amerikaanen verzinnen nog wel iets om in dit rijtje aan te schuiven. Maar dat ze het begaan van ” die vreselijke dingen ” beheersen hebben ze in mijn ogen al bewezen.

 3. Ach ja. In 1986 hoorde ik van de rabbijn in de jesjieve in Jeruzalem al dat het oké was om niet-joden te doden omdat die net als honden en ezels geen ziel hadden. Intussen is een hele generatie jongens met zulke fascistische (mag ik dat woord gebruiken?) praat grootgebracht. Dus verbazen doet het me niet meer. Maar het blijft wel om te huilen.
  Ruben

 4. Toch zijn er mensen die het vertikken elkaar in oorlogen af te slachten!Dit komt omdat zij gods naam kennen en hem heiligen.Bezoek eens “Dachau” dan zal je zien dat de eersten die daar geplaats werden Jehovah’ getuigen waren!Ook heden ten dage zitten er nog velen van hen in gevangenissen omdat zij inderdaad hun zwaarden tot ploegscharen hebben gesmeed en de oorlog niet meer leren!Jes 2:4

Reacties zijn gesloten.