Vrouwendag voor moslima’s

Naima Azough
(Naima Azough)

Zondag opnamen voor Meeting Point, het jongerenprogramma van de Nederlandse Moslim Omroep. Thema: wat betekent 8 maart, Internationale Vrouwendag voor moslima’s. Ik ga de inhoud niet verklappen. Kijk zelf maar, de uitzending is waarschijnlijk op 6 maart.
Een grote groep zeer geëmancipeerde vrouwen, waaronder de redactrice van een succesvol blad, een schrijfster, een arts, een politica, hulpverleensters, een columniste, studenten, een actrice, een heel stel welbespraakte jonge moslima’s, de voorhoede. Imad al Kaka was de gespreksleider en hield zich prima staande in dat kippenhok.
Ik vond het feest.
Ik denk dat ik voor mijn beroep maar troetelautochtoon wordt.

Voor een kijkje achter de schermen van de opnamen:

Imad

NMO

NMO

NMO

NMO

NMO

NMO

NMO

37 gedachten over “Vrouwendag voor moslima’s

 1. Leuke foto’s!! Ik ben heel erg benieuwd hoe de uitzending eruit gaat zien na de montage ook. Wat ik een aanrader vind aan deze uitzending is de diversiteit aan vrouwen in de studio. Zo zie je maar dat Nederlandse moslima’s niet over één kam te scheren zijn. En natuurlijk jouw inbreng als ouwe rot in het vak 🙂

 2. Het ziet er gezellig uit, zo’n “tokshow”.
  Ik kan niet wachten tot het wordt uitgezonden, want ik heb een sterk vermoeden dat het wel eens een zeer interessante uitzending gaat worden.
  En interessante tv, dat is er al te weinig…

 3. Ik heb het altijd onzin gevonden vrouwendag,vaderdag,moederdag, secretaressen dag enz.enz. Toch zal het misschien zijn nut hebben, twee vrouwen uit deze doelgroep ben ik wat beter leren kennen Samira el Kandoussi en Nilgűn Yerle beide columnisten in het Utrechts Nieuwsblad soms irritant soms leuk en soms heel scherp. Gisteravond bij de De Mike & Thomas show was er ook eentje uit de politiek dat was Nebahat Abayrak leuke vrouw, maar ook een leuke show van die Mike en Thomas. Het zou leuk zijn als Ayaan Hirsi Ali zich bij zoiets ook liet zien.

 4. Ik ga het zeker kijken Anja! Kijk sowieso iedere week naar de NMO voor een ander geluid dan de Nederlandse media.

  @Harry Sangers: Het zou nog leuker zijn als Hirsi Ali zich liet zien bij de opnames van de vrouwendag voor Moslima’s bij de NMO.

 5. Goh wat leuk die foto’s! Wist niet dat ze op de weblog terecht zouden komen en speurde even op de site. Ze geven een goed beeld van de sfeer op die dag en ik ben ook erg benieuwd naar de uitzending en natuurlijk ook naar de reacties er op. Moge er nog veel programma’s gemaakt worden over dit onderwerp en veel discussie’s gevoerd worden over de verschillende “emancipaties”!

 6. Hoi Selma, leuk om jou weer tegen te komen op mijn weblog. Ik las inmiddels je column op de Opzij website. Wat een verademing vergeleken bij de troep die je bij de ‘discussie’ over de emancipatie van moslimvrouwen op diezelfde site tegenkomt, zeg. Een aanrader. Blijf schrijven! En als je zin hebt,doe eens een stukje voor dit weblog. Er komen op dit moment 1400 mensen per dag langs, en het leuke is dat dat echt gemengd auto en allo is. Zoals het hoort.
  En laten we vooral met elkaar blijven praten en constateren dat er zoals jij zegt veel verschillende ‘emancipaties’ zijn of zoals ik het zei: er leiden vele wegen naar Rome. En Mekka.

 7. Hai Anja, ik wilde bij deze vragen een reactie te geven op de column van opzij. Er wordt heel wat afgesneerd en gediscusseerd vanwege dit item op de opzij-pagina. Echter, de goed geinformeerde mening (uit een pro-islamitische hoek) ontbreekt. Wellicht een idee? De link is ;
  http://www.opzij.nl/opzij/show/id=25241,
  alvast bedankt,
  liefs,
  Selma

 8. Weet je, Selma. Ik denk dat de goed geïnformeerde mensen uit de pro-islamitische hoek niet zoveel zin hebben om tussen dat geschreeuw te gaan zitten in die Opzij discussies. Als je merkt dat moslimvrouwen daar letterlijk uitgemaakt worden voor ‘buitenlands moslimgepeupel’,’achterlijke, hersenloze, perverse, wrede, oorlogvoerende Allah-feeksen’,of ‘die vrouwen in hun vieze zwarte duivelszakken, of met achterlijke hoofddoeken die al een groot deel van de wereld verrotten ‘ – ik citeer nu even letterlijk, dan vergaat je toch echt de lust en de motivatie om te proberen om daar nog wat verstandigs tussen te gaan zetten? Ik kreeg die troep ook op mijn weblog voordat ik besloot om er een filter op te zetten en ik dat soort bagger niet meer toe laat. Pas daarna lukte het om van mijn weblog een echt ‘gemengd’ plekje te maken waar mensen kunnen reageren en daarbij zeker weten dat ze niet worden afgezeken. Het is aan de redactie van Opzij om er eens beter over na te denken wat ze nu eigenlijk willen bereiken en of ze moslima’s en bondgenotes en verstandige mensen die niet willen polariseren werkelijk serieus willen nemen en een discussieplek willen geven zonder dat je meteen wordt bedolven onder de racistische rotte vis. Ik vind het prima van jou dat je wel voor Opzij wilt schrijven. Ik doe pas weer mee als ze blijk geven van meer inzicht en meer verantwoordelijkheidsgevoel en eindelijk beseffen dat er allang een emancipatieproces onder moslimvrouwen gaande is en dat die flauwekul van ‘vrouwen met hoofddoeken komen er hier niet in’ echt oliekoekendom is en zwaar achterhaald. Tot dan geef ik mijn mening wel op andere plaatsen, deze onder andere.

 9. Het is inderdaad jammer dat de emancipatiebeweging, waarvan Opzij pretendeert een onderdeel te zijn, zelf heel eurocentrisch bepaalt wat goed is voor de gekleurde vrouw en wat niet. Ongelooflijk eigenlijk dat we anno 2005 nog steeds te maken hebben met deze koloniale taferelen. Ik zou het niet meer dan billijk vinden dat Opzij iemand als Fatima Elatik, stadsdeelwethouder in Amsterdam een prijs geeft en haar als de aanzwengelaar van de emancipatiegolf benoemt. Volgens mij heeft zij en vele andere vrouwen jaren geleden al hun nekken uitgestoken voor de positie van moslimvrouwen in Nederland. Maar neen, (de modieuze) hoofdoek van mevrouw Elatik verblindde kennelijk de dames van de redactie van Opzij en men zag hierdoor een paar belangrijke zaken niet meer. Zij waren slechts verblind door de uitspraken van Ayaan. En zij was dan ook de enige die in de prijzen viel…

 10. En weet je Imad, wat mij ontzettend stoort en ook echt pijn doet is dat we vroeger al heel ver waren in het ontmaskeren van dat eurocentrisme in de vrouwenbeweging. Dat is een felle strijd geweest van ‘gekleurde’ vrouwen, en echt, het grootste deel van de actieve witte feministes van toen hebben het echt gesnapt en werden bondgenoten van zwarte vrouwen. Toen mijn opleiding werd wegbezuinigd bestond meer dan eenderde van de (volwassen) studentes uit vrouwen met andere religieuze, etnische, culturele achtergronden. Daar leerden we ontzettend veel van. Omgaan met diversiteit en verschillen was toen een gewoon onderdeel in elke vrouwengroep en elke hulpverleningsopleiding. Dus wat ik zo erg vind is dat Opzij dat helemaal vergeten lijkt te zijn en het nu lijkt alsof we die strijd weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Daarmee wordt ook mijn mooie zwaar bevochten kleurrijke feminisme weggegooid, vergeten. Alsof we niet al veel verder waren. Daarom ben ik op dat k..blad veel kwaaier dan op rechts van wie we niets beters hoeven te verwachten.

 11. Ik kan de woede echt helemaal begrijpen. Ik vind dat we een petitie moeten starten, niet tegen Ayaan (van mij mag die alles roepen, ze doet maar) maar tegen Opzij als emancipatiespreekbuis. Zij zijn dat namelijk niet, ze vertegenwoordigen slecht een kleine groep hoger opgeleide blanke vrouwen. De zwarte, gekleurde en lager geschoolde autochtone vrouw vertegenwoordigen zij niet, noch kunnen ze nieuws of artikelen voor deze doelgroep in elkaar zetten. Opzij krijgt ten onrechte de stempel feministisch te zijn. Opzij is eurocentrisch, elitair en walgelijk eenkennig. De hoofdredactie dient per direct vervangen te worden door iemand die wel alle vrouwen wil helpen en vertegenwoordigen.

 12. Het lijkt me beter als iedereen het weblog van opzij ongemoeid laat.
  Geen censuur aub!!
  Het schelden komt echt niet van 1 kant.

 13. Ik ben het helemaal eens met het feit dat er zo met oogkleppen naar emancipatie wordt gekeken en dat het een schande is dat vrouwen zo eenzijdig langs de meetlat worden gelegd. Notabene door een feministisch maandblad.. Doet me wijfelen of het wel helemaal goed is ervoor te schrijven of nog leuker; een experiment uithalen en mij met een hoofddoek te melden bij de redactie. Geen idee wat beter of verstandig is. Tot die tijd zal ik blijven schrijven en proberen een platform te creeeren in Opzij voor meer begrip en controversie. Op de een of andere manier vind ik schrijven voor Opzij leuker dan het schrijven voor een blad als Sen. Immers, bij Opzij is er veel meer om wakker geschud te worden. Maar schrijven vind ik sowieso leuk. Dus Anja, mocht je een idee hebben, keep me posted:)

 14. Hoi Anja en Imad,
  Als ik de foto’s van de opnames zondag jl. zie, vind ik het erg jammer dat ik er niet bij kon zijn door het verschuiven van de opnamedag. Maar ik word wel blij als ik de foto’s zie en verheug me ook op de uitzending.
  Zondag was ik zelf in Groningen. Daar hadden zeven moslimorganisaties, onder wie een actieve vrouwengroep Moslima’s voor Moslima’s, Groningse stadgenoten uitgenodigd om vragen te komen stellen over de islam en moslims. Ik mocht de discussie met een panel van 8 scholieren en een paar honderd gasten in de zaal leiden. Het was een genot om dat te doen! En er kwamen echt wel lastige onderwerpen voorbij, zoals radicalisme, homoseksualiteit en de vraag of vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst met elkaar botsen. Maar ik merkte een grote bereidheid om naar elkaar toe te bewegen. Daar kunnen randstadters nog wel iets van leren! Er waren soms emotionele pleidooien, soms een persoonlijk verhaal, maar steeds werd gesproken vanuit een grondhouding van wederzijds respect. Het was de reis zeker waard. Burgemeester Jacques Wallage opende de middag en wees op wederzijds respect en openheid, en hij riep de Groningers op moslims de ruimte te geven voor zelfrespect en vertrouwen.

  Na het debat had ik nog een taak, het leiden van de workshop Vrouw en Islam. Net toen we een redelijk intieme kring hadden gemaakt van ongeveer 35 deelnemers en ik begon aan een korte inleiding, kwamen nog zeker 50 mensen binnen, dus ook daar was het een volle bak! Daardoor en vanwege de korte tijd, konden we niet heel erg de diepte in met ons gesprek, we bleven een beetje steken in de meest bekende onderwerpen. Zo ook de hoofddoek. Wat mij de laatste tijd vaak opvalt bij die discussie is het argument dat moslimvrouwen door de hoofddoek uiting willen geven aan hun (geloofs)overtuiging, en dat dit ongewenst en zelfs ongepast zou zijn in Nederland. Een mevrouw die dit zei, vond ik zelf heel herkenbaar uit een andere geloofsgemeenschap komen (de christelijke), zonder dat zij overigens een kruisteken of hoedje droeg. Toen ik haar daar vriendelijk op wees, schrok zij een beetje. En ik snap nog steeds met de beste wil niet waarom mijn ‘feministische uniform’ van 25 jaar geleden (wijde paarse overall en oranje piekharen) wel gepast was, en mijn huidige kledingkeuze niet. In beide gevallen zegt mijn kledingkeuze iets over mijn overtuiging (en dat is NIET dat vrowuen verantwoordelijk zijn voor het gedrag van mannen!). In beide gevallen bedoel ik daarmee niet te zeggen dat iedereen mijn overtuiging over moet nemen of zelfs waarderen.

  Ik ben het met Anja eens, dat feminisme in diepste essentie gaat om de bevrijding van vrouwen als MENS, en wel de mens die zij wil zijn. Daarbij is het uitgangspunt dat de vrouw zelf centraal staat en zij in staat wordt geacht en/of gesteld haar eigen keuzes te kunnen maken. Het lijkt er steeds meer op dat er in Nederland een nieuwe ideologie is ontstaan, namelijk die van voorgeschreven en opgelegde Nedermancipatie. Helaas kan ik als Nederlandse geemancipeerde vrouw niet anders dan NEE zeggen tegen deze fake-ideologie.

 15. Ik ga zeker kijken naar de uitzending van de NMO. Ik ben erg benieuwd en de foto’s maken me nieuwsgierig naar de rest.
  Op het opzij forum, weeten de meesten het verschil niet tussen respectvol discussieren met een filter voor ongewenste teksten en censuur.

 16. Selma, of je nou wel of niet voor Opzij schrijft, ik sta achter je. Ik vind het ook niet gek om wel te proberen of je daar nog enige invloed uit kan oefenen, en trek je wat dat betreft niks van mij aan – het verschil is dat ik met Opzij al een heel erg lange geschiedenis heb en daarom zo teleurgesteld ben in wat ze hebben laten schieten.
  Fijn je bericht, Ceylan. Er gebeurt op het ogenblik ook zoveel dat het nauwelijks meer bij te houden is. Als ik niet in Hilversum had gezeten dan was ik er graag bij geweest in Groningen. Je nieuwe term: Nedermancipatie inspireert mij weer tot wat gedachten. Ik zal nog wel een stukje schrijven over wat ik als oude feministe heb geleerd van de nieuwe. Ook over hoe het niet moet.

 17. Ceylan, je stukkie is weer eens super inspirerend. Ik vind vooral wat je schreef over waarom islamitische kleding nu zo specifiek aanstoot geeft, stof tot nadenken. Kom ik nog op terug ook.

 18. Anja, ik ben blij om je weblog te lezen.
  Af en toe krijg ik zoveel onzin naar mijn hoofd dat ik het echt niet meer zie zitten met die zogenaamde multiculturele samenleving en ik deel je mening over Opzij. If only they knew hoeveel moeite het soms kost om een hoofddoek op te zetten als je naar buiten gaat, zouden ze wel anders piepen en juist respect krijgen voor de Moslimvrouwen. Ik vind het juist een teken van emancipatie als je in deze maatschappij ervoor kiest om niet hetzelfde doen als dat wat algemeen geaccepteerd wordt.

  Veel succes en ik las dat je in Bergen woont, nou ik heb al zin in de zomer.

  groetjes

 19. Selma, Anja,
  ik heb de discussies op de Opzij-site een tijdlang gevolgd en voor mij is de kwalificatie ‘emancipatieplatform’ allang een gepasseerd station. Het walmt er van de openlijke moslimhaat, op een bedje van zogenaamde vrouwenemancipatie.

  Opzij biedt hieraan dag in dag uit ruim baan. Waarmee het blad deze uitlatingen dus sanctioneert. Voor mij heeft Opzij daarmee volkomen afgedaan.

  Dit Opzij lijkt net zo op het vroegere blad als een koe op een walvis. Het is misschien jammer, maar waar.
  Geen woord meer aan vuilmaken, zou ik zeggen. Volledig negeren.

 20. Vaarwel Opzij,
  Herfst 2004 besloot ik het na jaren van protest nog één keer te proberen met Opzij en ik nam een jaarabonnement. Na een maand had ik alweer spijt, maar ik houd niet van direct opgeven, dus hield nog even vol. De laatste twee nummers heb ik echter nauwelijks meer bekeken en iedere keer als ik ze zie liggen, word ik chagrijnig. Na de discussie op dit weblog, stuurde ik de abonnementenservice vandaag dan ook deze brief.

  “L.S.,
  Door middel van deze brief zeg ik mijn abonnement met zo spoedig mogelijke ingang op. De reden hiervoor is het feit dat ik bij Opzij steeds duidelijker een eenzijdige hetze tegen islam en moslimvrouwen die hun geloof willen praktiseren, gewaar word. De artikelen met betrekking hiertoe zijn paternalistisch, waarin ik de basisgedachten van het feminisme in geen enkel opzicht meer herken.
  Op de website is zelfs sprake van racistische haatdragende uitlatingen.
  De rol en stellingname van Ciska Dresselhuys draagt hieraan veel bij.
  Ik spreek de hoop uit dat in de nabije toekomst het aantal abonnees verder zal verminderen, zodat onder druk daarvan hét emancipatieblad van de 20e eeuw niet definitief naar het Land van Ooit zal verdwijnen.”

 21. Wat een verademing om ook eens wat normale reakties
  te lezen. Op het opzijforum word ik vreselijk moedeloos
  maar ik ben niet van plan om mij weg te laten jagen
  Leuke foto s ik ga zeker kijken op 6 maart. liefs Aisha

 22. 21 aisha

  Aisha, ik heb een nieuwsgierige vraag aan jou. Misschien wil je hem niet beantwoorden, maar ik hoop van wel.

  Ik heb jouw vele weerwoorden gezien op de Opzij-site. Je zegt dat je niet van plan bent je daar te laten wegjagen, maar je wordt er eigenlijk gedwongen steeds nieuwe woorden te zoeken voor antwoorden op steeds dezelfde riedel aan beschuldigingen, vooroordelen en redenaties. Ik vond je antwoorden goed. Maar ik werd er net als jij moedeloos van en ben domweg opgehouden, mee te lezen.

  Is het echt alleen omdat je je niet wilt laten wegjagen, dat je er energie in blijft stoppen?

 23. Beste Claar, vraag me soms ook wel eens af waarom ik
  nog steeds op dat forum zit,soms denk ik dat we al
  dat schelden zelf in stand houden om steeds maar weer
  antwoord te geven, maar iets in me zegt dat we toch
  moeten proberen de dames op andere gedachten of minimaal
  wat vriendelijker over de islam te laten denken.

 24. Zozo, dacht ik eindelij kweer wat leuks te horen over NMO Metinpoint, aangezien ik gestopt ben met de deelname aan het panel. Zie ik tot mijn verbazing dat het drie kwart over de Opzij gaat. Ech please something else.
  Ik las een stukje bij Imad en die gaf aan dat de “Opzij eurocentrisch, elitair en walgelijk eenkennig is”

  Hier heb ik op niks toe te voegen. Ben het helemaal eens.
  Zo dat moest eruit.

  Leuk dat Meetingpoint eindelijk de gewone Nederlandse vrouwelijk burger neemt bij hun onderwerpen. Daar zit de kracht die echt naar buiten toe moet. Leuke reportage weer Anja.
  😉

 25. dag Aisha, ik begrijp denk ik je verlangen op het Opzij-forum zaken te verdedigen en uit te leggen die voor jou betekenis hebben. En misschien heb je gelijk en houd je het mede in stand, door steeds te reageren.

  Als ‘buitenstaander’ zie ik mensen zoals jij elke keer maar weer hun best doen, begrip te vragen. Er steeds weer energie insteken. Maar eerlijk gezegd heb ik jouw opponenten echt nog nooit een millimeter van hun arrogante anti-islamtroon zien komen. Bij elk antwoord gaan ze alleen nog maar steviger zitten.

  Waar ligt je grens daarbij, Aisha? Want je krijgt vaak antwoorden en opmerkingen naar je hoofd die zo onbeschoft zijn.
  Wanneer is jouw grens bereikt?

 26. Hoi claar, mijn grens elke keer denk ik dat die bereikt is
  maar dan spreek ik weer met de Marokaanse jeugd hoe rot die
  zich voelen dan put ik daar weer moed uit om door te gaan, want geloof me de Marokaanse jongeren hebben het moeilijk, door mijn werk zie ik veel jongeren en ben vaak in gesprek met ze en dan hoor je heel veel zeker als ze weten dat ik zelf ook moslim ben.

 27. Aisha, dank je voor je antwoord.

  Als je op het Opzij-forum komt, dan zie je dat ‘de dames’ zoals jij ze noemt, steeds dezelfde vrouwen zijn. Sommigen verdenk ik er stiekem van dat ze onder verschillende namen posten. Maar alles opgeteld gaat het schat ik om vijftien autochtone vrouwen.
  Hoeveel vrouwen het forum meelezen, weet ik niet. Ik weet dus niet hoeveel lezers de meningen van die vijftien delen. Maar opvallend is, dat er weinig protesten en tegengeluiden uit autochtone hoek komen.
  Ik heb wel eens geprotesteerd, maar kreeg nauwelijks respons. Boven en onder mijn bijdrage ging het gekwek onverminderd voort. Het was geloof ik niet de bedoeling dat iemand spelbreker kwam zijn.

  Opzij werkt met een moderator. Die verwijdert regelmatig de meest onbeschofte en kennelijk racistische bijdragen en roept het clubje af en toe tot de orde. Bijvoorbeeld door te verzoeken, minder te schelden. Maar Opzij neemt verder geen stelling en dus kunnen mensen op het forum gewoon hun wilde gang gaan. Dat geeft te denken. Voor mij heeft Opzij daarmee afgedaan.
  Ik denk zelf niet dat die paar vrouwen met wie jij in gesprek bent, bereid zijn je ooit tegemoet te komen. Ze zijn veel te blij met hun trapveldje en dat jij elke keer wel een potje met ze wilt komen voetballen. En nog wel bij Opzij! Het gerenommeerde vrouwenblad! Dat verleent hun trapveldje natuurlijk status.

  Ik bedoel maar, Aisha, of de energie die jij er steeds weer instopt je ooit geeft waar je zo naar verlangt: begrip en gelijkwaardigheid? Ik vraag het me af.

 28. Jij hebt het toch ook nog lang geprobeerd, Claar?
  Maar ik vind het ondertussen net als jij niet meer alleen het probleem hoelang je de energie wilt steken in mensen die helemaal niet geïnteresseerd zijn in anderen, maar vooral dat zo’n blad nog denkt te kunnen legitimeren dat het gaat om een discussie zolang de welwillende mensen nog de moeite blijven doen.
  Ik weet trouwens wel zeker dat een van de dames onder verschillende namen opereert, want op mijn weblog krijg ik niet alleen de (schuil)namen maar ook de email adressen te zien. En dat was vaak dezelfde. En een enkele keer heeft ze zich ook vergist en hetzelfde bericht onder verschillende namen naar verschillende weblogs gestuurd. Een zwaar geval van een meervoudige persoonlijkheidsstoornis zeg maar.
  Achlan, welkom trouwens Aisha. Ik hoop dat je je hier niet gaat vervelen als we niet genoeg schelden. Misschien kan een mens daar ook aan verslaafd raken.

 29. Ik weet niet of ik het lang ‘geprobeerd’ heb. In elk geval niet bij Opzij. Ik ben vorige zomervakantie wel lang in gesprek geweest met mensen op het zomergastenforum van de vpro, dat wel. Ik had toen nog nooit meegedaan aan forumdiscussies en wilde wel eens meemaken hoe dat is.

  Hoewel daar sommige mensen ook behoorlijk tekeer konden gaan, waren het meestal best plezierige gesprekken en omdat het vakantie was zag ik het vooral als een voor mij nieuwe vakantiebestemming.

  Ook wel als sport: de kunst was steeds de anderen te verleiden de diepte in te gaan. Nogmaals, dat leverde soms aangename en verrassende gedachtenwisselingen op. Ik denk dat mensen ook wel eens heel moe van me zijn geworden daar, haha.

 30. DAnk je wel voor je welkom Anja, ik raak zeker niet verslaafd
  aan het schelden, denk dat het inderdaad beter is om niet te reageren zit er zwaar over te denken en zeker nu ik jouw site ontdekt hebt, heb nog geen tijd gehad om de site helemaal te bekijken maar ga zeker de tijd voor nemen.

 31. Hoi Allemaal,

  Ik ben al veel te laat om te reageren op de foto’s en het stuk over de Meetingpoint opnames. Maar beter laat dan nooit, was het geloof ik.

  Echt leuke foto’s en ze geven inderdaad de sfeer weer die er was. Allemaal leuke interessante dames bij elkaar!! Krijg je toch gewoon energie van?!!

  Ik heb zelf nooit iets gehad met vrouwendag etc. maar als ik zo terugkijk en die foto’s weer zie, dan was er die dag meer dan alleen moslima’s bij elkaar. Gewoon vrouwen onder elkaar, (met Imad natuurlijk), die elkaar leren kennen, hun netwerk uitbreiden en van gedachten wisselen. Ik heb het naar mijn zin gehad. Bedankt Anja, ik heb trouwens die van mijzelf gedownload, mag dat eigenlijk?

  En ik heb ook nog even terug gekeken naar de vrouwen voor vrede-tocht.

  Die hele discussie rond Opzij, ik wil er het volgende over kwijt: Ik denk gewoon dat er mensen zijn die erbij gebaat zijn dat bepaalde ideeen over moslima’s of andere groepen blijven bestaan. Ik vind Opzij een blad die dit in stand houdt. Volgens mij zijn zij goed in staat, als ze dat zouden willen en als ze dat interesseert om een realistisch, divers beeld neer te zetten van de moslimvrouw, maar als zij ervoor kiezen om mij neer te zetten en af te schilderen als iets waar je bang voor moet zijn of medelijden mee moet hebben dan is voor mij de kous af!

  Klaar, basta!
  Trouwens ik wist eigenlijk niet dat je hier op jou forumpje ook kon discussieren.

  Groetjes
  Fatima

 32. Ahlan, welkom, Fatima.
  Je mag foto’s downloaden en als die van jezelf is dan helemaal natuurlijk. Dan ben ik nieuwsgierig, wie was jij ook weer? Hoef je niet te vertellen hoor.
  Ja, je kunt hier meepraten, en je kunt ook zelf wat verzinnen, het duurt alleen even voordat het er op komt want ik wil altijd eerst even zelf zien wat ik doorlaat, dus geen gescheld en geen dikke vooroordelen, die komen er niet op.
  Ik probeer een beetje wat Opzij niet doet, de diversiteit laten zien ook van moslimvrouwen, de verschillende verhalen en opvattingen. Ook omdat ze mij erg interesseren.
  Dus je bent welkom!

 33. Het doet me goed, dat jullie het als een fijne dag hebben ervaren! Het was druk, gezellig en opwindend om al die verschillende vrouwen bij elkaar te zien, die allemaal hetzelfde nastreven. Ik ben zelf redactrice van het programma Meetingpoint, bedankt dat jullie er waren. En anja, keep the good work going.

  Wassalaam

 34. En wat is Imad toch een schatje. Vervelende moslimmannen gaan allemaal de gehaktmolen in, maar Imad laat ik in leven.

 35. Dag, lieve allemaal

  Hou op over opzij gewoon straal negeren, volgens mij werkt dat het beste. Een ander blad zoeken of oprichten waar er wel naar je geluisterd wordt en waar weld de juiste mensen een prijs krijgen voor hun ongelooflijk inzet voor de al dan niet allochtonen vrouwen in Nederland en daar buiten.

  De uitzending van NMO heb ik helaas gemist, ga zeker de herhaling kijken. Fijn dat ze een hele uitzending hebben gewijd aan vrouwen. Ik voel me net een BNNer, met de autochtonen buren, collega’s, vroeger de leraren, etc, als de story en de prive. Vroeger kon ik er om lachen en wist ik het antwoord op de vraag niet of ik deed gewoon of ik dom was. Als het een rdelijk geinterreseerde vraag was ging ik er wel serieus op in.
  Wat ik de laatste tijd merk is dat mensen zo afgaan op de vooroordelen die ze over ons hebben, dat ze je niet geloven of aangeven dat je je verhaal te rooskleurig verteld terwij je gewoon de waarheid zegt. Krijg steeds meer het idee dat de waarheid en de geboekte vooruitgang van de vrouwenemancipatie niet meer interresant is om te melden of aandacht aan te besteden. Echt heel treurig.
  Fijn dat we op dit weblog onze dingen kunnen zeggen zonder te schelden en elkaar uit te maken voor rotte vis.

 36. Wees aardig voor elkaar! Niet alleen op dit forum maar ook in het leven, jullie families, vrienden, collega’s.
  Schelden doet niet zeer, maar het is ook niet nodig!
  En “taalvautjes” zijn erg niet erg hoor!

  Mariska!

Reacties zijn gesloten.