Dagboek 29 december 2005

Die inburgeringstest doet wat. Gisteren 4000 bezoekers op dit weblog. Ik heb ook meegedaan. Ik had 9 vragen fout, dat is dus een kwart, dat is dus 75% goed, dat is dus minder dan 80%, dat wordt dus Rottumeroog voor mij. Daar zit ik dan met Trees en al die Zeeuwen die ook een beetje buitenlands zijn kennelijk. Maar aangezien geen van de groepen het haalde, hoewel de Antillianen het beter deden dan de Zeeuwen (sorry Leo, je blijft mijn favoriete Zeeuw) stel ik voor dat we de zaak omdraaien, al die echt Nederlandse Nederlanders die weten wat ze met hun frituurvet moeten doen laten op kosten van de staat een mooie villa bouwen op Rottumeroog en blijven daar, zodat ze geen last hebben van ons die onze oude tl-buizen in de glasbak gooien, en wij oningeburgerde burgers blijven wel waar we zaten want wij zijn ruimschoots in de meerderheid. Er was maar een vraag die ik ook als vraag niet snapte dus nog onafhankelijk van dat ik het antwoord niet goed had. Je moest je ergeren aan twee zoenende homo’s en dan zeggen wat je moest doen. Niets van aantrekken was het juiste antwoord. Maar als je je nou niet ergert, en zoenende homo’s wel een aanwinst vindt voor het stadslandschap, veel leuker om naar te kijken dan die lelijke palen die ze op het Damrak hebben neergezet, ben je dan niet ingeburgerd of krijg je dan juist een punt extra?

PS. Als je de test doet op de website wordt het ook leuk, trouwens. Dan moet je van te voren jezelf indelen, zodat ze je al een beetje kunnen inschalen op allo of auto, denk ik. Ik heb 1 0f 2 kinderen. (Voor alle zekerheid nog even natellen.) Van geloof ben ik overig, want mijn kerk doet niet aan protestant of katholiek. (Kan ik eindelijk antwoord geven op de vraag die mij gesteld werd na mijn doop, wat ben je nou? Gedoopt, zei ik. Ja maar wat ben je nou? Nu zeg ik vol trots: Overig.) Ik ben een soort van Nederlands als achtergrond. Maar ik vind rijst lekkerder dan aardappels, mag dat ook? En dat ik meestal vakantie houd in Nederland als ik al vakantie houd, dat toch voornamelijk omdat ik al om de haverklap voor mijn werk in het buitenland zit. Telt het dan wel? Kennen ze me nou?

12 gedachten over “Dagboek 29 december 2005

  1. Zolang het geen lebberen is vind ik zoenende homo’s net zo leuk als zoenende lesbo’s, hetero’s en kinderen. Ik zou zeggen: puntje extra! 😀

  2. Ik heb de laatste 10 minuten van de show gezien: tenenkrullend gênant. Het past wel naadloos bij alle leut die tussen kerst en oud-en-nieuw aan quizen over ons wordt uitgestort.
    De vragen zo net via de link opgezocht en ingevuld. Met de hakken over de sloot ‘geslaagd’: 5,5. Het had net zo goed een punt lager kunnen zijn want bij meerdere vragen heb ik gegokt. Had ook vaak het gevoel dat er meerdere antwoorden goed verdedigbaar waren. Wederom was er zo’n betuttelende vraag over wat je iemand moet wel of niet als cadeau mag geven. Als goed inegeburgerde nederlander maak ik dat echt zelf wel uit (ook al vermoed ik te weten welk antwoord ze van me verwachten). En van een nieuwkomer zou ik het ook erg op prijs stellen als hij zijn eigen cultuur en hart volgt i.p.v. Zich als een etiquette=pop te gaan gedragen. (Als een buurman bij je op de koffie komt, geef je hem dan een, twee of drie koekjes bij de koffie? Arrrgghh!)
    Je kan je er vrolijk of boos over maken, maar het is toch belangrijk te beseffen dat dit soort vragen vanaf 2006 gaan bepalen of mensen al dan niet welkom zijn in Nederland. Ik heb begrepen dat het niet halen van deze inburgeringstest tot sancties leidt. Kan iemand me vertellen wat die sancties inhouden en waar we iets meer daarover te weten kunnen komen?

  3. Anja,
    Wie zijn “ze” in dit geval? Om met Jan Mulder te spreken: “Kunnen ze, bij wijze van spreken”, ook ontslagen worden?

  4. Hallo Anja,
    Daar zul je ons ook terug kunnen vinden, want helaas, op mijn leeftijd ben ik nog steeds niet ingeburgerd, met mijn score van 4,9.
    Met een lach en een traan,
    Dag Nederland,
    in liefde en vrede,
    Amita

  5. Ik heb die test dus ook gemaakt gisteren en dat was me nog eens een ervaring. Ik blijk minder ingeburgerd te zijn dan ikzelf dacht. Ik groet me buren, praat Nederlands, studeer in een oerHollandse stad, hou van pommes frites, etc… Misschien moet ik maar een hond nemen

  6. ’t Wordt tijd voor een omburgeringscursus, als ik dit zo eens lees!

    Waar is dat eigenlijk, Rottumeroog? Klinkt ver weg. Is pampus (met kleine letter, want ik lig ervoor) geen betere plek?

  7. ha die Anja

    dat wordt proppen op die plaat: ik had een 5,3 !
    Kan deze schandalige toestand niet be-eindigd worden? En dan bedoel ik niet de quiz zelf, hoe tenenkrommend ook (fiets met afvalbak mag wel, koelkast met blikjes niet. Tssss!). Weg met de hele politiek die er achter zit. “Je mag hier pas wonen als je je gedraagt zoals het Rita Verdonk behaagt!” Bah, bah en nog eens bah!
    Ik zoenen met mijn man, mijn buurman een djeleba met gehaakt pannenlapje op het hoofd; dat is het Nederland dat ik wil. En van mij mag hij nog luidruchtig gaan verkondigen wat hij ervan vindt ook. Ik vind van hem ook zo het een en ander, tenslotte. En toch zullen we elkaar als buur moeten accepteren. Tis niet anders.

  8. Ik vond het zo lachen dat de afhaalchinezen het hoogste scoorden. En er waren zulke rare vragen bij. Als je je ergert aan zoenende homo’s. Nou ja zeg, ik erger me niet aan zoenende homo’s of aan zoenende heteros. Met deze vraag gaat men er al van uit dat men zich ergert. gaat men iets met deze uitslag doen? b.v. aan Verdonk aanbieden of zo? Moeten hier geenv ragen in de kamer over gesteld worden? Dit kan toch niet zo maar serieus genomen worden, en n.a.v. deze test kan men toch niet serieus beoordelen of mensen ” hollands” genoeg zijn? Dat zou een grove schande zijn.

  9. Deze test gaat gedeeltelijk uit van subjectieve waardeoordelen en burgermansfatsoen. (Met dit in het achterhoofd “miste” ik maar één vraag). En ook weer die als vanzelfsprekend veronderstelde Oranjegezindheid (niet in de test zelf, maar in het gedoe eromheen. Brrr!). Het ernstige van de zaak is, dat dit soort tests dus wordt gebruikt om voor mensen, die om te respecteren redenen verblijf in Nederland aanvragen, IN HET BUITENLAND een dam op te werpen. Zodat bij voorbaat “inburgering” bijna onmogeljk wordt gemaakt. Slaat nergens op!

  10. Zo’n gehaakt pannenlapje is ook nog handig bij het samen koken, Sybrand! 😀
    Umar, je klinkt HARTSTIKKE Nederlands, maar met een gezellig en warm accentje misschien? Gewoon zo blijven, hoor. En een hond is ook altijd leuk, maar wel een dure liefhebberij. Ik zie liever de verschillen dan de eenheidsworst! En denk zelf dat ik FUSION wel lekker vind… er staat momenteel een pizza in de oven en ik heb er een salade bij met pijnboomzaadjes en mandarijnpartjes, een sjalotje, twee rauwe champignons, vier kerstomaatjes en een dressing van yoghurt met knoflook. Mijn eigen Rotterdamse receptje. Vooraf een kop boullion en na een kopje groene thee. Heerlijk, zo’n ratjetoe.

  11. @Lydia
    aaaaaah wat lief. Ik hou eigenlijk niet zo van honden… ze maken teveel rotzooi (denk ik). Oven? te lastig voor mij… magnetronpizza is goed genoeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *