Verhaal van Trees uit Bilin

Te gast: Trees uit Sakhnin, met een persoonlijk verhaal. Terwijl het overgrote deel van internationale pers richting Gaza kijkt gebeurt er nog heel wat anders elders.

Misschien hebben jullie het afgelopen half jaar al iets gelezen over de wekelijkse demonstratie tegen de muur bij het dorp Bil’in. Bil’in is een dorp dicht bij Jerusalem, maar aan de andere kant van de Groene Lijn.
Al het land van dit dorp is in de loop van de laatste jaren geconfisceerd om er een nieuw settlement op te bouwen, genaamd Modi’in Illit (boven Modi’in).
Verschillende Israelische organisaties zoals Ta’aush, Gush shalom, Coalition of Women for Peace , anarchisten tegen de muur, en het Comittee Against House Demolitions, houden iedere vrijdag, samen met de inwoners van Bil’in, demonstraties tegen de muur. Het zijn altijd, vreedzame demonstraties geweest, op wat stenengooien na. Maar het karakter van de demonstraties is vreedzaam.
Ondanks het geweldloze karakter van de demonstraties, werden de demonstranten en het dorp zelf altijd verwelkomd door traangas, rubberen kogels, arrestaties etc. door het Israelische leger.

Ik wil hier benadrukken dat de Israelische demonstranten uitgenodigd worden door een plaatselijk committee ‘tegen de muur”. Het is een prachtig initiatief, Israeliers en Palestijnen samen knokken voor een beetje gerechtigheid.
Vorige week vrijdag is het helemaal uit de hand gelopen. Israel krijgt een beetje genoeg van deze demonstraties, omdat er ook zo ondertussen een beetje aandacht voor is van de pers, en heeft geprobeerd de demonstranten tegen te houden. Het resultaat van deze dag was talloze gewonden en talloze demonstranten gearresteerd.
Daarom werd er deze week via Gush Shalom en de andere organisaties opgeroepen om met zo veel mogleijk mensen naar Bil’in te gaan om te gaan demonstreren. Mijn dochter Dina, man Ali en ik vonden dat we dat maar moesten gaan doen.

Via de website van Gush shalom en via indymadia Israel kan je lezen wat er die dag gebeurd is, daar heb ik op zich niets aan toe te voegen. Maar ik wil vertellen hoe ik deze dag persoonlijk heb ervaren.
We vertrokken om 8 uur vanuit Sakhnin naar Haifa, daar stond een bus te wachten. Om half tien vertrok deze bus naar Tel Aviv, om meerdere demonstranten op te halen. In Tel Aviv stond de hele Gush Shalom club te wachten met o.a. uri Avnery, die deze dag zijn verjaardag had. Met twee bussen vertrokken we uit Tel Aviv. Dicht bij het grote settlement Modi’in kwamen we twee andere bussen tegen met de demonstranten uit Jerusalem. We waren dus met 4 bussen vol.

We hadden al gehoord dat er een avondklok gold voor het dorp. Dit betekende dat we niet via het checkpoint bij het dorp konden komen, maar ver daarvoor de bus uit moesten om te gaan lopen. We werden de bus uitgezet in het nieuwe settlement Modi’n Illit. Dit is een compleet nieuw settlement, en hier worden binnen een paar maanden honderden flats de grond uitgestampt. Het is ongelooflijk. Dit hele settlement is gebouwd op grond van Bil’in.

Vanuit dit settlement ondernamen we de tocht naar het dorp. Midden op de dag, in de schaduw was het 30 graden, klimmend over heuvels, stenen, doornbosjes. Het dorp was zo’n 5/6 kilometer ver weg. Maar we kwamen er dichtbij en daar begon het leger met traangas op ons te schieten. We liepen stug door. Er waren veel oudere mensen bij, en ook die liepen maar door, water werd gedeeld. Na de laatste afdaling zouden we aan de andere kant van de Groene lijn zijn. Ik hoor altijd bij de laatsten en beneden zag ik Ali en Dina wachten op mij in de schaduw van een olijfboom. Ik liep naar ze toe en opeens komt er vanuit het niets een gozer in burgerkleding, die Ali aanvalt. Mijn eerste gedachte was dat een van de demonstranten Ali aanviel, zo raar. Maar algauw begreep ik dat dit de beruchte “undercovers” zijn. Dit is een speciaal opgeleide unit, wiens werk het is zich tussen de demonstranten te begeven en van daaruit hun operaties uit te voeren. Bijvoorbeeld beginnen met stenengooien vanuit de menigte, zodat de soldaten een reden hebben om te kunnen schieten.

Ali stond op mij te wachten samen met Dina, toen er opeens een man op hem toekwam die zei dat hij mee moest komen. Maar Ali ruikt deze types op een afstand en wist gelijk dat het een undercover was, dus hij weigerde, gelijk werd hij bij zijn strot vastgegrepen, en er kwamen er nog drie bij, die hem vastgrepen. Dina vloog op de rug van een van deze types, maar werd naar achteren gesmeten. Ali wist zich los te rukken en rende weg. Ze haalden hem in, en gooiden hem op de grond met zijn gezicht naar beneden, grepen hem vast, hij verloor zijn t-shirt en hij werd weggedragen. Ik zag dat er van de andere kant nog twee aankwamen en die begonnen achter Dina aan te rennen, die gelukkig keihard wegliep.

Ali zijn gezicht zat onder het bloed. Hij vertelde later dat hij naar een arrestantenwagen werd gedragen, tegen de wagen gezet, handen geboeid, nog eens een keer met zijn gezicht tegen de auto werd geslagen, en toen zeiden die types ook nog dat ze hem wilden aanklagen wegens het verzetten tegen arrestatie en het mishandelen van een politieagent. Gelijk werd er een advocaat gebeld, die trouwens al op weg was. Ali werd samen met 9 anderen op het dichtsbijzijnde politie station vastgehouden. 8 Israelies en 1 Palestijn uit het dorp. Na ondertekening van een verklaring dat men 15 dagen het dorp niet zou betreden mochten ze savonds om 9 uur weer gaan. Hij is er vanaf gekomen met een hele kapotte neus en een grote bult op zijn voorhoofd.

Ondertussen liepen wij door naar het dorp en werden tegengehouden door soldaten. Maar die werden weggeroepen dus we liepen door. Het doel was om naar de moskee te gaan en vandaaruit naar de plek te lopen waar de demonstratie zou beginnen . Maar het doel van het leger was erop gericht om ons te beletten om naar de moskee te gaan. Toen we bij het eerste huis van het dorp aankwamen, volledig uitgedroogd en doodmoe, werden we door de dorpelingen verwelkomd. We konden even binnen zitten, kregen water aangeboden en de vrouwen vertelden ons dat er al een avondklok was sinds 5 uur s’ochtends. Wij hadden ook al veel rook gezien boven het dorp en de vrouwen vertelden ons dat er al de hele dag traangas in de moskee werd geschoten. Een jochie van 11 jaar kwam naar ons toe en liet ons zijn blauwe plekken zien. Hij had s’ochtends op de stoep gestaan, en om de hoek kwamen er een paar soldaten aan die hem vastgrepen en hem een flink pak rammel hadden gegeven. Ook vertelden de vrouwen ons dat het water afgesloten was.

Maar toen wij er waren durfden de vrouwen ondanks het uitgaansverbod de straat op te gaan. Deze luxe duurde niet lang. Wij liepen door en werden al gauw door soldaten tegengehouden. Ik zag dat mededemonstranten weggedragen werden en ik dus ook. Eerst vroegen die soldaten of ik mee kwam, toen ik een beetje grappig probeerde te zijn en zei dat ik van mijn moeder had geleerd dat ik niet met vreemde mannen mee mocht gaan, kreeg ik als antwoord van zo’n 20 jarig soldaatje “maar je houdt er wel van om met arabieren mee te gaan?”. Waarop ik zei dat hij gewoon een smerig sujet was. Nou ja, ze grepen me vast en ik kwam achter een huis terecht waar zo’n 20 andere demonstranten zaten. Met soldaten om ons heen die hun geweren op ons gericht hielden. Na een half uur werd ons bevolen om een arrestantenwagen in te gaan. We waren er nog even getuige van hoe dat de soldaten de Palestijnse bevolking hun huis weer injoeg. Een kogel vlak voor de vrouwen en de kinderen in de grond schieten en ze helemaal uitschelden. In het Arabisch werd de bevolking bevolen ‘ Jullie varkens, godver…… jullie huis in’, en ook nog even een traangas granaat op de huizen afschieten.
Je weet niet wat je meemaakt.
Wij met zijn twintigen in de arrestantenwagen, en we werden na een kwartier ergens op een heuveltop eruitgelaten en met het geweer op ons gericht daar tot 6 uur vastgehouden. Daarna lieten ze ons gaan, en zijn we de afstand teruggelopen naar de bus.

Via onze mobieltjes waren we er achter gekomen dat het zo’n 100 demonstranten gelukt was om de moskee te bereiken. Boven op die heuveltop hoorden we constant het geluid van traangasgranaten en van schieten.

Mijn dochter Dina was bij de mensen die het gemaakt hebben tot de moskee. Ze vertelde me dat het dorp vol zat met soldaten, maar dat de bevolking vanuit de ramen hun de weg wees en ook waar de soldaten zaten, en als de soldaten te dichtbij waren dan werden ze snel de huizen binnengeloodst. Dina vertelde me dat ze in een huis terechtkwam waar de kinderen naar tekenfilms zaten te kijken , terwijl het huis vol was met traangas.

Veel mensen zijn geraakt door rubberen kogels. Op een gegeven moment zagen ze dat er jeeps achter de jongeren van het dorp gingen, en Dina vertelde me dat de imam van het dorp, achternagezeten door soldaten, maar weer beschermd door demonstranten, naar de moskee rende, om via de microfoon de jongens te waarschuwen. Die zijn toen ook gelijk weer huizen binnengevlucht. Zo tegen vieren is er een groep toch naar de plek gelopen waar de muur gebouwd moet worden.

Ondertussen gingen er weer een groep soldaten achter een groepje jongens van het dorp aan, die jongens gilden naar de demonstranten om deze soldaten te stoppen. Dat lukte op een na, die bleef maar doorlopen. Dina, die helaas nog weinig angst kent, is voor deze soldaat gesprongen, en werd daarbij omvergelopen door hem en kreeg een flinke klap van zijn geweer. Haar hele bovenlichaam is flink gekneusd, en haar achterwerk is helemaal geschaafd en bont en blauw. Maar, zei ze, beter ik bont en blauw als dat die jongens opgepakt worden en waarschijnlijk flink geslagen worden.

’s Nachts om een uur waren we weer thuis. Alle arrestanten zijn vrijgelaten op een Palestijn na, Abdallah Abdu Rahme. Abdalah is een aktivist, aktief in het volkscomitee van Bil’in. Abdallah is de laatste maanden meermalen gearesteerd. Ook nu werd hij weer naar het militaire kamp Ofer gebracht.
Ik weet niet of hij alweer vrij is.

Maar deze dag maakte mij weer erg duidelijk wat een rascistische staat Israel is. De settlers in Gaza, die toch erg gewelddadig waren werden in de watten gelegd, terwijl wat ik gezien heb deze dag was zo gewelddadig, zo absurd, en mijn vraag is dan ook weer, waar is de pers. Er was een nederlandse radio journalist, Jetteke van Wijk, waar ik veel respect voor heb. Ook zij heeft de hitte weerstaan en is met ons helemaal meegelopen. Maar verder is er geen pers te zien.
Landconfiscaties gaan gewoon door, het is schokkend om te zien hoe de settlements uitgebreid worden. En de Palestijnen worden meer en meer vernederd, afgesloten van hun boomgaarden en werk en scholen.
Wij konden weer naar huis, met onze blauwe plekken en spierpijn, maar de Palestijnen kunnen geen kant op.

Trees.

Meer info
www.gush.shalom.orghttp://www.geocities.com/keller_adam/BilSept9_he.htm
https://israel.indymedia.org
Indymedia heeft meer foto’s.

26 gedachten over “Verhaal van Trees uit Bilin

 1. Of dit verhaal nou echt een bewijs is voor het rascistische karakter van de staat Israël vraag ik me af. Niet dat Israël niet rascistisch zou zijn, want dat is me uit allerlei andere verhalen wel duidelijk.
  Maar voor de rest: wat een walgelijk en misdadig verhaal weer. Dit zijn echt zaken die in het nieuws moeten, die brede aandacht moeten krijgen, hoewel het natuurlijk allemaal niets nieuws is, voor wie weten wil.

 2. Hoi Trees,
  Ik volg op dit moment een seminar over Mensenrechten, jou stuk vind ik hier heel toepasselijk voor. Wil er misschien iets mee gaan doen, wat precies dat weet ik niet, maar het is vanuit mijn kant zeer interessant hoe een staat als israel beoordeeld kan worden, het is op t eerste oog een democratie en een rechtstaat, maar als ik een verhaal hoor als het jouwe dan wordt dit door elkaar gehusseld en blijf er weinig over van een rechtstaat.

  Hieroder volgt een definitie van zowel een rechtstaat als een democratie. Vul maar zelf in wat allemaal overtreden wordt in uw geval, naar mijn idee heel veel.

  rechtstaat:

  a wetmatigheid van bestuur: uitdrukkelijke wettelijke bevoegdheid- gehoorzaamheid aan de wet; gelijkheid van behandeling ; rechtszekerheid

  b grondrechten

  c machtsverdeling: bevoegdheidsstructuur/centralisatie en decentralisatie; tozicht en controle op bestuursorganen

  d rechterlijke controle

  DEMOCRATIE

  a positie vertegenwoordigende lichamen

  b afzetbaarheid van bestuurders

  c openbaarheid
  d inspraak, referendum en andere vormen van zeggenschap
  e andere belangen zoveel mogelijk ontzien

  instrumentele vereisten; effectiviteit & efficientie

 3. Indrukwekkend en schokkend journalistiek verslag van een heel ander Israel, waar je weinig van leest in de media. De internationale pers jubelt liever haar mantra, hoe goed Israel bezig is met het vrijgeven van de Gazastrook aan de Palestijnen na 36 jaar bezetting. Daarbij wordt ook fijntjes opgemerkt door de pers dat Palestijnse vandalen (jaja) zich misdragen door synagogen te slopen. Zodoende de beeldvorming dat Palestijnen niet deugen, nogmaals wereldkundig makend. Dat slopen blijkt mee te vallen, er zijn een paar raampjes ingegooid door jongeren, zo lees ik op Indymedia.

 4. Walgelijke getuigenissen die door onze politieke heersers tot op het (Ben) bot gebagatalliseerd worden. Schaamteloos hoe onze kranten hier niets, of weinig, over melden anders dan souffleren wat de Israelische persdiensten brallen.

  Misschien moeten de demonstranten zich vermommen als kolonist? Eens kijken hoe democratisch de “undercovers” “borderpolice” en andere Isrealische slagwerkers hier mee omgaan. SHAME!

 5. Anja;

  I think you are talking about Treez, is she the one in the picture being pulled by the Israeli soldiers. Anyway, this is what we have been suffering in Gaza all the time and even wors and more and more.

  Love from Gaza

 6. Hoi Salima. Ik vindt het moeilijk om hier een twee drie op te antwoorden. Ik heb je rijtje eens doorgekeken, en ik vind de vraagstelling niet zo duidelijk, ook omdat de situatie hier zo ingewikkeld is.
  ja , Israel is een democratie, want iedere burger mag stemmen. Maar voor de Palestijns arabische bevolking (voortaan te noemen arabieren) is er weinig of geen vertegenwoordiging in het Israelische parlement. kan jij je voorstellen dat we hier ooit ee arabische minister president krijgen. Israel is een democratische staat, maar ook een Joodse staat, wat betekent uitsluiting van anderen. Dit is een contradictie. je moet ook niet vergeten dat mijn verhaal gaat over de westoever, wat officieel nog steeds bezet wordt door Israel.En het gedrag van die soldaten was dan ook het gedrag van een bezetter, zo van, wij kunnen alles met jullie doen wat we willen, jullie hebben geen rechten. En dat klopt ook, zeker als ik het vergeleek met het gedrag van soldaten in Gaza toen die 8000 settlers eruit gezet werden

  rechtstaat:

  a wetmatigheid van bestuur: uitdrukkelijke wettelijke bevoegdheid- gehoorzaamheid aan de wet; gelijkheid van behandeling ; rechtszekerheid

  ja, hier in dit land zijn wetten, en die moeten gehoorzaamt worden. maar discriminatie gebeurt niet openlijk, om je een voorbeeld te geven. iedereen die in het leger is geweest krijgt allerlei privileges, hogere kinderbijslag, voordelige hypotheken, studie beurzen etc. maar wie gaat er in het leger? precies, Joodse Israeliers.
  Ovr grond. 93% van de grond in Israel is eigendom van het Joodse Nationale Fonds JNF. Zij zegen dat zij grond voor alleen Joden opkopen en hier mogen alleen Joden wonen. Maar zij werken samen met de Israelische regering. Hier om Sakhnin heen is b.v. veel land geconfisceerd voor “veiligheidsdoeleinden, en vervolgens aan het JNF gegeven, en dan kan er geen arabier meer wonen. Want her is “prive bezit van het JNF. Volgens mij werkt dat ook zo op de westbank maar daar ben ik niet zeker van. Dus voor de arabische bevolking blijft er niet veel over.
  Men kent hier werkloosheidsuitkeringen. Maar die krijg je niet als je grond bezit. Nou is het zo dat Joden geen grond bezitten, dat is allemaal van het JNF, en die bouwt de huizen die men dan kan kopen. Arabieren bezitten wel grond, wij hebben b.v. een stukje van een dunum (een hectare). Zoals de meeste Arabieren, dus die komen haast nooit in aanmerking voor uitkeringen, tenzij ze het verkopen aan wie denk je……… juist de JNF. mooie manier om grond te krijgen. Alles gaat hier volgens de wet, maar die wetten zijn zo slim in elkaar gezet,dat ze altijd in het voordeel van de Joodse bevolking zijn.

  De westbank is natuurlijk volgens het internationale recht bezet gebied. En israel doet daar heel veel wat men niet mag, maar er is niemand die daar iets tegen doet, men moord, met neemt land in beslag, men gooit palestijnse huizen plat.En men kan dat doen onder de pretext van “zelfverdediging” of veiligheid. En ik moet je zeggen toen ik die soldaten daar ook bezig zag, jochies van 22 jaar, die zijn ogevoed met het idee dat arabieren kakkerlakken zijn, die je mag verdelgen. En zij zijn beter. Die opmerking van die soldaat tegen mij (ik ben 48, dat jochie had amper haar op zijn kin) dat ik zeker wel met arabieren mee ging, dat is in zijn ogen belachelijk, dan moet er wel iets verkeerds met me aan de hand zijn. ja, dit is rascistisch en het wordt ze met de paplepel ingegoten .
  Als ik jouw was zou ik het boek van Uri Davis lezen, Israel as an apartheids state. daar vind je antwoord op alle vragen. voor mij is het te gecompliceerd om dat allemaal hier uit te leggen. Een andere schrijver Nur Masalha heeft ook zeer duidelijk uitgelegd wat voor democratie Israel is, heel interessant om te lezen.
  Succes

 7. Ramadan, it is not Trees on the picture, but it could have been. She tells the story of going to a demonstration against the wall, and how many of the people demonstrating were beaten up by the soldiers, including her husband Ali. The police has always been cruel against Palestinians, but they are now becoming more cruel also against Israeli’s who demonstrate. Trees’ daughter Dina also came home with bruises. She tried to come between the soldiers and some Palestinian youngsters because she knows Palestinians are treated even worse and are always in danger of becoming imprisoned. Dina with her Palestinian father and Dutch mother is becoming as brave as her parents!

 8. Beste Trees,
  Ik heb je verhaal met tranen in de ogen gelezen. Schandalig. Nog erger is dat we onze ogen hier sluiten voor dit soort onrecht en leed. We sluiten ook massaal de ogen voor het feit dat de situatie te vaak eenzijdig belicht (of bepaalde zijdes zelfs overbelicht) worden waardoor de gemiddelde televisiekijker een vertekend beeld van de realiteit heeft. Ik hoop dan ook dat mensen als jij dingen blijven schrijven en vertellen, opdat men niet meer kan zeggen dat men het niet wist.

 9. Bedankt trees voor de informatie. Het is een ontzettend belangrijk iets, die palestijnse kwestie, maar op de studiebanken horen we te weinig van hoe t allemaal zit internationaalrechtelijk en democratisch gezien.
  Nogmaals bedankt en insj. zal ik jou verhaal aan mijn docent voorleggen, en kijken hoe deze situatie juridisch te plaatsen is.

  Veel sterkte toegewenst,

 10. Hoi Trees.

  Via andere kanalen had ik gelezen over deze dag. Maar jouw eigen gevoelens tijdens deze dag zijn een duidelijk signaal dat het nog erger is dan een droog verslag.

  Ik probeer steeds de NOS te schrijven dat zij eenzijdige berichtgeving doen. En daar ga ik mee door.

  Vind je het goed dat ik dit verhaal doorstuur naar de NOS en naar de buitenland specialisten van de tweede kamer en naar de Nederlandse EUparlementariers?

  Ga door, ga door, ga door. Janny Beekman

 11. Beste Trees en Ali en Dina,

  ik heb het net met ongeloof gelezen. Ik heb er geen woorden voor. Goed dat je het hebt geschreven en dat het hier te lezen is.

 12. dank voor het doorgeven van je ervaringen. dank voor jullie grote moed en daad-werkelijke solidariteit. Hou vol ruimte te te eisen en ruimte te creeren voor de slachtoffers van de bezetting.

 13. Hi ramadan, this wasn’t me, but one of my collegue demonstrators. But i have to tell, most of us were in this situation. And you know what is so cynical. All the demonstrators were jewish Israeli’s. And we were joking that there was one and a half Arab, namely my husband Ali and my daughter Dina. And all of them knew that because the fact that they are jewish, the soldiers will not be that violent. I have respect for those people, they defended the Palestininas with their own bodies, but they can do it, becasue they know that the soldiers will not shoot them. They will beat them and shoot teargas.But that’s all.
  Abdallah Abdu Rahme is still detained in Ofer military camp.
  Janny stuur het door, en vooral naar de Nos. Want hun verslagen van de situatie is erbarmelijk. Volgens mij is Eddo Rosenthal nog nooit op de Westbank geweest, hij is er ook niet in geinteresseerd.

 14. Lieve Trees,
  Via je goeie vriend Leo kreeg ik je relaas en natuurlijk begrijpen wij hier maar weinig van de hele situatie bij jullie.
  Los van jouw verhaal heb ik geen goed woord meer over voor de hele Israëlische politiek. Onder Rabin stonden we op het punt om tot een vreedzame oplossing te komen, maar direkt na zijn dood wist Sjaron de hele situatie weer om te buigen naar een “koude oorlog”-sfeer. En nu dan wordt Gaza vrij gegeven omdat de wereld Israël dreigt te laten vallen en zelfs de Amerikanen met hun machtsmisbruik voelen dat ze ongeloofwaardig dreigen over te komen.Je hoeft niet zo oud te worden als ik om te begrijpen dat van onwil sprake is en dat de wereld van de politiek stinkt. En als ze dan Gaza verlaten doen ze dat via de tactiek van de “verschroeide aarde” door alles te vernielen wat voor jullie nog van waarde kan zijn behalve die voor jullie provocerende synagoges. Hoezo vredelievend? Shame!!

  Lieve Trees, Weet dat steeds meer mensen in Holland de Palestijnen een warm hard toedragen, ondanks het feit dat ook in de Palestijnse gelederen niet alleen maar lieverjes zitten (ik denk aan Hamas die het mijns inziens wel heel erg moeilijk maakt om in jullie goeie wil te geloven). Ik veroordeel de zelfmoordaanslagen, maar ik begrijp ook dat het bloed onder je nagels vandaan gehaald kan worden en dat je dan domme dingen doet die ook jullie eigen belangen schaden. Ik hoef jou niet te vertellen dat onder alle volkeren, geloven, organisaties en clubjes lieden zitten die alleen op eigen gewin uit zijn.

  Je verhaal is triest en duidelijk. Jullie demonstratie, vreedzaam zoals je zegt, is in de ogen van de Israëli’s natuurlijk minder vreedzaam van opzet. Als je schrijft: “vreedzaam op wat stenen gooien na” is dat natuurlijk voor de “ordehandhavers” reden genoeg om dan maar wat terug te doen, bijvoorbeeld schieten met traangas, of rubberkogels. Waarom stenen gooien? Je weet toch dat dat reacties oproept of begrijp ik de siuatie niet?
  Ik geloof dat je met een goeie zaak bezig bent, dat het je erg moeilijk gemakt wordt om ermee door te gaan ook al omdat datgene wat jullie dagelijks en hele dagen bezig houdt nauwelijks bekend is in de rest van de wereld, dat je het soms niet meer ziet zitten. Blijf echter geloven in jezelf, in je vredelievende doel en in een betere wereld, gebruik je hart en je verstand, ik bid ook voor jullie op mijn eigen manier.

 15. Janny (10)

  Hier vertoonde SBS (een semi-publieke omroeporganisatie)gisteren, tot mijn blijde verbazing, Shiri Tsur’s film “On the Objection Front” – zoals je waarschijnlijk weet een verhaal over en met de zes intiatiefnemers van de militaire ‘refuseniks’.

  Ik heb altijd de indruk gehad dat waarheidsgetrouwe berichtgeving over Israel in Australie nog schaarser is dan in Nederland. Hier is echter een concreet geval om het verschil aan af te meten. Is die film op een Nederlands TV kanaal vertoond?

  Arie Brand

 16. vertel Eddo dan dat a.s vrijdag de Nederlandse pianist Jacob Allegro in Bil’in Beethoven gaat spelen. Allegro is een Gush Shalom supporter,Deze aktie gaat heten “Beethoven tegen de Muur. Daar men bang is dat de demonstranten weer tegengehouden
  worden, wil men donderdagavond al gaan met zo veel mogelijk mensen.

 17. Bij deze:

  publieksreacties@rtv.nos.nl
  Geachte heer, mevrouw,

  Enige dagen geleden stuurde ik u een verslag van Trees Kosterman over excessief geweld bij een vreedzaam protest tegen de bouw van ‘de muur’ in Bilin, Westelijke Jordaanoever.

  Zij berichtte mij dat a.s. vrijdag de Nederlandse pianist Jacob Allegro in Bilin Beethoven gaat spelen. Allegro is een sympathisant van de Israëlisch vredesorganisatie Gush Shalom. Deze aktie gaat heten Beethoven tegen de Muur. Daar men bang is dat de demonstranten weer tegengehouden zullen worden, wil men al op donderdagavond (vandaag) met zoveel mogelijk mensen naar Bilin gaan. Dit lijkt me een uitgelezen kans voor uw correspondent Eddo Rosenthal om zich eens van de situatie op de hoogte te stellen.

  Met vriendelijke groet,

  Hendrik Jan Bakker

 18. Dank je Clara. We hebben het hier echter over verschillende films. De film die ik hier op SBS zag was getiteld “On the Objection Front” en bevatte interviews met de zes iniatiefnemers, voor het merendeel Israelische officieren, van het ‘refusenik’ project – de weigering van (reserve)militairen om in de bezette gebieden te dienen. Een van die interviews gaf een schokkend relaas van de praktijken van, door deze militairen begeleide, leden van de Israelische geheime dienst (waaronder het ten dode toe martelen van een veertienjarige jongen).

  Ik meen me te herinneren dat de film wel in Israel is uitgezonden en daar heel wat stof heeft doen opwaaien. Misschien weet Trees hier meer van.

  Ondanks de afschuwelijke details vond ik het toch hoopgevend dat een aantal mensen in dat militaire apparaat (er zijn er nu 607 begrijp ik) zo tegen de stroom in durfden te gaan omdat ze wat er in de besette gebieden gebeurt niet langer voor hun geweten konden verantwoorden. Ik was onder de indruk van hun morele ernst.

 19. Lieve Trees,

  Ongelooflijk dat zoiets gebeurt is met jullie en zovele anderen. Natuurlijk wist ik al veel van wat ik met eigen ogen gezien heb, maar toch schrik ik elke keer weer van verhalen als deze!! Wat kan ik zeggen? het is verschrikkelijk , meer en meer besef ik hoe krom en scheef de israelische regering inelkaar steekt en dat politiek niet meer dan een spel is waar mensenlevens niet tellen! sterkte!

 20. Er komt een intervieuw op televisie met Salman Rushdie die vindt dat moslims zich uit moeten spreken tegen extremisme.
  Altijd handig zulke mensen die alles zwart-wit kunnen houden.

 21. hooi manal ik ben het je neefje ibrahim goed zo keep it up en niets aantrekken van het negatieve gepraat ciao

Reacties zijn gesloten.