Vangnet

Een vangnet voor moslimmeiden. Een huiskamer, iemand die wil luisteren zonder te oordelen, een website waar meiden zelf hun verhalen uit kunnen wisselen, hun gedichten aan elkaar laten lezen. Troost en herkenning. Hulpverlening van meiden voor meiden.

Hieronder het begin van zo’n gedicht dat op de website te lezen is:

Ik groeide op tot een volwassen meid
En besteedde aan mijn familie maar weinig tijd
Ik voelde me van mijn ouders vervreemd
en van mijn cultuur; mijn wortels ontheemd

Mijn moeder kwam nooit naar de ouderbezoeken,
mijn vader negeert me vanwege mijn broeken
Mijn broer, met wie ik vaak goed kon praten,
heeft ons huis laatst plotseling op een dag verlaten

Van kleins af aan had ik altijd een droom:
een gezellig huis, sfeervol; een home!
Maar we leven al jaren langs elkaar heen,
het voelt thuis zo koud; zo kil als een steen

Het was pas in Premtime. Geef het door:
www.stichtingvangnet.nl
Laat geen enkele moslimmeid zich alleen hoeven te voelen.

17 gedachten over “Vangnet

  1. Een citaat van Ali Eddaoui uit Trouw van gisteren:
    “Anno 2006 mogen we niet meer de macho uithangen en kan een man niet langer doen wat hij wil met een vrouw. Het is een treurig gegeven dat dit bij wet geregeld moet zijn, omdat een moslim wéét dat hij zijn vrouw, dochters en zussen met veel warmte en respect moet behandelen. Nederland is niet langer het probleem. Vooroordelen werken moslims vaak zelf in de hand, het aannemen van een slachtofferrol kan en mag niet meer.
    In gesprek met moslims hoor ik vaak het argument dat de vrouw hier te vrij wordt gelaten. Alsof dat een reden is om er maar op los te slaan en te onderdrukken. Het probleem van vrouwenonderdrukking komt van de macho’s die zichzelf ver boven de vrouw verheven voelen en die hun krachten op primitieve wijze misbruiken. De eerste vrouw was een geschenk en liefdevolle echtgenote voor Adam, zo wilde de Schepper het!”

    Ali Eddaoudi is geestelijk verzorger in de gevangenis in Breda en leraar godsdienst op een islamitische basisschool. Daarnaast schreef hij diverse boeken over Marokkaanse jongeren

  2. Heel goed initiatief! Helaas, dat de moskee, waar zij begonnen is er niet open voor stond en ze uit de moskee moest verdwijnen met deze groep.Terwijl er zoveel behoefte is aan dit soort initiatieven.
    Vooral, als je je bedenkt dat er onder allochtone meisjes de meeste zelfmoorden en zelfmoordpogingen plaatsvinden.Vind trouwens, dat er te veel moskeeen zijn, die niet open staan voor de problematiek van jongeren in het algemeen.

    We zijn hier in Groningen net met een project voor moslimmeiden gestart i.s.m De GGD en De Moskee, maar dat is nog maar een begin. Maar,ja, beter iets, dan niets.

  3. Prachtig initiatief, en net wat Els zegt, jammer dat het moskee bestuur dit initiatief niet ondersteunt heeft. Kennelijk zijn de mannen daar, want dit soort besturen bestaat voornamelijk uit mannen, zich niet willen inzetten voor een goede zaak. Nee..het lag aan de vrouw/moslima ipv aan hun zelf. De meiden komen er niet voor niets. Steek hand in eigen boezem zou ik zeggen want het gaat over onze kinderen!

    Het artikel van Ali Eddouadi heb ik gelezen en ben blij dat er nu een man is die dit hardop durft te zeggen! Het lezen waard trouwens dat artikel.

    Els, alle kleine beetjes helpen, er moet een begin zijn en al is het zo klein als een zaadje, een bloempje wordt het vast.

  4. Abdulwahid van Bommel concludeert in zijn boek “Islam en de rechten van vrouwen” dat moslims een prachtige buitenkant hebben geschapen, maar dat de inhoud ontbreekt. Hij bedoelt dat we moskeeën hebben, bidden, vasten, aan liefdadigheid doen, maar dat menselijkheid ontbreekt en de ogen gesloten worden voor misstanden in eigen kring. Dat blijkt ook uit de opstelling van het bestuur van de moskee waar Vangnet begonnen is: “de moskee is om te bidden, niet om te praten” (zie artikel hieronder). Terwijl er in de moskee van de Profeet over letterlijk alles gesproken werd!


    Mikado, 12/01/2006

    Vangnet voor jonge moslima’s

    Een nieuwe sociale functie van de moskee. Dat was het oorspronkelijke idee toen de stichting Vangnet een paar jaar geleden werd opgezet. Daar was echter niet iederéén het mee eens, de moskee was bedoeld om in te bidden. Inmiddels is de ‘hoeksteen van de moskee’ verruild voor een eigen ruimte in Amsterdam-West.

    Maimunah van der Heide bekeerde zich op haar zeventiende tot de Islam. Nu, twintig jaar later, is de Nederlandse moslima de steun en toeverlaat voor jonge moslima’s die over hun problemen willen praten. Al langere tijd gaf ze in de moskee les in de Islam, en gaandeweg werd ze een vertrouwenspersoon voor veel meisjes van Marokkaanse, Surinaamse, Pakistaanse en Turkse afkomst.
    “Ze kwamen mij hun problemen vertellen en soms mailen. Soms kreeg ik brieven in mijn tas geduwd, en ik schrok me rot. Ik was twintig jaar moslim maar heb in al die tijd nooit geweten dat er zoveel problemen zijn in onze gemeenschap. Dat er zóveel jongeren met problemen rondlopen zonder te weten waar ze ermee naar toe moeten,” vertelt van der Heide. Ze luisterde naar de problemen, die veelal te maken hadden met onbegrip, sommige met mishandeling en huiselijk geweld. Toen besloot ze de stichting Vangnet op te zetten, waarvan ze nog steeds de drijvende kracht is.

    Van der Heide werd ermee geconfronteerd dat in sommige Islamitische gemeenschappen nog veel taboes heersen. Vooral mensen uit de eerste generatie vinden het vaak moeilijk dat alles tegenwoordig maar bespreekbaar moet zijn. Over onderwerpen als huiselijk geweld en seksueel misbruik moet niet worden gepraat, laat staan in de moskee. De moskee was bedoeld om in te bidden, niet om in te praten. Het moskeebestuur sommeerde van der Heide en de meisjes dan ook om de ruimte in het gebouw, die zij de Hoeksteen van de moskee hadden genoemd, te verlaten.

    In Amsterdam-West werd vervolgens een geschikte ruimte gevonden waar de stichting kon worden gehuisvest. De ruimte is gezellig en huiselijk ingericht en er is een keuken waar eten of een pot thee kan worden klaargemaakt. Van der Heide verwoordt het gevoel van de meisjes die in het opvanghuis komen: “Dat er een plek is waar ik begrepen word, niet beoordeeld of veroordeeld word. Waar ik mezelf kan zijn, hoe ik ook ben, wat ik ook denk, en hoe ik er ook uitzie. Ik denk dat voor allochtone jongeren dat idee alleen al heel erg belangrijk is.”

    Naast de gezelligheid die de meisjes er vinden, komt het ook voor dat een meisje na een avondje bij het Vangnet aangeeft een persoonlijk gesprek te willen. In zo’n gesprek onder vier ogen vertellen ze dan soms waar ze écht mee zitten. In bepaalde gevallen verwijst van der Heide iemand door naar professionele hulpverlening of begeleiding.

    Bron: Premtime

  5. Beste mensen allemaal! Ik ben Maimunah, die Vangnet heeft opgericht.Iedereen die bezig is een soortgelijk project op te richten smeek ik om hier volop voor te vechten.Jonge meiden zijn enorm enthousiast om voor elkaar en dit doel te vechten, des te meer omdat zij vaak “lotgenoten” zijn.Ieder die mijn steun of advies nodig heeft kan mij altijd mailen.

  6. Hallo Maimunah, ik kom graag eens bij jullie op het Vangnet kennismaken. Ik ga eerst naar Gaza, en dan bel ik of het gelegen komt als ik bij jullie op bezoek kom. Ik vind het een prachtig initiatief, en ik hoop dat het als idee overgenomen gaat worden.

  7. Anja, het is inmiddels september; kom een keer langs!
    Het gaat goed met Vangnet; heel veel meisjes hebben er baat bij en hebben hun zelfvertrouwen weer terug gevonden! Ieder die een kijkje bij ons wil nemen is meer dan welkom!Suur een mailtje of bel ons!We kunnen nog steeds alle steun gebruiken; zowel emotioneel als financieel!
    Ik hoop ook dat er nog vele vangnetten zullen volgen!

  8. Beste Maimunah,

    vorig jaar hebben jullie mij namens de Amsterdamse Vriendendiensten hartelijk ontvangen. Na jullie presentatie op het stadsdeelkantoor in Bos en Lommer en bezoek aan de Admiraal de Ruyterweg ben ik zeer enthousiast geworden en onder de indruk geraakt van jullie werk. Wij hebben toen afgesproken dat ik opnieuw contact met jullie zou zoeken als onze begeleiding voor vrijwilligers en deelnemers wat professioneler opgezet zou zijn. Op dit moment is bij Stichting Zelfwerkzaam een goede training ontwikkeld voor deelnemers en vrijwilligers op gebied van ontwikkeling van talent. Hierbij neem ik contact op om te vragen of wij niet een keer hierover zouden kunnen spreken. Op jullie 06 nummer heb ik de mijne ingesproken. Tot gauw, veel succes ga zo door en ik hoop ook dat er nog vele vangnetten zullen volgen!

    reactie door Karin Hanekroot

  9. Beste Karin,

    Dank je wel voor je steun en lovende woorden en inderdaad; dat er nog vele vangnetten zullen volgen!
    Je kunt me mailen of bellen: 0628667475.
    Wij zijn niet langer gevestigd aan de Admiraal de Ruijterweg. Z.s.m. krijgen wij een nieuwe lokatie van de gemeente.
    Na een breuk tussen de vrijwilligsters/ oprichtsters en het huidige bestuur van stichting Vangnet, zullen wij nu een nieuwe start gaan maken, met een nieuwe naam, nieuwe plek, maar dezelfde lieve mensen die altijd klaar staan voor anderen! Alle steun is welkom vanuit alle hoeken. Maimunah.

  10. Lieve Maimunah,
    laat al je zusters alsjeblieft niet belanden in de typisch soort Nederlandse hulpverleningssystemen waar grif betaald moet worden voor ontoereikende of geen daadwerkelijke hulpverlening. Zolang Nederlandse politici of hulpverleners geen kennis hebben van de islam en diens leefwijze zal de onderlinge omgang spaaklopen op te grote verschillen. De agitatie van mw Verdonk over haar (goed bedoelde) uitgestoken hand naar de betreffende imam destijds, en de manier waarop de media hiermee zijn omgegaan, is hier een duidelijk voorbeeld van.
    Vangnet is jou afgenomen, puur en zacht als jij bent en nog onwetend wat betreft belanghebbende bestuursleden en hulpverleningssystemen. Jij stelt het belang van de ander voorop.
    Jij bent zelf een moslima en bovendien in mijn ogen (en die van vele anderen)een “vrouwelijke imam.” Maak iedereen alsjeblieft duidelijk waar de originele Vangnet te vinden is, zodat geen enkel meisje of vrouw op een dwaalweg belandt……
    Ik houd van je. Je bloedeigen zuster.

  11. Assalamu alaikum Maimunah,

    op de mja-bijeenkomst van vorige week woensdag heb ik 2 zusters aangeboden te helpen bij de verhuizing van jullie vestiging aan de Admiraal de Ruyterweg naar de Haarlemmerweg (als ik het goed heb). In alle haast ben ik vergeten te vragen wanneer jullie inshaAllah gaan verhuizen, dit omdat ik over 2 weken inshaAllah op vakantie zal gaan. 1 van de zusters heeft mijn visitekaart in ontvangst genomen. Zou jij haar kunnen vragen mij te mailen met wat info over de verhuizing?

    Baraka Allahu fiek wassalamu alaikum,

    Redouan

  12. Asalaam Alaikom Warahmato Allah,

    Als je een pand krijgt laat het me weten. Ik zou daar graag stage willen lopen! En graag de meiden willen helpen Inscha Allah!

  13. Beste betrokkenen en meelevenden en lieve meiden:
    Voor iedereen die stichting Vangnet wel of niet kent: vanaf november hebben wij een nieuwe huisvesting aan de Robert Scotstraat 32 in Bos en Lommer (zijstraat Jan v. Galenstraat; vlak voor je de snelweg opgaat) Wil je meer info of langs komen of heb je hulp nodig. Bel nr: 0628667475.

  14. lieve meiden,
    STICHTING VANGNET IS WEER OPEN.
    We zijn eindelijk na een lange tijd weer open. Je vindt ons elke maandag en woensdagavond van 15.30 tot 21.00 uur in onze nieuwe pand. Graag verwelkomen we jullie met een kopje thee en een warme sfeer. Geef het door aan alle meiden die je kent en wijs ze op onze nieuwe pand.

    adres nieuwe pand:
    Robertscotstraat 32

    bereikbaar met tram 7 en 14. Bus 82.80.15.21.

    graag zien we jullie gauw

  15. lieve meiden!

    WIJ ZIJN IEDERE WOENSDAG EN VRIJDAG OPEN VAN HALF 4 TOT HALF 10 ‘S AVONDS.
    ADRES: ROBERT SCOTSTRAAT 32 (ZIJSTRAAT VAN DE j.VAN gALENSTRAAT.
    (BUS 15) KOM WEER LANGS NA DE VAKANTIE VANAF 3 SEPTEMBER WEER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *