Dreams to fly

Brief van Claar

lieve Anja,
de KSE (Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur) is een enorme school hier die enorm actief is op het gebied van nieuwe media. Ze hebben onlangs ook de status van cultuurprofielschool verworven en profileren zich dus op mediatechnieken. De docenten die de kar trekken, Sjaak Jansen en Michiel Eikenaar, weten steeds nieuwe ontwikkelingen te vinden waarbij ze hun leerlingen laten aansluiten.
In het kader van al die media-activiteiten hebben ze een paar weken geleden een twee uur durende videoconferentie gehouden met leerlingen uit Bethlehem Palestina. Daarvan is nu de videoband digitaal beschikbaar. Hierbij waren de docenten levensbeschouwing en muziek ook betrokken, in de voorbereiding.

Ontroerend, onthutsend, hilarisch en verhelderend, die gesprekken. What would you like to do if your country wasn’t occupied? Antwoord: nou, gewoon, een gewoon leven.
Een Palestijns meisje vraagt terug: in your stories you said that talking is a way to live peacefully, yes? So Palestine and Israel have been talking for more than 50 years. Dus waar is het probleem? Antwoordt het Nederlandse meisje dat ze het niet weet, omdat geen van beide partijen bereid zijn toe te geven. Zegt het Palestijnse meisje: was that the answer?

Ja, het zijn allemaal meisjes die het woord doen, haha. Zowel daar als hier.

Ik was vooral geraakt door de gedichten van de leerlingen uit Palestina.

When you pray for your dreams to fly
so the bullets could not reach that high
When you want to do things, it’s not allowed
So you loose your wings
Imagine living without wings
No flying and no bell that rings
A bell that rings for love and shouts
We have the right to live
But now when you begin screaming
This overvirtuation (?) will make you stop dreaming

5 gedachten over “Dreams to fly

  1. Ik ben erg benieuwd of de regionale pers daar ook deze informatie heeft gehad. Ik woon n.l. ook in die omgeving. Misschien heb ik er overheen gelezen.
    In ieder geval is het belangrijk elke gelegenheid aan te grijpen om zoveel mogelijk mensen wakker te schudden en de ogen te doen openen voor wat in Israel dagelijks werkelijk gebeurt. Nog altijd schept verreweg het grootste deel van onze media een beeld van “waar twee kijven hebben twee schuld”. Alsof hier sprake is van gelijkwaardigheid.

  2. Voor Claar.

    Bedankt Claar. Ik heb het artikel inmiddels gelezen. Complimenten voor de school die zulke initiatieven neemt. En contact met leeftijdgenoten uit Bethlehem zal er zeker toe bijdragen dat deze leerlingen Palestijnen als evenwaardige mensen zien en minder vatbaar zullen zijn voor de eenzijdige voorstelling in de Nederlandse media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *