KORT

KORT vandaag:
Uitnodiging Iftar 2005
Komt er vrede voor Gaza? Haarlem
Muslim Women Studies online

KORT is een rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.

Uitnodiging Iftar 2005, Amsterdam

De Unie Marokkaanse Moskeeen Amsterdam en Omstreken en de Marokkaanse Unie Noord organiseren dit jaar een Iftar in het teken van Ramadan en de verlichting. Dit jaar begon de maand ramadan op dinsdag 4 oktober 2005 ( Islamitische jaartelling: 1 ramadan 1426 van de Hidjra). De maand ramadan is voor moslims een belangrijke maand. Het vasten van de hele maand is immers een van de vijf zuilen van de islam. Met het vasten staan de moslims stil bij het feit dat de koran, in het Arabischschiereiland , aan de profeet Mohammed (vzmh) werd geopenbaard. Daarmee was de ‘geboorte’ van de islam een feit. De islam heeft met name de arabieren verlicht en de mensheid een rijkdom aan wetenschap en beschaving gebracht. Zo is onze westerse samenleving mede gebouwd op de islamitische beschaving. Helaas is de islam door toedoen van enkele mensen in een kwaad daglicht komen te staan. Het imago van de islam is dan ook behoorlijk gekelderd in de meningenmarkt. De islam is geopenbaard om de mensheid te dienen en te verheffen naar de allerhoogste vormen van beschaving. Mensen zijn broeders van elkaar en dienen dan ook als zodanig in de wereld te leven. In deze roerige tijden, waarin sommigen aansturen op een botsing der beschaving en tegenstellingen, hebben we meer dan ook elkaar nodig om met z’n allen de boodschap van verdraagzaamheid, solidariteit en vrede uit te dragen. Wij willen u daarom als broeders en zusters van harte uitnodigen gezamenlijk de Iftar te beleven. De Iftar is mede geraliseerd met medewerking van het SMT en het ramadanfestival We hebben tevens een zeer gevarieerd programma voor u samengesteld. Wees welkom en neem gaarne uw buren mee:

Datum : 29 oktober 2005
Plaats : Buurtcentrum ‘t Zwanenmeer
Beemsterstraat 491
1024 BE Amsterdam

Voor Info en reservering : Dhr. Aissa Zanzen tel. 0624893939, a_zanzen@hotmail.com

Programma :
17:00 Inloop
17:30 Welkomst woord organisatie
17:40 Koranrecitatie
17:45 Inleiding ramadan en de verlichting
Ahmed Marcouch, woordvoerder UMMAO
18:05 Al Anasheed (islamitisch zang)
18:19 Athaan Almaghreb , aanvang Iftar
19:15 Inleiding Amsterdam moslimcity
Weth. Ahmed Aboutaleb *
19:30 Inleiding kerk en staat
Dr. Wilken Veen, voorzitter Raad van Kerken
19:45 Reactie en discussie met de zaal
20:30 Al Anasheed
20:45 Broederlijk samenzijn
21:15 Afsluiting

* Onder voorbehoud

Komt er vrede na de ontruiming van Gaza (Palestina)?

Sprekers:
Bart Nooy (Sivmo) Over geografie en historie van Gaza.
Robert Soeterik (Mera) Midden-Oosten deskundige van Middle East Research Associates. Spreekt over de kansen en bedreigingen in Gaza.

Medewerking van:
Christoph Hahn (Joods Haarlem)
Evert-Jan Grit (Pax Christi)
Laurens den Dulk (Cordaid)
Zij zullen vanuit de zaal kommentaar geven op aspecten van de zaak vanuit het perspectief van hun organisatie. Wat betekent de huidige situatie voor het zionisme en kan door ont­wikke­lings­sa­men­wer­king de nood worden verlicht.

Het Palestijnse drama woekert al bijna 60 jaar door. Is de ontruiming van Gaza een doorbraak en zijn er nu kansen op een oplossing? Wat kunnen wij doen om daaraan bij te dragen? Wat moet Europa doen, wat kan de burger?

Tijd en plaats:
Woensdag 19 oktober, 20 uur
Mondiaal Centrum, Lange Herenvest 122 Haarlem

Organisatie: BPP, bezetting35jaar@hotmail.com, giro 9347857 tnv BPP Haarlem

Muslim Women Online

In Al Ahram een artikel onder de kop Islam Dot Com.
Ook in landen waar vrouwen weinig kans hebben om een opleiding te volgen begint het internet te funktioneren als een madrasa, een school die men thuis kan bezoeken. Zegt Mona Abul Fadla, van de Muslim Women Studies website.

At MuslimWomenStudies.com, Mona Abul-Fadl states that by allowing women to take Muslim studies courses online, the Internet becomes “the new madrassa ” (Islamic school) open to all Muslims.

“I think that, for the first time, and for a lot of Muslim women, they can be equal partners in a discussion on anything,” says Samer Hathout, co-founder of the Muslim Women’s League in Los Angeles. Not only that: Muslim women run entire businesses online from home, fulfilling their sense of independent achievement without leaving the side of their children. Their online sale of Islamic art and calligraphy, as well as home items decorated in the Islamic style, has opened up an immense market for these otherwise culturally specific items.

All of which just goes to show that whether or not the Internet will profoundly change the Islamic world in the long run, cyberspace — by its very nature — will continue to catalyse an ongoing dialogue about being Muslim in the modern world.

En nog een interessant artikel: Controlling Web Extremism

2 gedachten over “KORT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *