In dialoog met Theodor Holman

Nederlandse Moslim Omroep
Zondag 8 mei
12.30 tot 13.00 uur op Nederland 1

D e D i a l o o g
aflevering 1 met Theodor Holman

In de nieuwe reeks van het gespreksprogramma De Dialoog praat politicoloog Radi Suudi met Theodor Holman, onder meer columnist voor Het Parool en De Groene Amsterdammer. Sinds 2 november 2004 staat hij vooral bekend als de beste vriend van Theo van Gogh.

Een vriend van Holman werd afgeslacht. Holman duidt in zijn columns de persoonlijke, maar ook politieke en maatschappelijke betekenis van de moord. Herhaaldelijk schrijft hij over zijn afschuw van islam en angst voor moslims. Verschuilt Holman zich in zijn columns achter stijlfiguren en ironisch taalgebruik? Of is hij, zoals hij schrijft, echt bang voor álle moslims? Is de term “de moslims” nog wel een hanteerbare term? In dit gesprek nuanceert Holman zijn pennenvruchten. Tegelijkertijd verdedigt hij de vrijplaats van de columnist.

De volgende gasten in De Dialoog zijn Kaouthar Darmoni, Mohammed Rabbae en Job Cohen.
——————————————————————————–

Zondag 15 mei

12.30 tot 13.00 uur op Nederland 1

D e D i a l o o g
aflevering 2 met Kaouthar Darmoni

Kaouthar Darmoni herkent zichzelf niet in de meeste Nederlandse discussies over “de moslims”. Zij volgt Arabische en Westerse media op de voet en onderzoekt de beeldvorming over moslims in het televisienieuws. Kaouthar Darmoni groeide op in Tunesië, promoveerde aan de Sorbonne in Parijs en doceert media en cultuur aan de universiteit van Amsterdam. Een gesprek over haar jeugd in Tunesië en de omslag die haar ouders doormaakten van Europees georiënteerde intellectuelen tot strenge, wahabistische moslims. “Mijn kritiek op de Arabische wereld bekijken de meeste Nederlanders door hun Westerse ogen. Ik bevestig hun clichébeeld. Maar wat weten zij eigenlijk van Arabische culturen? Ik bekritiseer de lelijke kant van Arabische culturen om aan ons zelf te werken; verantwoordelijkheid te nemen. Ja, het is een rare cultuur. In de Arabische wereld zijn mannen bang voor vrouwen. Want vrouwen opereren niet vanuit angst. Wij vrouwen willen ons geloof; dat is een deel van onze cultuur. Wij willen de kinderen met islam opvoeden, maar wel met een menselijke en tolerante islam, niet de interpretatie van de mannen. De ellende van de Arabische wereld is dat religie wordt misbruikt om intolerant mannelijk gedrag te rechtvaardigen. Maar ik heb ook de schoonheid van de Arabische moslim cultuur ervaren. En daar is het Westen volgens mij helemaal niet in geïnteresseerd. Dat was een schok voor mij toen ik hier kwam wonen. Maar ik vind het na jaren nog heel bijzonder dat ik in Nederland leef. La tolérance est hollandaise. Jammer genoeg zie ik hier ook leegte. Geestelijke leegte. Veel Nederlanders hebben een bekrompen idee over religie. Geloof vinden ze een beetje achterlijk, niet meer van deze tijd.”

De volgende gasten in De Dialoog zijn Mohammed Rabbae en Job Cohen.

——————————————————————————–

Eerste aflevering met Theodor Holman

Zondag 8 mei via Nederland 1 van 12.30 uur tot 13.00 uur.

De herhaling is op zaterdag 14 mei van 11.00 uur tot 11.30 uur via Nederland 1.

Tweede aflevering met Kaouthar Darmoni

Zondag 15 mei via Nederland 1 van 12.30 uur tot 13.00 uur.

De herhaling is op zaterdag 21 mei van 11.00 uur tot 11.30 uur via Nederland 1.

Derde aflevering met Mohammed Rabbae

Zondag 22 mei via Nederland 1 van 12.30 uur tot 13.00 uur.

De herhaling is op zaterdag 28 mei van 11.00 uur tot 11.30 uur via Nederland 1.

Vierde aflevering met Job Cohen

Zondag 29 mei via Nederland 1 van 12.30 uur tot 13.00 uur.

De herhaling is op zaterdag 4 juni van 11.00 uur tot 11.30 uur via Nederland 1.

Dit is de zevende reeks gesprekken van De Dialoog. In de vorige seizoenen waren o.a. te gast: Rita Verdonk, Max van der Stoel, Hans Dijkstal, Cisca Dresselhuys, Nebahat Albayrak, Harry de Winter, Dries van Agt, Frits Bolkestein, Jeltje van Nieuwenhoven, Anja Meulenbelt, Freek de Jonge, Filip Dewinter, Willem Oltmans, Theo van Gogh en Pim Fortuyn.

De Dialoog is een produktie van de Nederlandse Moslim Omroep

Informatie:

Nederlandse Moslim Omroep (035 – 6 252 900)

2 gedachten over “In dialoog met Theodor Holman

  1. Het heeft mij weer even flink wakker geschud. Wat die Holman te melden heeft. Gelukkig is hij er eerlijk over: “Ik heb een hekel aan religies.” En hij brengt geen enkel nuance aan, doet geen poging om te begrijpen, kent geen respect…. etc. Hij doet zich voorkomen als een onschuldige journalist die slechts in ironie en cynisme gelooft; maar hoe durft hij te praten over beschaving? Is hij niet de echte vijand van ons rel. vredig samenleven, van ons gelovigen, van moslims…. ver van enige dialoog of fatsoen! Volgens mij zijn dit ‘soort’ mensen echt heel gevaarlijk in deze tijd! Hij zegt zelf dat hij gerust leugens mag verkondigen. Het interesseert hem werkelijk niks. Zijn eigen leven ook niet (?). Elkaar pesten en beledigen is echt het laatste wat we moeten doen. Waarom krijgen dit soort mensen zoveel podium om te spreken???

  2. Voor de mensen die denken dat ze Noer van van alles moeten betichten: kijk naar het interview met Holman. Hij zegt zelf dat hij het niet erg vindt om te liegen. En hij zegt zelf dat zijn leven hem niet erg interesseert.

Reacties zijn gesloten.