Potidool

Kent iemand die destijds de vrouwenbeweging niet heeft meegemaakt Anna Blaman nog? De schrijfster die bekender werd door het feit dat ze openlijk lesbisch was in de jaren veertig en vijftig dan door haar boeken, zoals ‘Eenzaam Avontuur’. Een ‘potidool’ voor de lesbische beweging in de jaren zeventig en tachtig, en nu uit de mottenballen gehaald voor een revival – de amateurtoneelgroep Mevrouw Jansen maakte er eenvoorstelling van, Anna Blaman, de musical.

Blaman 07

Blaman 17

Blaman 22

Het was al tijden geleden dat ik in een zaal zat met zoveel vrouwen, met een enkele wat ongemakkelijk kijkende meneer ertussen. Veel vrouwen die ik van vroeger ken, een beetje grijzer geworden soms.

Het werd een mooie voorstelling, vitaal, soms soap, soms echt ontroerend, met mooi spel van Els van Blokland als de af en toe wel een beetje zeurderige Blaman, en Christie de Wit als haar grootste liefde de verpleegster Alie Bosch die niets liever deed dan druppeltjes en pilletjes geven. Mooie zang van Hanneke Hurkmans met de gedichten van Blaman. Vriendin Inger Hansson die eigenlijk hulpverleenster is begon een nieuwe carriëre geloof ik, als de eerste jeugdliefde van Blaman, Cor.

Blaman 18

Blaman 08

Blaman 30

Blaman 35

De eerste serie voorstellingen is hopeloos uitverkocht, maar er komt een reprise in november, zie de website van Mevrouw Jansen.

4 gedachten over “Potidool

 1. Het lijkt me interessant om dit stuk te gaan zien. Als puber las ik bijna alles van Anna Blaman en vond het prachtig. Ik wist toen amper wat lesbisch was – dus dat speelde niet bij de beoordeling. Wat mij toen zo trof is dat ze zo prachtig de strijd tegen de eenzaamheid beschreef die ieder mens tot op zeker hoogte te strijden heeft. Het eeuwige verlangen naar een gelijkgestemde ziel. (Onlangs vond ik mijn dagboek uit die tijd terug met verschillende passages uit haar boeken, die me toen zo prachtig voorkwamen). Iets vergelijkbaars vond ik jaren later in de Anton Wachterromans van Simon Vestdijk; nog zo’n gigant die niet meer gelezen wordt. (Ik vind nog steeds trouwens dat die man de Nobelprijs voor literatuur had moeten krijgen). Kom daar maar eens om bij Giphart en Zwagerman.

 2. Fijn dat je van onze voorstelling genoten hebt en erg leuk dat je er op je website aandacht aan besteedt. We gaan van 24 t/m 27 november in reprise in theater De Engelenbak in Amsterdam.

 3. Genoten van de voorstelling! Herkennen en huilen en lachen. En wat kan Hanneke toch mooi vertolken! Sterk spel van Els van Blokland, geliefde Alie, moeder en zus. Prachtige teksten van Hettie Kleinloog, schitterende muziek van Dominique Romeny en Noortje Braat. Ooit eens Blaman gelezen en deze voorstelling vulde de herinnering weer op en aan. Weer thuisgekomen de boeken opgezocht om te herlezen.

 4. Bovenstebeste Eveline,

  bedankt voor de lovende woorden!

  sinds vandaag heeft onze Mevrouw Jansen website een gastenboek. Zou je zo vriendelijk willen zijn, jouw mening over de voorstelling daar in te schrijven?
  Zo kunnen spelers, muzikanten, andere betrokkenen, subsidiegevers en pers snel en makkelijk diverse persoonlijke recensies bekijken.

  Ons websiteadres is: http://www.mevrouwjansen.homestead.com

  Vriendelijke groeten en hopelijk tot ziens bij een volgende voorstelling van mevrouw Jansen,

  Hetty

Reacties zijn gesloten.