KORT

Boekpresentatie ‘Hutspot Holland’, met debat. Amsterdam
Debat Palestina/Israel, met Marokkaanse jongeren, Amsterdam
Debat Islam en Literatuur, Amsterdam

KORT is een rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.

Uitnodiging
Debat Uit de multi-etnische kramp. Tijd voor bruggenbouwers

FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling en Uitgeverij Atlas nodigen u uit aanwezig te zijn bij een debatavond in De Balie op donderdag 17 november a.s. om 20.00 uur. Het debat vindt plaats naar aanleiding van de verschijning van Hutspot Holland van Guido Derksen, een bundeling gesprekken waarin gezocht is naar de nuance in de multi-etnische discussie, uitgegeven door Uitgeverij Atlas.

Op heel wat plaatsen lijkt de nuance binnen de integratiediscussie zoek. Hutspot Holland schept orde in de chaos. Zestien beschouwers en opinieleiders – waaronder Ruud Lubbers, Job Cohen, Paul Schnabel, Anil Ramdas, Geert Mak en Sadik Harchaoui – komen in het boek uitgebreid aan het woord over onderwerpen die met de multi-etnische samenleving samenhangen. In het debat in De Balie zetten ze nog een stap verder in hun zoektocht naar oplossingen voor lastige vraagstukken in de integratiediscussie.

De avond wordt ingeleid door VVD-Tweede Kamerlid Stef Blok, voorzitter van de Tijdelijke Commissie Onderzoek Integratiebeleid. Hij kijkt terug op de periode vanaf het moment dat zijn commissie het rapport Bruggen bouwen presenteerde. Dan volgt een debat met onder anderen Ruud Lubbers, Femke Halsema, Marco Pastors, Ruben Gowricharn en Mohammed Benzakour (o.v.b.). De avond wordt afgesloten met een jongerenpanel en de overhandiging van de eerste exemplaren van Hutspot Holland aan de geïnterviewden.

U kunt ons mailen: rbergmans@amsteluitgevers.nl. Uw bevestiging is noodzakelijk voor de reservering van uw entreebewijs bij De Balie.

Met vriendelijke groeten,

Peter Zwaga Ruth Bergmans
FORUM Uitgeverij Atlas

Debat Palestina/Israel
OorspronOrganisatie:
MAROKKO.nl

Samenwerkingspartners:
Marokko Media, SteunPalestina.net

Locatie:
Podium Mozaiek
Bos en Lommerweg 191
1055 DT Amsterdam
T: 020 5800380
F: 020 5800389
E: info@podiummozaiek.nl

Tijdstip:
18:30 uur

Korte omschrijving:
Het Israëlisch-Palestijns conflict ligt niet alleen in het Midden-Oosten maar is een overstijgend conflict waar iedereen in de wereld wel een mening over heeft. Een mening over het conflict hebben is een recht van vrijheid van meningsuiting maar vaak leidt dit binnen het pro-Palestijnse en het pro-Israëlische kamp vaak tot intolerantie. Ook in Nederland!

Een deportatie van het conflict met nadelige gevolgen voor joden en moslims in Nederland is het kind van de rekening. Met dit debat en de dialoog over het conflict in Nederland proberen wij een aanvulling te geven aan reeds lopende discussies en bruggen te slaan tussen de meest uiteenlopende meningen.

Het Iftar-debat heeft als doelstelling jongeren op een positieve manier aan het denken te zetten over het Israëlisch-Palestijns conflict, het voeren van een dialoog en het wederzijds respect.

Kosten:
Gratis (reserveren ramadan@marokko.nl)

Bijzonderheden:
In het panel nemen deel:

Ronni Naftaniel (CIDI);
Mohammed Cheppih (SteunPalestina);
Hayo Meyer (Een Ander Joods Geluid);
Gidi Markuszower (Likud Nederland);
Tarik Youssif (uitgaansblad Halal);
Imad El Kaka (Palestijn)
Moderator:
Pieter Hilhorst (Columnist Volkskrant)

Meer info:
http://info.marokko.nl/
http://www.podiummozaiek.nl/?cat=pm

Debat Islam en Literatuur
o.l.v. Prem Radhakishun

Op dinsdag 25 oktober vindt in het Felix Meritis te Amsterdam het debat Islam en Literatuur plaats. De bijeenkomst is een initiatief van het Ramadan Festival.

Tijdens deze bijeenkomst wordt een start gemaakt met het debat over islamitische literatuur en het selectieproces dat vooraf gaat aan de publicatie van boeken. Waarom zijn sommige islamitische boeken wel verkrijgbaar en waarom anderen niet? Dekt het huidige aanbod van islamitische literatuur wel de vraag van moslims? En welke invloed heeft het aanbod van islamitische literatuur op moslimjongeren en op niet-moslims?

De avond gaat van start met een traditionele Iftar-maaltijd en een inleiding door Dr. Richard van Leeuwen, docent Islam Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Onder leiding van Prem Radhakishun wordt er in een levendig debat gediscussieerd door:

Mohamed Jabri, schrijver (De zeven vloeken) en columnist voor Elqalem.nl
Saoed Khadjé, researcher en docent Islam Wetenschappen bij DAR-AL- ILM, Instituut voor Islam Studies
Joris Luyendijk, oud Midden-Oosten correspondent en schrijver (o.a. Een goede man slaat soms zijn vrouw)
Richard van Leeuwen, docent Islam Studies aan de Universiteit van Amsterdam
Abderazak Sobaiti, artistiek directeur El Hizjra (boekhandel en uitgeverij)

Gesproken (rap) column

De veel belovende Brahim Faradi zal aan het einde van het debat op eigenwijze stijl al rappende zijn samenvatting van het debat met ons delen.

Unieke Islamitische boekenmarkt

Bezoekers die kennis willen maken met het uitgebreide aanbod aan onder andere Nederlandstalige, Engelstalige en Arabische Islamitische literatuur komen op deze literatuuravond ruim aan hun trekken. Op een speciaal voor deze avond ingerichte boekenmarkt kunnen bezoekers de gehele avond (vanaf 18.00 uur) Islamitische boeken inzien en eventueel kopen.

Aan de boekenmarkt nemen deel: Dilara boekhandel en uitgeverij, El Twawheed Moskee, El Hizjra boekhandel en uitgeverij en de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Het aantal plaatsen is beperkt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Ramadan Festival: info@ramadanfestival.nl of raadpleeg onze website www.ramadanfestival.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *