Armeense petitie

Elk jaar, in april, wordt er herdacht en gedemonstreerd, onder andere op het Plein in Den Haag. De Armeense genocide van 90 jaar geleden. Er zijn meer herdenkingen en meer bevolkingsgroepen die demonstreren tegen onrecht en vervolging, maar het bijzondere aan deze demonstratie is dat de genocide op de Armeense bevolking in het Ottomaanse Rijk nooit is erkend door het huidige Turkije. En dat steekt en maakt dat de emoties nog net zo hevig zijn alsof het een paar jaar geleden is gebeurd.
Pas als onrecht is erkend kun je de doden laten rusten.Afgelopen april was er weer een demonstratie.
Gisteren bood de Federatie Armeense Organisaties Nederland een petitie aan die door senator van Gennip in ontvangst werd genomen.
Juist nu we onderhandelen met Turkije zouden we aan kunnen dringen dat ook zij, net als wij, in het reine komen met een schandvlek in hun verleden.

Voor meer informatie: ga naar www.24april.nl

8 gedachten over “Armeense petitie

 1. Ik meen laatst een heel goed onderbouwd stuk te hebben gelezen , waarin de Turkse weigering tot erkenning historisch onderbouwd werd. Ik vind het erg moeilijk te beoordelen wie er gelijk heeft, maar dat stuk wierp geheel nieuw licht op de redenen voor de turkse weigering tot erkenning.
  Ik kan het helaas niet meer terugvinden . Weet iemand anders misschien waar het stond?

 2. Erkenning van deze genocide met miljoenen slachtoffers moet een absolute voorwaarde zijn voor de eventuele toetreding van Turkije tot de EU.

 3. Ik vind het heel bijzonder dat onze superchristelijk regering met geen enkel woord erover rept, terwijl in andere europese landen als officieël de grootste genocide aan de grens van Europa bestempeld is. En daar we zoveel met Srebrenica te maken hebben.

 4. Als zowel een Nederlandse als Turkse staatsburger heb ik mij enigszins verdiept in de kwestie. Het is netzoals fien in reactie 1 zegt erg moeilijk om objectief te beoordelen wie er gelijk heeft. Ik sta zelf aan de kant van de Armeniers, die vragen om erkenning van de genocide. De Turkse regering is te trots om de genocide te erkennen, het punt is namelijk dat er weinig Turken zijn die werkelijk weten wat er is gebeurd.
  De Turkse regering heeft door de jaren heen deze onwetendheid in stand gehouden. In schoolboeken zijn er meestal hoogstens enkele regels gewijd aan de genocide, en de term genocide zal ook niet voorkomen. Een interessant werk om te lezen is http://www.haytad.nl/genocide/ScriptieGenocidedoorAnitaSookiasian.pdf

  Als een regering een genocide weigert te erkennen, welke zekerheid hebben we dan dat het niet nog een keer gebeurd?

  Einde van dit jaar beginnen de onderhandelingen, ik hoop dat deze kwestie een hoge prioriteit krijgt.

 5. Respect en helemaal eens met Ali. het zou goed zijn als de Turkse regering zich wat meer aan deze geluiden van Turken binnen en buiten Turkije gelegen liet liggen.

  Ik zou verder de vraag van de eerste reactie willen doorverwijzen naar de website: http://www.24april.nl, daar kun je ook reacties zien op het artikel dat hij bedoelt, nl vermoedelijk artikel in Volkskrant. Inderdaad zou je inderdaad de indruk kunnen krijgen dat hier een “echte” historicus bezig is. lees svp de reacties van Ton Zwaan van het Instituut voor Holocaust en genocide studies en van Prof Weitenberg van de Leidse Universiteit in de Volkskrant van ee week later, waarmee Volkskrant denk ik wel toegeeft een verkeerde zet te hebben gedaan. Zwaan wijst erop dat de schrijver een beroepsontkenner is (door Turkiej betaald) en hoopt dat Volkskrant daarvan onwetend was. er is geen beginnen aan zijn onjuistheden zelfs maar op te sommen.

 6. Voor geinteresseerden raad ik aan om dit te lezen:

  “Marteling van Armeniers in Turkije” (Let op : is in 1918 uitgegeven in Nederland ). Nederland was een van de eerste landen die de Armeniers hulp aanbood en nu wil men Turkije niet kwetsen met deze vraagstuk. Hmmm?

  U kunt dit vinden op de website van Hay Tad. http://www.haytad.nl/genocide/Genocide.htm

  Mocht het niet lukken zoek dan via Google op de titel “Marteling van Armeniers in Turkije”

  Mocht dat ook niet lukken stuur dan een mailtje naar mij en ik zend het U toe. ( armabello@nutsonline.nl of armabello@hotmail.com)

 7. ik ben eens met Ali maar hoeveel ik begrepen heb Ali is een turk.
  ik vind het heel bijzonder want hij is een van weinig turken die weet wat armeense volk is overkomen.
  bendakt .
  groetjes tigranne

 8. ik ben 11 jaar en ik ben een armenier en ik vind dat turkije de genocide moet erkennen en dat weten ze maar dat doen ze niet omdat ze lafaards ze willen aleenn bij de eu horen en daarom houden ze het verborgen maar de hele wereld weet het en ik vind het knap dat ali die zelf een turk is de genocide erkent terwijl zijn langenote dat niet doen

Reacties zijn gesloten.