KORT

KORT vandaag:
Alevieten in Nederland
Europarlement niet voor gelijkheid vrouwen in zorg
Cadeautjes van het Israelische leger in Gaza

KORT is de nieuwe rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.

Interview met Muharrem Cengiz in de Humanist. . Hij is vicevoorzitter van Hak-Der, de Federatie van de Alevitische Gemeenschap in Nederland, en vertegenwoordigt deze federatie binnen de Humanistische Alliantie.
Het alevitisme is een substroming binnen de islam die zich humanistisch noemt en zich sterk onderscheidt van de sjiiitische en soennitische islam. Zo gaan alevieten niet naar de moskee, bidden niet vijf keer per dag, gaan niet naar Mekka en doen niet aan de ramadan. Over de situatie in Nederland, Hirsi Ali, en de slechte verhouding met andere moslimorganisaties.

Bericht van Kartika Leotard uit Brussel: het Europese Parlement stemt tegen de gelijke behandeling van vrouwen en mannen in de zorg. Voor het verslag over gelijke rechten dat is afgestemd, hierheen.

Twee cadeautjes heeft het Israelische leger achtergelaten in de Gazastrook. Een paar synagogen die niet zijn ontmanteld. Wat te voorspellen was gebeurde natuurlijk ook, de jongeren die al weken staan te trappelen tot ze het verlaten gebied inkonden hebben er een in brand gestoken. Geeft mooie plaatjes voor het nieuws: Palestijnse jongeren vernielen synagoge.
Verder is de grensovergang bij Rafah, tussen Gaza en de Egyptische grens ontmanteld. Een paar duizend Palestijnen kunnen er nu niet in, en natuurlijk kan er ook niemand uit, ook niet de mensen met vergunningen en visa. De Palestijnen die zijn buitengesloten moeten een nieuwe vergunning aanvragen, dan 120 kolometer omreizen en via de Israelische ingang Erez naar binnen. Maar veel van hen zullen daar geen toestemming voor krijgen omdat ze dan over Israelisch gebied moeten reizen. Hoe lang dit gaat duren weet weer niemand.
Ha’aretz 12 september

En ja hoor, grote kop op de voorpagina van het Parool: Synagogen Gaza in brand.

Suggesties voor een betere lay-out van de KORT rubriek van Iwan. Dank je Iwan

2 gedachten over “KORT

  1. Kijk ook eens op de website http://www.fcbneisakhnin.nl
    Deze website is door de jongeren van SP Rood in elkaar gezet.
    We proberen de nederladnse Sakhnin supporters op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van onze voetbalclub Bnei sakhnin. Op het moment is het de grote vraag, zal het nieuwe stadion zaterdag de 17de september klaar zijn. Dan moet er gespeeld worden en is er de officiele opening. Op de gegeven website kan je de laatste foto’s vinden. Groet Trees

  2. Aanvullinkje: er zijn wel alevieten die aan de ramadan doen, maar het is niet zo gebruikelijk of zelfs vanzelfsprekend als bij andere Islamitische stromingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *