Jan Wijenberg

Onder het motto “Doorbreek de twee grootste politieke taboes” heeft oud-diplomaat Wijenberg bijgaande brief gestuurd aan de fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. De tekst…..

‘s-Gravenhage, 21 februari 2006

Geachte Fractievoorzitters,

Twee waarheden – die iedereen kent – mogen niet worden gezegd:
– expansionistisch Israël schendt op grote schaal de mensenrechten en minacht het internationaal recht. Dit land behoort op grond van de geldende VS-definitie als schurkenstaat tot de As van het Kwaad;
– vorige en de huidige Nederlandse regeringen schonden en schenden in relatie tot het Israëlisch-Palestijns conflict art. 90 van de grondwet: “De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde”.
Het kan toch niet zo zijn dat in Nederland de leugen regeert? Beide waarheden worden uiteengezet in de bijlagen.

Israël probeert nu de definitieve landsgrenzen vast te stellen met als oostgrens de zogenaamde veiligheidsmuur, die door het Internationaal Gerechtshof illegaal is verklaard. Om te voorkomen dat dit land zich definitief vergrijpt aan Palestijnse bezette gebieden, inclusief Oost-Jerusalem en de Jordaanvallei, dient nu spoorslags de erkenning van de Palestijnse Staat door Europa – en in ieder geval door Nederland – plaats te vinden. Het komt als de taak van het Parlement voor om hierop bij de Regering aan te dringen.

Verder geef ik U het onderstaande in overweging.

Regeringen en de media verspreiden zorgwekkend ongebalanceerde berichtgeving en schenken niet of nauwelijks aandacht aan het geldende internationale recht. Vergeten wordt, dat de sleutel tot duurzame vrede, onder de voorwaarden van de aanwezigheid van de politieke wil en voldoende vasthoudendheid, bij Europa ligt. De EU beschikt over meer dan voldoende machtsmiddelen om Israël tot de orde te roepen.

In de moslimwereld met 1,4 miljard leden beziet men de rol van de VS en Europa als agressief koloniserend met andere middelen dan vroeger: Afghanistan, Irak, de Palestijnen en nu de bedreiging van Iran. De reactie op het publiceren van 12 cartoons in een onbekend blad uitgegeven ergens in Denemarken heeft bepaalde regeringen en moslims wereldwijd duidelijk gemaakt hoe sterk hun wapens zijn in de strijd tegen het – in hun perceptie – hun geloof minachtende Westen.
Niet alleen een aanval op Iran, maar ook de voortgaande vernederingen, de onderdrukking en de niet aflatende accaparering van Palestijns gebied (die ieder uitzicht wegneemt op de totstandkoming an een levensvatbare staat voor de Palestijnen), kunnen de lont in het kruitvat worden in de Arabische wereld, in Azië en in Europese banlieus, de Nederlandse incluis.

De geloofwaardigheid van Europa staat op het spel als we niet aan de wereld laten zien dat recht, rechtvaardigheid en democratie ons ernst zijn.
Hoogachtend,

J.J. Wijenberg
oud-ambassadeur

PS Zondag is Jan Wijenberg van half één tot één uur op Nederland I.

3 gedachten over “Jan Wijenberg

  1. Beste Anja,

    Dhr.Wijenberg laat een geluid horen wat een boel mensen ook vertellen aan de politiek. Ook politici en ex-politici. Ook VN en ex VN staf funktionarissen. Dit doet mij plezier maar; wie luistert er werkelijk naar de heer Wijenberg?

    Was het niet de (nu ex-)ambassadeur van Israel, J. van Hellenberg Hubar, die ook eens terecht kritisch was t.o.v. de staat Israel en dat leverde hem enkel ellende uit de Nederlandse pro-Israel hoek. Ik ben reuze benieuwd wat Dhr.Wijenberg voor rotzooi over zich heen krijgt.

    Gaat de 2e kamerfractie van de SP hier nog iets mee doen?

  2. Nee he? De 2e kamerfractie van de SP gaat hier wrslk niets mee doen, of ik had het aan de 2e kamerfractie moeten vragen, niet dat ze luisteren of mij een rectie terugsturen…maar ik had het aan hun moeten vragen en niet aan een eerste kamer ambassadeur.

    Het is een zooitje daar Anja(in Palestina), en werkelijk iedereen doet niets.
    Het spijt me maar de politiek hier stelt me enorm teleur. Oorlog moet vaker met oorlog bestreden worden dan met halfzachte watjes, helaas is dat zo. En met de 2e kamer kan je momenteel enkel aan en van de rechterzijde oorlog verwachten. Ondanks, of misschien wel desondanks, de winstpeilingen van links is het een mak zooitje.

    Groeten, Leo

  3. Ik schreef ook een paar stukken naar de 1e Kamer, naar alle leden. Dat waren toch echt goed geschreven stukken: compact en indringend. Daar reageerde helemaal niemand van.
    Nou is het vrij normaal in de politiek, dat er niet gereageerd wordt. Maar bij helemaal niemand, krijg je toch vragen.

    De harde waarheid is in feite: In de politiek gaat het niet om de politiek. Je moet de mensen aanspreken op hun eigen (positionele) belangen, of op het partijbelang. Maar alles waar moeilijkheden van kan komen, daar kun je het schudden. Daarom krijg je die kwestie Israel helemaal nergens op de agenda. Maakt niet uit waar je mee aankomt.

    Nederland is een land, dat een ander land steunt, dat mensenrechten en landrechten ernstig schendt, en daardoor medeverantwoordelijk is voor veel doden, en de ellende van miljoenen, maar dat krijg je niet op de agenda. Ook in de media niet. Het ligt te gevoelig allemaal. En dus euh.. is het er gewoon niet. 🙂

    Het zal wel net zo gaan, als destijds met de Junta of de Apartheid: nadat anderen het vuile werk gedaan hebben, en na noeste arbeid de dingen voor elkaar gekregen hebben, zonder enige openlijke Nederlandse bijval, staat Nederland ineens vooraan met de felicitaties, en de opmerking, dat ze hier altijd al sterk voor geweest zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *