Een Ander Joods Geluid


(Hilla Dayan)

Gisteravond begon de conferentie van de jongerengroep van Een Ander Joods Geluid: Next Step. Met een zwaar onderwerp: de oorlogsmisdaden van Israël. Juristen, advocaten, mensenrechtenactivisten.
Hier de eerste beelden. Vandaag de tweede dag.


(Max Wieselmann spreekt het welkomstwoord)

Waarom het EAJG deze conferentie belegd? Israëlisch-Nederlandse initiatiefneemster Hilla Dayan legt het uit: we zijn vooral geïnteresseerd in Israël om wat het doet namens ons, wat Israël zogenaamd doet om ons joden te beschermen, onze families, joden over de hele wereld. We zijn verder diep bezorgd over de democratische toekomst van Israël, kijkende naar hun gedrag in de bezette gebieden.

En er is de actualiteit: de internationale reactie, en de nationale hier, op de afbraak van het internationale rechtssysteem onder de vlag van ‘de oorlog tegen het terrorisme’. Veel mensen zijn verontwaardigd over het wangedrag van de VS in een conflictgebied als Irak. Maar beseffen diezelfde mensen wel dat we al 38 jaar getuige zijn van wangedrag onder de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden?

Morgen meer

7 gedachten over “Een Ander Joods Geluid

  1. Er is, in Moslem, Joodse en Perzische geschriften een oude traditie over de 36 rechtvaardigen die in een volk moeten overblijven om God te bewegen het niet te vernietigen. In de Joodse folklore heten ze ‘Zaddikim’ (of ‘Lamedvavniks’ onder Oost Europese Joden).

    Er zijn, onder het Joodse volk, goddank, meer dan 36 rechtvaardigen – ik heb mijn eigen erelijst van hen. Sommigen van hen zijn al zeer oud. Alfred Lilienthal bijv. is, als hij nog leeft (het laatste artikel op zijn website dateert geloof ik van september vorig jaar) al ongeveer 92; Uri Avneri omstreeks 82.

    De rechtvaardige die ik vandaag wil citeren t.g.v. de bijeenkomst van ‘Een Ander Joods Geluid’ is Gabriel Ash. Voor hen die hem nog niet kennnen: hij werd geboren in Roemenie en groeide op in Israel waar hij, als bijna ieder andere Israelische burger, eens in het leger diende. Hij woont, voor zover ik weet, nu in de VS. Hij schreef dit na de ‘Operation Defensive Shield'(noot: voor het krachtige imperatief ‘Get out’ is er m.i. nauwelijks een adequate Nederlandse vertaling – ‘Er uit’ klinkt te zwak – ik dacht dat het in de geest van dit stuk was om het met ‘lazer op’ te vertalen).

    Lazer alleen maar op

    In een reactie op wijd verbreide gevoelens jammert Israel’s President Moshe Katsav:

    “Met alle mogelijke respect en achting voor gewetensvolle mensen en ‘bleeding-heart liberals’ van deze wereld, kan ik maar niet begrijpen waarom ze, anderhalf jaar lang, niet van zich lieten horen toen overal de wreedste terroristische daden werden bedreven tegen Israelische burgers.”

    President Katsav, zijn alle burgers van Jenin terroristen? Zijn de meesten van hen dat? Is God’s eigen standaard dat er alleen tien rechtvaardige inwoners nodig zijn om een stad te redden, te mild voor U? Welk deel van de zin: ‘collectieve bestraffing is een oorlogsmisdaad’ begrijpt U niet?

    Het feit dat de uitbarsting van geweld over de laatste maanden U zo zeer verbijstert doet verschillende vragen bij mij rijzen, President Katsav. Begrijpt U het idee: vrijheid? Heeft U ooit de algemene verklaring van de rechten van de mens gelezen?

    Begrijpt U dat ‘algemeen’ hier betekent ‘voor iedereen geldig’?

    Raakt U verward door de verbuiging van bezittelijke voornaamwoorden? U bent ongetwijfeld op Uw gemak met ‘Mijn’ en ‘Ons’. Maar begrijpt U ook de ideeen waarop ‘Jullie’, ‘Zijn’, ‘Haar’ en ‘Hun’ zijn gebaseerd? Wanneer ik kijk naar de kaart die de landroof voor Uw illegale ‘settlements’ aangeeft betwijfel ik het ten zeerste.

    Bent U verontrust over het feit dat ‘gewetensvolle mensen’ terrorisme niet veroordelen? Met zo’n beschuldiging te komen bewijst op zichzelf al dat U in een alternatief universum leeft. Maar ik zal Uw gejammer niettemin tweevoudig beantwoorden.

    Het lange antwoord, President Katsav, is, ‘met alle mogelijke respect en achting’, dat de zelfmoordaanslagers niet uit de ruimte in Israel zijn geland. Hun gordel met explosieven zou zonder meer het etiket kunnen hebben ‘gemaakt in Groter Eretz Israel.’

    De zelfmoord bommen zijn de misvormde bloemen van Israel’s wrede en wreed makende bezetting. Ze kwamen voort uit de zaden van de 54-jaar lange verontmenselijking van de Palestijnen. Ze zijn de geesten van Uw wreedheid die zijn teruggekeerd en U nu achtervolgen, het zijn de memento’s van Uw oorlog tegen de herinnering.

    De massale en opzettelijke vernietiging, gedurende de laatste weken, van de Palestijnse archieven op de West Bank is slechts het laatste hoofdstuk in de oorlog tegen het Palestijnse geheugen die begon in 1948 met de vernietiging van 400 Palestijnse dorpen. Maar U schijnt niets van de geschiedenis te leren, ja, van Uw eigen geschiedenis: geesten komen altijd terug, iedere volgende keer gewelddadiger.

    Voor hen die bereid zijn te sterven is de doffe haat tegen U wat overblijft nadat U met bulldosers over hun verleden en toekomst bent heengegaan. Of het U nu bevalt of niet, ze zijn Uw bastaard kinderen. U heeft hen alles geleerd wat ze kennen van de haat. U heeft hen alles leren vergeten, wat ze vergeten zijn over de menselijkheid. Omarm hen maar, want ze hebben zich hun ouders, U, waardig getoond.

    Het korte antwoord, President Katsav, is werkelijk heel kort: Lazer Op.

    Roep Uw leger terug. Eindig de bezetting, En lazer op uit de bezette gebieden. Alleen maar dit: Lazer Op.

    Mompel niet over de ‘ingewikkeldheid’ of de ‘moeilijkheid’ van de situatie. Dat is ze niet. U bent de onderdrukker. U bent de bezetter. U parkeert Uw tanks op gestolen land. U vult Uw zwembaden met gestolen water. U vermoordt en vernietigt om te erven. Dus stop die ‘bullshit’ over ‘de situatie’. Lazer Op.

    Stop met mensen te misbruiken. Stop taal te misbruiken. Stop met Uw eigen morele cocon te spinnen. Stop met Uw land en Uw volk om te vormen in een metafoor voor het Kwaad. Lazer Op.

    Wacht niet op Bush. Wacht niet op Arafat. Wacht niet op die mythische Palestijnse leider die tenslotte Uw heerschappij zal aanvaarden. Er is niets om over te onderhandelen. Lazer Op.

    Neem Uw krankzinnige Joodse fundamentalisten uit Kikriat Arba en Beit El met U mee. Laad hen in bussen en trap op het gaspedaal totdat de heuvels van de West Oever in de achteruitkijkspiegel verdwijnen.

    Haal de bandieten van Uw ‘grenspolitie’ zonder grenzen terug, geef hen beurzen en stuur hen opnieuw naar school. Laat hen ontdekken dat het leven meer te bieden heeft dan mensen in elkaar slaan. Lazer Op.

    En neem Uw ‘checkpoints’ met al hun kleinzielige vernederingen en hun dodelijke sluipschutters met U mee. Lazer Op.

    Stuur de Shin-Beth naar huis. De wereld heeft, na 35 jaar, genoeg van Uw knappe gevangenisbewaarders en folteraars. Neem hen mee en Lazer Op.

    Laat Uw afgrijselijke bulldosers los op de illegale ‘settlements’ van Ma’ale Edomim, Har Homa en Gilo. Er is daar genoeg afbraakwerk voor hen. Laat hen voortgaan totdat op de heuvellijn geen teken meer zichtbaar is van Uw verkrachting en Lazer dan Op.

    Maak geen verontschuldigingen. Rechtvaardig U niet. Kom niet met verklaringen. Er is niets overgebleven om te verklaren. Eerlijk. Lazer alleen maar op.

    Maak U zelfs geen zorgen over de duizenden olijfbomen, symbolen van de vrede, die U heeft uitgetrokken. Iemand zal ze opnieuw planten.

    Lazer alleen maar op!

  2. Bekende smoes om de aandacht af te leiden, Nico.
    Mensenrechten zijn absoluut, en niet afhankelijk van wat de buren doen, met zo min als ik diefstal mag plegen omdat er ook andere mensen jatten.

  3. Ik ben gisteren weer een dagje naar de westbank geweest. Mijn dochter heeft een vriendinnetje die in een dorp dicht bij Jenin woont (via een uitwisselingsprogramma in de US en darnaa contact via chatten)en ze wilde haar zo graag een keer zien.Nu wonen wij in Noord-israel, een uur rijden(zonder checkpoints van jenin bvandaan) . On 10 uur gingen we van his af. het dichtsbijizjnde checkpoint , Jellemy, kwamen we niet door. geen reden, en toen mijn man tegen de soldaat zei dat het nu toch vrede was, haalde die zijn schouders op. Oke, omrijden, via Barta (dicht bij Um al Fahem) barta ligt gedeeltelijkin Israel en het andere deel is west-bank. Achter Barta ligt een checkpoint, zo groot en aggesloten, ongelooflijk. Een en al prikkeldraad en van die sensoren erop. Maar oke, we kwamen er makkelijk door. En reis die een uur had moeten duren duurde nu 3 uur. gezellige dag bij de familie gehad, en de meiden erg blijdat ze elkaar nu zagen.Om 5 uur weer vertrokken. Via Barta, en we kwamen weer bij dat checkpoint. Het regende, koud, wind. We moesten allemaal uit de auto, zo’n 300 meter lopen, en wachten ttodat we gecontroleerd werden. Die controle stelde neit veel voor, maar we moewten er wel een uur op wachten. Soldaten (ookv rouwelijke) die zeer onbeschoft tegen de wachtende Palestijnen tekeer gingen. Een groepje jongeren die ergens in een hoekje stonden en door drie israelische soldaten onder vuur gehouden werden, waarom was niet duidleijk. Vrouwen met dreinende kleine kinderen, en de onbeschoftheid van die soldaten. Uiteindelijk mochten we door. Maar ikv raag me echt af, waarom debnken ze dat ze eht recht hebben om een heel volk op zo’n manier te behandelen. Ik was laaiend, de palestijnen om me heen zeiden dat dat toch niet hielp, dus ik kon me maar beter rustig houden.
    Dit is pure bezetting, met alles erop en eraan, en dat mag niet. het is fout en ik vraag me iedre keer weer af als ik dit voor een keer meemaak, waarom houdt de wereld dit in stand.
    Ik ben blij met zo’n groep als “een ander Joods geluid, alleen met een ding kan ik het niet met ze eens zijn, geen 38 jaar bezetting, maar 57 jaar. Want ook binnen Israel wordt het leven van palestijnen langzamerhand onmogelijk gemaakt.Het is begonnen in 1948 en neit in 1967. (dit even “for the record”)

  4. Ik ben het erg met je eens Trees. Aan de ene kant ben ik erg gelukkig met Een Ander Joods Geluid – die meiden, Galit en Hilla die het voortouw nemen voor zo’n conferentie, hoe ze hun nek uit durven steken als joden, Israëli’s, nu in Nederland en al in de titel aan durven geven waar het om gaat, om oorlogsmisdrijven. Dat laatste heeft ze wel flink wat aanmeldingen voor de conferentie gekost denk ik, wat dan moest je het er in principe al mee eens zijn dat we het over oorlogsmisdrijven hebben, aan de andere kant was het ook een zegen dat we vandaaruit verder konden denken en niet elke keer weer terug hoeven naar de vraag of het wel waar is van mensen die het niet geloven willen. (Is ook moeilijk, denk ik)
    Aan de andere kant, het is ook waar dat ook de meeste mensen van EAJG niet verder terug willen denken dan 1967, ik noemde dat in Het beroofde land ‘het jaartal van het geweten’. Want als je de bezetting pas legt bij 1967 dan heb je het alleen over de opheffing van de bezetting zelf, en dan lijkt het alsof alles daarvoor wel in orde was, leg je het jaartal al bij 1948 dan moet je het ook hebben over de vluchtelingen die toen zijn verdreven, nooit erkenning en nooit compensatie hebben gehad, en je moet het hebben over de positie van de Palestijnen in Israël, want dat stamt niet pas van 1967 maar van daarvoor. Daar heeft Sawsan Zaher het overigens wel kort over gehad, op mijn aanraden. Je hebt haar wel eens ontmoet. Want ik vind dat je dat verhaal nooit weg mag laten.
    Ik denk dat het voor veel mensen nog eenvoudig te moeilijk is om te erkennen dat er vanaf het allereerste begin sprake was van onrecht. Ondanks dat was ik erg blij met de conferentie.

  5. Bush zei het al: ‘Wie niet voor ons is, is tegen ons’. Zionisten zeggen hetzelfde. Mijn familie is in de concentratiekampen vermoord. Het doet mij pijn dat door zionistische leiders de Palestijnen als uitschot worden behandeld en dat zij onder een apartheidsregiem het leven onmogelijk wordt gemaakt. Zionisten houden niet van democratie, daarom handelen zij zo tegen de Palestijnen, zitten ze de democratisch gekozen Hamas dwars en willen ze Hezbollah met wortel en tak uitroeien. Hezbollah krijgt de stempel van terreurbeweging, terwijl de Hezbollah is opgericht als sociaal en culturele hulporganisatie die ook een eigen milieutak heeft. Daarnaast hebben ze noodgedwongen een militaire tak.
    De massavernietiging door Israel in Libanon is meedogenloos en valt onder oorlogsmisdaden.
    Er worden fosfor- en chemische gas- en clusterbommen gebruikt. Ook Gaza wordt niet gespaard. Het is gemakkelijk gezegd door Israel dat ze pamfletten boven Zuid-Libanon uitstroeien om de bevolking gelegenheid te geven te vertrekken. Israel bepaald dus dat de mensen uit hun eigen woongebied moeten vertrekken. Wie blijft is automatisch van de Hezbollah.
    Nu moeten er zogenaamd vredestroepen in Libanon komen om de strijdende partijen uit elkaar te houden. Beter is om zo ’n vredemacht in Israel te stationeren om Israel te beletten nog aanvallen uit te voeren. In werkelijkheid wil Amerika en Israel geen vrede. Bush geeft Olmert de vrije hand om een ethnische zuivering uit te voeren.
    Door deze oorlog komen mij ook weer de concentratiekampen en het verlies van mijn familie voor ogen. Vandaar mijn ander joods geluid.

  6. Ik ga een heel eind met je mee, Jan. Mijn kritiek op de huidige politiek van Israel is duidelijk. Ik heb recent een kritisch stuk geschreven op dit weblog over zionisme. Ik heb maar een punt, en dat is dat je ook zionisten niet allemaal over een kam kunt scheren. Er zijn ook zionisten die wel van democratie houden, ze zijn alleen niet consequent dat ze diezelfde democratie niet gunnen aan niet-joodse burgers in Israel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *