Dagboek 25 januari 2006

Gisteren de sloomste dag in de Eerste Kamer sinds tijden.
Ik maakte wat foto’s in de mooie roze winterochtendlicht bij het Centraal Station. Amsterdam is een rare stad, leefde zo lang met d’r kont naar het IJ toe, net Barcelona, een station precies op wat het mooise uitzicht naar het waterhad kunnen zijn. Nu wordt het havengebied ontdekt, en ontsloten, en het maakt Amsterdam mooier. Prachtige nieuwe wijken. Nieuwe terrasjes, uitzichten. En de pontjes doen het nog steeds.



En toen moesten er foto’s gemaakt worden van ons, de Eerste en Tweede Kamerleden. Eerst opgepoetst door een dame die ons een beetje mooier probeerde te maken, mij en Ronald en Tineke. Toen voor de camera. Eens in de twee jaar moet dat, zo’n statiefoto. Ik hou er niet van. Ik fotografeer liever zelf. Maar het hoort er bij. Als ik er nou straks net zo leuk uitzie als Tineke, in verhouding dan, want Tineke is Tineke, dan was het niet voor niks.

De kortste plenaire ever. Tien minuten. Gesteld bij zitten en opstaan, en iedereen die voor was mocht blijven zitten en iedereen was voor dus dat was ook een luie bedoening. Een korte commissievergadering Sociale Zaken. Waren ook binnen tien minuten alweer bij de rondvraag. Het kan verkeren, de ene keer werk je je het schompes en bent niet voor middernacht klaar, de andere keer is het pindaatjes.

Vandaag de verkiezingen in de Palestijnse gebieden. Ik volg de verslagen van Tiny Kox op de voet, de kranten, straks het nieuws. Vind het erg dat ik er zelf niet ben, maar kan me troosten, ik ga spoedig zelf weer naar Gaza en bereid me voor.

Het derde verslag van Tiny Kox’s bezoek als waarnemer bij de Palestijnse verkiezingen staat op de SP website. Spannend!

Mijn PC was even van de leg. Vandaar dit dagboekje laat. Ondertussen op de radio: verwachte uitslag is iets en veertig voor Fatah en iets en dertig voor Hamas. Dat is geen slecht nieuws en daar kom ik op terug.

6 gedachten over “Dagboek 25 januari 2006

  1. Anja, er zát toch een groot restaurant naast het CS? Lido of zoiets? Met een groot terras dacht ik aan ed waterkant? Is dat weg dan?

  2. Het Lido zit op het Leidseplein. Nu zit er vlakbij het CS een groot terras aan het water van het nieuwe muziektheater. En vanaf het postgebouw dat nu fungeert als Stedelijk Museum heb je een adembenemend uitzicht. Aan de overkant van het IJ zijn meerdere terassen. Er zat al een tijdje een restaurantje in het water, Pier 10. Maar het is opvallend hoe lang we niks deden met het IJ. De achtergevel van het Centraal Station zat dicht. Nu is dat van glas, zodat je het hele prachtige panorama kan zien. Het KNSM eiland is heel mooi geworden. Het DNSM terrein, met alle oude silo’s en verroeste tramremises en veel kunstenaars die daar gesetteld zijn is een heel mooi stukje Amsterdamse ‘rafelrand’. Ik hoop dat ze dat niet gaan volpleuren met dure flats.

  3. Anja, wat bedoel je met: “net Barcelona, een station precies op wat het mooiste uitzicht naar het water had kunnen zijn”?
    Welk station bedoel je?
    Ik herinner mij alleen prachtige vergezichten op de zee, o.a. van de Montjuich.
    Ik ben dol op Barcelona. Tot nu toe ben ik steeds binnengekomen bij het Placa Catalunya.

  4. Tot de Olympische Spelen had Barcelona nauwelijks terassen aan het water, het strandwijkje Barcelonetta was half illegaal gegroeid en bestond uit krakkemikkige tentjes. Pas daarna is er echt werk van gemaakt om Barcelona open te maken naar de zee toe. Dat er best mooie uitzichten te vinden waren is geen tegenspraak, het ging er om hoe de stad gebouwd was. Ik was er voor de Olympische Spelen, prachtige stad, maar inderdaad, toen nog met de kont naar het water.

  5. O, vandaar. Ik ben er voor het eerst nà de Olympische Spelen gekomen, dus met alle verbeteringen. (Inmiddels drie keer daar geweest).

  6. Aahhh, allemaal gezellige terrasjes langs het IJ; ’s avonds met levende muziek en iedereen meedeinen…. Vreselijk burgerlijk en wat een sféér… dat was ik bijna vergeten hoe dat was. ALS ze er gaan bouwen, dan hopenlijk wèl met leuke eettentjes en terrassen en veel groen en graag dan ook in een stijl die bij de stad past. Moet kunnen. Ohja, nog één klein wensje: minstens de helft sociale woningbouw en niet uitsluitend Yuppen-condo’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *