11 gedachten over “Van Agt en de Linkse Lente

  1. Opeens en voor het eerst heb ik waardering voor van Agt. Nooit gedacht dat zoiets nog eens zou kunnen gebeuren. Ik vind het dapper dat hij zijn ‘nieuwe’ inzichten en oude fouten durft toe te geven. Belangrijk ook dát hij het doet.

  2. Ach, GL droomt een half jaar vooruit, Anja. Mag wel, natuurlijk. Maar hopelijk vergeet het niet, dat voor een Linkse Lente een voorafgaande Hete Herfst onontbeerlijk is! 🙂

  3. Zoals het Farah Karimi van GL is die stevig onderbouwend en goed gedocumenteerd al jaren de bizarre verhouding tussen Israel en het westen belicht.
    Steevast prima vragen stelt in de 2e kamer die de SP niet durft (of wil) vragen mbt de Israelische (bezettings) politiek, hebben ze nu Dries van Agt uitgenodigd die al een tijd hele goede dingen aan ons te vertellen heeft over de Palestijnse zaak. Klasse!

  4. Wat Karimi betreft heb je helemaal gelijk, Leo. Ik vind ook dat GroenLinks op dit gebied prima bezig is, anders zou ik hun bijeenkomst niet aan bevelen uiteraard. Maar dat de SP niet durft is echt onzin, kan ik je als direct belanghebbende vertellen, want als ik niet vond dat de SP een goed standpunt had zou ik met mijn staat van dienst in de gazastrook nooit lid zijn geworden en ook niet zijn gevraagd. Harry van Bommel was met mij in de Palestijnse gebieden, en over enige tijd komen we met een nieuwe nota die er ook niet om liegt. Dus alle eer voor Karimi, maar we hoeven niet met elkaar in concurrentie;

  5. Gezonde concurrentie, en geen valse! Volgens mij is de samenwerking op vele vlakken tussen SP en GL erg goed.
    Anja, het was ook niet persoonlijk bedoeld. Maar Farah Karimi heeft namens GL wel keurig vragen gesteld tav de huissituatie van Trees en Ali.
    De SP heeft dit weloverwogen met elkaar besproken en het afgedaan als een interne Israelische aangelegenheid. Daar zit toch een verschil Anja! Maar, ik kijk uit naar de nieuwe nota. Yalla bye!

  6. De SP heeft het niet afgedaan als een interne Israelische aangelegenheid, Leo, de SP is er van uit gegaan dat de regering het op zou vatten als een interne Israelische aangelegenheid, en dat ze daar juridisch gezien ook alle argumenten voor zouden hebben. Dan heeft het weinig zin om het als kamervraag naar voren te brengen – klein maar essentieel verschil. Als je weet dat een minister vanuit het internationale recht gezien niets aan zou kunnen doen, als hij al zou willen, wat hij natuurlijk niet doet – dan sta je niet sterk. En er zijn andere punten waar je, in de kritiek op de minister en op Israel, wel sterk in staat. Hoe loyaal ik het ook van Karimi vindt dat zij het wel heeft gedaan, bij mijn weten heeft het politiek niets opgeleverd. Wat niet wil zeggen dat ik het als gebaar niet reuze kan waarderen want zoals je weet leef ik ook heel erg met Ali en Trees mee, en vind ik de situatie van Palestijnen in Israel een belangrijk verhaal.

  7. Een intelligent verschil, detaillistisch maar inderdaad. Ik heb me wel al eerder afgevraagd of met name op dit soort buitenland – strategische vlakken er niet meer samen gewerkt kan worden (met bijv. GL). Ik begreep vanuit de berichten van Jan Marijnissen dat hij een voorstander zou zijn.

    Even nog mbt of iets politiek iets oplevert. Vaak weet je al dat het niet “iets” zou opleveren maar is het belangrijk de boodschap te geven die je draagt. Als de SP fractie in de 2e kamer enkel vragen stelt die politiek “iets” opleveren dan zou het een stuk stiller in de kamer zijn.

    Toen Lambrecht Wessels in jouw weblog terecht aangaf dat het niet in de haak is dat “onze” minister president, tijdens zijn reis door Israel, zijn bloemetje aanbood in de “Jip en Janneke” school in Modi’in (illegale nederzetting op de westoever) zijn daar naar mijn weten ook verder geen vragen over gesteld.

    Hetzelfde geldt dan voor de aan het ministerie van onderwijs gelieerde SNOB die geld en andere zaken geeft aan deze Israelische school voor kolonistenkinderen. Ik vind het een rare zaak dat jij het vuur uit je sloffen moet lopen voor extra geld voor UNRWA vanuit onze overheid, en dat een stichting als het SNOB (http://www.snob.nl) geld krijgt , en alle steun, om illegale Israelische scholen te subsidieren… Daar mogen wmb ook eens vragen van komen.

  8. Er zijn vast wel zaken waar nog vragen over gesteld hadden of zouden kunnen worden, Leo. Maar ik ben er een groot voorstander van dat er wat meer nagedacht wordt voor er vragen worden gesteld, inderdaad, of die politiek wat op kunnen leveren en het lijkt me een zegen als het wat stiller zou worden in de kamer en dus meer aandacht besteed zou worden aan de zaken waar de Tweede Kamer zich echt mee moet bemoeien en wat minder spelletjes werden gedaan van wie is hier kampioen vragensteller.
    Verder is het gelukt om 3 miljoen extra noodhulp voor de UNWRA in Gaza los te krijgen naast de gewone bijdrage, dus dat viel weer mee. Ik weet dat Buitenlandse Zaken behoorlijk wat doet voor de Palestijnse gebieden, mij nooit genoeg uiteraard, en dat ze dat kunnen doen zonder bonje te krijgen als ze ook schuiven naar Israel. Zoals gezegd, niet mijn idee, maar zo liggen de politieke verhoudingen op dit moment zolang dit kabinet niet valt en er geen verkiezingen komen.
    Als je ideeen hebt voor vragen, geef ze door aan Harry, in de Eerste Kamer hebben we geen vragenuurtjes.

  9. Beste bezoekers,
    Ik ben gisteren naar de voordracht van Van Agt geweest en was diep onder de indruk. Den Haag kan hier niet omheen, al vond ik uitspraken als: de kolonisten zijn enkel de marionetten van Sharon cum suis onzin, maar ja. Heb veel respect voor een man op leeftijd die zijn fouten durft toe te geven en niet schuwt zijn mening naar voren te brengen, ook al weet hij bij voorbaat dat hij door de (reschtse) goegemeente beschimpt zal worden en de boodschapper centraal zal staan en niet de boodschap.

  10. Hoi. Even een ps ter verduidelijking. Modi’in en Modi’in Ilit zijn twee Israelische steden die aan elkaar liggen. Een daarvan ligt in bezet gebied. Balkenende bezocht de school in het niet bezette gedeelte maar in deze stad aan de grens met bezet gebied komen de kinderen natuurlijk uit beide plekken. Balkenende heeft dus niet een kolonie bezocht, maar wel Nederlandse kolonisten. Het feit dat hij niet ook Nederlanders die in de bezette gebieden met palestijnen wonen, zoals bijvoorbeeld Toine van Teeffelen in Bethlehem, geeft aan dat hij solidair is met Israel en Israeliers eerst. Maar dat is niet verbazingwekkend omdat in die periode rond het voorzitterschhap van de EU door Nederland, het expliciete doel van nederland was, verbetering van de relatie met israel, niet mensenrechten, niet vrede. Groet, Lambrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *