Rouw en woede in Gaza

Met update 11 juni 2006
en update 13 juni

Het bericht: minstens zeven mensen gedood op het strand van Gaza, dertig of veertig gewonden.

Ik ken het strand van Gaza. Op de vrije vrijdagen is dat voor de meeste Gazanen de enige plek om uit te gaan. Zeker voor mensen met weinig geld. Dus zit het bij mooi weer altijd helemaal vol met families die picknicken en pootjebaden.

Gisteren werd een Israelische granaat afgeschoten op de menigte. Een vergissing, zegt het leger, het schot was bedoeld om ‘een militant’ op te blazen, die in een auto reed daar dichtbij. Zulke ‘vergissingen’ zijn vaak gemaakt. Een zware bom op een flat midden in een dichtbevolkte woonwijk, bedoeld om een man te doden. Vele doden en gewonden dus. Ook zo’n vergissing.

Het ergste is de familie Ghalia getroffen. Vader, een boer werd gedood, een van de twee moeders van de familie, vier kinderen. Twee jaar geleden verloor de familie al vier mensen toen er een granaat afgeschoten werd op hun huis in het Noorden, in Beit Lahia. Er zijn nog veel gewonden, waarvan nog niet duidelijk is of ze het allemaal zullen overleven. Van de familie van Ali Ghalia liggen nog vier kinderen in het ziekenhuis die niet weten dat hun vader en moeder dood zijn.

Wat dit betekent, meer nog dan de rouw en de woede over de mensen die dood zijn. De angst van de kinderen. Nergens ben je veilig, niemand kan je beschermen, ook je eigen ouders niet. Ook op het strand, op een dagje uit aan zee, kun je elk moment dood gaan, je zusjes en broertjes zien sterven, je ouders verliezen. Wat dat weer betekent voor hun ontwikkeling, wat ze zullen denken als ze groot zijn. Hoeveel van de jongens niet zullen kunnen wachten tot ze oud genoeg zijn om terug te vechten. Met de middelen die ze hebben.

Hamas heeft al aangekondigd dat de lange wapenstilstand die ze hadden afgekondigd, en waar ze zich aan hielden, nu is afgelopen.

Het Shifa ziekenhuis in Gaza heeft bevestigd dat behalve de vader en de moeder van het gezin Ghaliya nog vijf gezinsleden zijn gedood: Ali (25), Ilham (15), Sabreen (4), Hanedi (1) en Haythem (6 maanden). Op de foto Samah, tien jaar oud, bij het lichaam van haar vader. De inlay toont de Israelische minister van defensie Amir Peretz die de opdracht heeft gegeven om het aantal liquidaties op te voeren.

PERSBERICHT

Den Haag 12-06-2006

Een terroristische aanslag op een Palestijnse familie op het strand in Gaza

Vrijdag 09-06-2006 vuurde de Israëlische patrouilleboot zes raketten op

De kust van noord Gaza-Palestina af en veroorzaakte een dramatische bloedbad.

De terroristische aanslag op het stranduitje van een Palestijnse familie in noord Gaza eindigde met dramatische beelden. Miljoenen mensen op de wereld hebben de beelden van de 10-jarige Huda gezien, die naast het lijk van haar vader hysterisch lag te huilen, Huda, de enige overlevende van het gezin, heeft haar hele gezin van 7 leden verloren: haar moeder, 1-jarig broertje, twee zusjes van 2 en 4 en twee zussen van 15 en 17.

Het PPMS (Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit Nederland) heeft een oproep gedaan:

Israël heeft wederom een bloedbad tegen de Palestijnen op haar naam staan, naast Jenin, Ramallah, Bethlehem en de Gaza bloedbaden. Toch draagt de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheden en verplichtingen niet tegen deze terroristische aanslagen en de illegale aanwezigheid van de moderne Israëlische militaire macht, die de Palestijnse gebieden bezetten. Deze illegale aanwezigheid is de kern van het probleem en veroorzaakt deze bloedbaden. De terugtrekking van deze illegale militaire bezetting uit de 67 gebieden spaart bloed aan beide kanten en lost het probleem voor een groot deel op.

Hebben de Palestijnen het recht om zich te verdedigen tegen de bezetting? Als het antwoord daarop ja is: waarom worden de sancties dan niet tegen Israël uitgevoerd?

En waarom wordt Israël dan niet als een terroristische staat behandeld, waarbij alle financiële en militaire steun stopgezet moet worden tot Israël de VN-resoluties uitgevoerd heeft.

Het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit veroordeelt de herhaaldelijke aanslagen waardoor dagelijks Palestijnse kinderen en vrouwen het slachtoffer worden onder toezicht van de internationale gemeenschap.

Wij roepen de Nederlandse overheid, de Europese Unie en de Internationale gemeenschap op hun verantwoordelijkheid te dragen door druk uit te oefenen op Israël om de VN-resoluties uit te voeren en zich aan de internationale verdragen te houden.

Den Haag, 12 juni 2006

Website PPMS

27 gedachten over “Rouw en woede in Gaza

 1. Hoe tragisch deze gebeurtenis ook is, je ziet een subtiel verschil over het hoofd: Terwijl Israël per vergissing onschuldige mensen doodt, doet Hamas dit met opzet.

 2. ‘Subtiel verschil’ m’n reet, Wilfried. Hartstikke dood is niet subtiel. Een bom afwerpen in een dichtbewoonde wijk waar mensen slapen om een persoon te doden is geen vergissing. Liquidaties uitvoeren, die sowieso al tegen elk internationaal recht in zijn, door auto’s op te blazen die langs een overbevolkt strand rijden is geen vergissing. Het punt is dat Palestijnse burgers worden afgeschreven als ‘collateral damage’, ze doen er niet toe. Hoe jij dat als moreel verdedigbaar wilt opvatten is mij een raadsel, Wilfried. Lukraak ‘per ongeluk’ hele families aan gort schieten is wel in orde als het ‘niet de bedoeling’ was, moet ik begrijpen? Ooit tot je doorgedrongen hoeveel burgers er door de Israeli’s gedood zijn?

 3. @ Wilfred

  Vergissing? Op het strand? is dit de eerste keer?

  Hamas heeft zich in deze situatie wel het meest volwassen gedragen, maar de waarheid is dat je geen eenzijdige wapenstilstand kunt hebben.

 4. Het is altijd vreselijk en dit schokte me echt. Dit is een misdaad. Al het doden is vreselijk. Altijd.

 5. Voor mij is het Israelische volkje zo langzamerhande het meest medogenloze op aarde.
  Uitzonderingen bevestigen de regel.
  Ja, er komt een onderzoek. Zeker zoals in Jenin destijds.

 6. Dit is precies wat Israel wilde. Hamas uit haar tent lokken en ervoor zorgen dat zij hun eenzijdige wapenstilstand zouden opheffen. En het is ze verdomd gelukt ook nog. Dat hebben ze heel goed ingeschat, wie zou dat niet gedaan hebben?!

  En waar blijft Bot met zijn veroordeling? Waar blijft het quartet? Waar is de VN die dreigt met sancties? Waar is Bush? oh wacht, Bush is nog niet bijgekomen van het ‘afscheidsfeestje’ van Al Zarqawi!!

  Chapeau Nederland! Chapeau, eens te meer blijkt met welke dubbele maten gemeten wordt…
  En je maar afvragen hoe het toch komt dat jongeren radicaliseren?!

 7. Israel doodt niet per vergissing onschuldige mensen. Israel doodt met opzet onschuldige mensen en doet alsof het een vergissing betreft. Israel wist dondersgoed dat na een dergelijke provocatie Hamas de wapenstilstand die het eenzijdig instand hield zou opheffen. En dat was ook precies de bedoeling van Israel. Want nu kan men weer een nieuw argument toevoegen aan hun valse litanie ter verdediging waarom ze geen werkelijke vredesonderhandelingen nastreven. En Israel wist ook dondersgoed dat er overal in de werled idioten a;ls wilfred zijn die met open ogen in deze vooropgezette val trappen.

 8. Als Israël hiervoor verantwoordelijk is, dan is hier sprake van een walgelijke fout. Neemt niet weg dat deze daad, als het een daad zou zijn, in de schaduw staat van welke palestijnse terreurdaad ook!

  Daarom heb ik begrip voor de inzending van Wilfred.

 9. Ik heb het nieuws gezien. Ik ben in New York. Gisteren heb ik nog me met hand en tand moeten verdedigen over ons werk in en met de palestijnse gemeenschap in een joodse intellectuele elite-kring. Vandaag sprak ik een groep kunstenaars in Brooklyn. Een van hen gaf me hoop met de volgende uitspraak: Wij weten niets, helemaal niets. We denken dat we met 9/11 iets hebben meegemaakt. We hebben ook iets meegemaakt, een heel klein stukje kwetsbaarheid. Maar dat is niets vergeleken bij heel veel bevolkingsgroepen waar wij ver van zijn, zoals de Palestijnen. Ik begrijp geloof ik wel waarom Hamas de wapens weer oppakt. Hoewel het mischien tot niets leidt. Mijn hoop???….ik hoefde me even niet te verdedigen of iets uit te leggen, dat is eigenlijk alles. Verder ben ik gewoon razend.

 10. Razend maakt het me en opnieuw dat gevoel van hulpeloze machteloosheid immers het enige dat ik kan doen is zo nu en dan wat geld storten…

  Nu Hamas de wapens weer oppakt, Jan Andrea, zal de ‘Internationale Gemeenschap’ beschuldigingen uiten aan Palestijns adres dat ZIJ de agressor zijn, geen vrede willen en alleen maar uit zijn op geweld.

  Ook walg ik zéér van de Nederlands Christelijke regering en haar ‘partners-in-crime’: Amerika, Groot Brittannië en de andere bondgenoten en (inderdaad) die radiostilte; hoe anders is dat wanneer er een Palestijn in uiterste wanhoop zichzelf op Israëlisch grondgebied opoffert…!!

  (Plaatsvervangende) schaamte ook en een gevoel van hier (Nederland) niet meer bij willen horen…

  Mijn hoop bestaat uit het feit dat ik ervan ben overtuigd dat uiteindelijk het goed het van het kwaad zal winnen maar de weg ernaar toe is een uiterst lange, moeilijke en frustrerende waarbij geduld het uiterste vergt…!!

 11. Ik ga een heel eind met je mee, Jan Peter. En ik ben nog steeds heel erg tegen aanslagen op burgers. Je moet wel bedenken dat een groot deel van die ‘internationale gemeenschap’ al een hele tijd Hamas de schuld geeft en om te beginnen de geldkraan heeft dichtgedraaid toen ze met een democratische verkiezing in de regering kwamen. Dus of dat veel verschil zal maken…

 12. Binnen een week tijd twee meisjes van een jaar of twaalf op tv. Eentje uit Afghanistan, eentje uit Gaza. Wat ze gemeen hebben is dat voor hun ogen hun vader, moeder en andere gezinsleden gedood werden.

  ‘Bij vergissing.’

  Is dat uit te leggen aan ze, Wilfred? Hoe dan?

 13. Sorry voor mijn late reactie.

  Anja, je zegt dat ik deze actie van Israel ‘moreel verdedigbaar’ vind. Dat heb ik nergens geschreven, noch impliceer ik dat in mijn reactie. Jammer dat je je oordeel al klaar hebt.

  Voor de duidelijkheid: ik ben niet pro-Israël. Ik vind het een afschuwelijk als burgers getroffen worden, aan welke zijde, in welk conflict dan ook; niemand kan zoiets toejuichen.

  Wat ik wilde aangeven (en Dave begreep dat) is dat Hamas bomaanslagen pleegt en raketten schiet om burgerslachtoffers te maken. Israël daarentegen bombardeert voornamelijk huizen en blaast auto’s op van diegenen die zij verantwoordelijk achten voor deze en toekomstige aanslagen. Dat Israël daarbij voor lief neemt dat daarbij Palestijnse burgerslachteroffers vallen, is vreselijk. Maar het is iets anders dan zich doelbewust op burgers te richten zoals Hamas doet. Ik geef toe, dat verschil is klein.

  @ clara #13,

  Nee, natuurlijk is dat niet uit te leggen. Het is evenmin uit te leggen als onschuldige burgers ‘met opzet’ worden gedood. Het is alleen niet gemakkelijk om een conflict tussen landen/volken/religies nog in proporties te zien, wanneer men het persoonlijk leed erbij betrekt. Aan Israëlische zijde wordt immers ook gerouwd na een aanslag op een bus?

 14. Ach, zoals gebruikelijk komt Israel hier weer mee weg; net als die genegeerde VN resoluties. Maar owee als de Palestijnen een misstap maken, zoals bv. democratisch een Hamas regering kiezen. Dan is men er als de kippen bij om allerlei strafexercities aan de Palestijnen op te leggen. Nu Hamas terecht het staakt het vuren verdrag eenzijdig heeft opgezegd, zal er in de VN wel weer boycots worden bedacht richting het Palestijnse volk. En Israel dan?…..Die blijft lachend weer buiten schot. Schande!!!

 15. Was aan een reactie begonnen op Wilfred en Dave,maar heb het maar weer uitgewist, het heeft geen zin om op dit soort mensen een antwoord te geven, en je energie te steken om ze iets uit te leggen.Ze willen het niet horen. Ik zou beide heren willen voorstellen om eens langs te komen, en met hun eigen ogen te bekijken, misschien dat ze dan wat opsteken. Hoewel?

 16. Jawel, Wilfried, ik had mijn oordeel klaar. Jouw eerste reactie op een gruweldaad als het overhoop schieten van een gezin op een strand is dat ik ‘over het hoofd zie’ dat het ‘per vergissing’ is, en wij worden dus geacht dat minder erg te vinden dan de aanslagen van Palestijnen. Ik zie niets over het hoofd Wilfried, en vind jouw verdediging nog even weerzinwekkend.

 17. Het is alleen niet gemakkelijk om een conflict tussen landen/volken/religies nog in proporties te zien, wanneer men het persoonlijk leed erbij betrekt.

  Hoezo, Wilfred?
  Ik stel het persoonlijk leed altijd voorop. Doden die per ongeluk of expres zijn veroorzaakt kun je niet meer levend maken, maar conflicten kun je oplossen.

  Over proporties gesproken.

 18. Wilfried,

  Jij beweert niet pro-Israel te zijn maar je maakt dezelfde fout dan de meeste Nederlanders, die vanuit het bewustzijn van de verschrikkingen van de holocaust, niet in staat zijn neutraal tegenover de politiek van Israel te staan. Deze mensen “vergeten” consequent dat de strijd tussen de Palestijnen en de Israelische bezetters er niet een is van gelijkwaardige partijen.
  Palestijnen hebben nu eenmaal niet de beschikking over een goed uitgerust leger met F16’s, helicopters, tanks, boten en alle denkbare communicatiemiddelen en niet te vergeten het geld, waarover Israel beschikt. Zij hebben ook niet de almachtige beschermheer in de V.S. die hen vrijwaart van alle aanklachten over misdaden tegen de menselijkheid in de V.N.
  Het enige effectieve strijdmiddel dat hen blijkbaar rest is de inzet van de verschrikkelijke zelfmoordcommando’s die helaas niet in staat zijn het goed beschermde leger van Israel aan te vallen en daarom maar gericht zijn tegen onschuldige, nietsvermoedende burgers.
  Het mag dan terecht zijn dat een dergelijke manier van strijden wordt veroordeeld door vrijwel de hele wereld, het valt moeilijk in te zien waarom deze wanhoopsdaden meer afkeurenswaardig zijn dan de collateral damage bij de liquidaties van, zoals je zelf zegt “diegenen die zij verantwoordelijk achten voor deze en toekomstige aanslagen” en waarvan iedereen dan maar moet aannemen dat dit oordeel juist was.

  En als je dan ook nog de reacties in Haaretz van de Israelische regering leest, daags na de eerste schrik, dan blijf ik bij mijn reactie dat voor mij het Israelische volkje zo langzamerhand wel het meest medogenloze is op onze aarde. Hetgeen zij helaas misschien wel als compliment zullen opvatten.

  Dit is de reactie van de leider van de Arbeiderspartij, waarop we voor de verkiezingen in Israel nog enige hoop koesterden: “Defense Minister Amir Peretz said Sunday that the deaths of seven Palestinian civilians on a Gaza beach Friday could have been down to “internal Palestinian causes,” rather than by Israel Defense Forces artillery fire.” (Blame de victim).

  En dit verklaart Olmert, premier van Israel met droge ogen: “The Israel Defense Forces is the most moral army in the world. It has never conducted a policy of harming civilians, and is not doing so today,”
  (Dit is in mijn ogen toch werkelijk een gotspe.)

 19. Als door een vergissing onschuldige burgers worden gedood mogen we dat niet afdoen met jammer. Israël kan en doet zich dan ook niet af van de eigen verantwoordelijkheid. Israël heeft een grote fout gemaakt en moet dan ook met de billen bloot. Overigens is een onderzoek ingesteld over de toedracht. Deze moeten we eerst afwachten.

  Neemt niet weg dat Anja het toejuigt dat Hamas daarom verder mag gaan met terreur aanslagen tegen onschuldige Joden. Ook dat is fout reageren.

  Nogmaals als dit een bewuste daad is van de Israëliërs, dan moet dit veroordeeld worden als een soort Hamas-daad.

  Overigens dat bestand van Hamas werkte in de praktijk niet, gezien de doorlopende zelfmoordaanslagen en raketaanvallen van Hamas en de zijnen op ONSCHULIDGE JOODSE BURGERS.

 20. Vreselijk de doden in Gaza maar heeft Hamas wel eens excuses aangeboden voor zijn aanslagen op onschuldige burgers?

 21. Toch nog even reageren op wilfred. Als je zware artillerie op Gaza afschiet, of op vluchtelingenkampen, dan weet je van te voren dat er burgerslachtoffers vallen, want het zijn meestal burgers die picknicken op eens trand, die snachts slapen in huizen, die op straat lopen om inkopen te doen, vande pak hem beet meeer dan 5000 palestijnse doden van de laatste 6 jaar zijn er meer dan 4000 gewone burgers. De anderen zijn jongeren die het recht hebben om zich te verdedigen of in opstand te komen tegen een al tientallen jarenlange bezetting. Daarbij komt ook nog dat Israel beschikt over zeer geavanceerd spul, en ze weten precies waar die raketten die ze afschieten naartoe gaan. Ze kunnen de Gazanen controleren dag en nacht, met allerlei infrarood spul. Heb hier ooit op de Israelische t.v. een programma daarover gezien, ze kunnen iemand snachts tot op eht tpoilet volgen, en horen ieder geluid. Dus neem maar van me aan Wilfred dat dit geen foutje was. Als dat eht wel was, dan meot Israel maar eens van zijn fouten leren, want het zijn er te veel. En het is precies zoals Anja zegt, men wil Hamas uit de tent lokken. En ik ben bang dat dat gebeurt. Nog even voor de statistieken, de laatste anderhalf jaar is er geen enkel burgerslachtoffer door Hamas gevallen. Misschien zet dat je aan eht denken, hoewel ik mijn twijfels heb.

 22. Ik juich niet toe dat Hamas de terreurdaden zou hervatten, Dave. Dat hoort bij de vaste steeds maar herhaalde beschuldigingen aan mijn adres die ik dan steeds maar weer opnieuw moet weerleggen. Dat is vervelend en dat maakt uiteraard niet dat ik jouw opmerkingen meer serieus neem. Iedereen die dit weblog een beetje volgt weet dat ik tegen aanslagen op burgers ben.
  Tegelijk is het tamelijk simpel te constateren dat Israel op geen enkele wijze positief heeft gereageerd op de anderhalf jaar durende wapenstilstand van Hamas, en door is gegaan met ze te provoceren tot nu de grens voor Hamas is bereikt.
  Het misdadige daarbij aan de kant van Israel is dat er zodoende niet alleen gespeeld wordt met de levens van onschuldige Palestijnen maar ook met de levens van onschuldige Israeli’s die hier de dupe van gaan worden. Uri Avnery van Gush Shalom heeft hier al vele malen tegen gewaarschuwd en hij gaat helaas waarschijnlijk weer gelijk krijgen.
  En van Israel is allang bekend dat het doden van onschuldige Palestijnse burgers zelden tot nooit wordt onderzocht, laat staan bestraft. Het is vele malen gebeurd. Als het weer eens de spuigaten uitloopt, zoals nu, en Israel zich zorgen maakt dat het er toch een beetje te smerig uitziet in de internationale publieke opinie, wordt er voor de vorm aangekondigd dat er wat zal worden onderzocht. Dat heeft nooit werkelijke gevolgen gehad. Hoe kan dat ook anders als het leger gaat onderzoeken wat het leger heeft gedaan. Ik begrijp dat jij je tot taak hebt gesteld om steeds maar weer excuses voor Israel te verzinnen. Denk je dat die hier veel indruk maken?

  Nee, Anneke, er zijn geen excuses gemaakt. Die hoef je zolang de bezetting voortduurt ook niet te verwachten. En zeker niet zolang de staatsterreur van Israel voortduurt.
  In Zuid Afrika heeft het ANC ook daden gepleegd die niet door de beugel konden. Daar kon pas over gepraat worden nadat de apartheid was opgeheven en er ruimte kon komen om schoon schip te maken. Omdat te verwachten nog tijdens de vrijheidsstrijd is uiteraard absurd.

 23. Anneke,

  Dat “onschuldige” behoeft toch ook wel enige nuancering.
  In de eerste plaats beroemt Israel zich erop de enige democratische staat te zijn in het Midden-Oosten. Hoe onschuldig is de kiezer van deze en de vorige regering met zoveel bloed aan hun handen?
  Dan is er de vraag of bij een aanslag op een bus met militairen die op verlof zijn sprake is van “onschuldige” burgers?
  En misschien ben je er ook niet van op de hoogte dat het aantal onschuldig vermoorde en gehandicapte Palestijnse slachtoffers drie tot viermaal zo hoog is dan dat van Israel.

  Het ergste van dit alles vind ik dat aan het Palestijnse volk geen enkel uitzicht op een normale toekomst wordt geboden.
  Abbas wil via een referendum vastleggen dat het Palestijnse volk streeft naar de verwezenlijking van een onafhankelijke staat naast Israel binnen de grenzen van 1967. Hamas is daarmee niet accoord maar maakt dat verschil? Israel verwerpt bij voorbaat ook de uitkomst van dit referendum.
  Ik zou eigenlijk best willen weten hoe Israel zijn toekomst op lange termijn ziet. Of zou die toekomstvisie gewoon niet bestaan? Après nous le deluge?

 24. Ik ben Israël niet aan het verdedigen Anja. We moeten de werkelijke feiten onder ogen zien. Als de arabieren echt vrede willen, dan moeten ze stoppen met het doden van onschuldige joodse burgers.

  Voor Israël is het moeilijk om uit te maken welke arabische groepering vanuit Gaza of West Bank opereren. Dan is het Hamas, dan weer Fatah en ga zo maar door.

  Wat dacht je, dat ik niet voor vrede was voor de hele regio? Het zou toch wenselijk zijn om naast Israël een Palestijnse staat te kunnen hebben incl. totale vrede met de omliggende landen?

  Israël wordt voortdurend aangevallen. Een provocatie om later te zeggen, ‘zie, Israël is weer bezig!

 25. Je draait de zaken om, en dat wordt saai, Dave. Ga nog maar even terug naar de paradigmastrijd, al jouw opmerkingen passen voortdurend naadloos in paradigma 1. Belangrijkste kenmerk: het ontkennen van de meest basale werkelijkheid, en dat is dat Israel een bezettende mogendheid is die het land van een ander volk met een geavanceerd militair apparaat bezet houdt. Als je dat niet wilt zien slaan alle andere opmerkingen nergens op.
  Zoals wederom:
  ‘de arabieren – Palestijnen heten die Dave – doden onschuldige burgers’. Hebben we al geconsteerd, er zijn veel meer onschuldige burgers gedood door Israel dan omgekeerd, en ten tweede, als Palestijnen ophouden met aanslagen, wat Hamas anderhalf jaar heeft gedaan, dan betekent dat niet dat Israel ophoudt met het doden van Palestijnen, zijn ze al die tijd gewoon mee door gegaan, en ook niet dat de bezetting vermindert. Dit kun je ondertussen weten.

  Verder is het heel erg simpel voor Israel, ze hoeven namelijk helemaal niet te kiezen, er is een democratisch gekozen regering in Palestina. Dat is degene waar ze mee moeten onderhandelen.

  Israel wordt voortdurend aangevallen, o ja?
  De staat Israel, met het meest moderne en uitgebreide leger dat er is, ondersteund door de grootste militaire mogendheid, wordt aangevallen? Door al die Palestijnse tanks zeker, die uitgebreide arabische luchtmacht? De staat Israel is al vele jaren op geen enkel moment werkelijk bedreigd. Aanslagen zijn vreselijk, maar hebben het voortbestaan van de staat geen moment in gevaar gebracht. Die eindeloze litanie, dat Israel bedreigd wordt en zichzelf moet verdedigen is niets anders dan een dekmantel voor de ware bedoelingen: om zoveel mogelijk land te annexeren voor Israel met zo min mogelijk Palestijnen er op. Dat kun je heel simpel met de kaart in de hand, heeft zelfs in NRC gestaan, aantonen.

  Hou toch op hier sprookjes te vertellen Dave. Het is genant. Zelfs in de Nederlandse kranten, waar ik niet verrukt van ben, kun je ondertussen te weten komen dat het in de verste verte niet zo ligt als jij jezelf en anderen wijs wilt maken.

 26. Er komt af en toe een bericht binnen van iemand die al zeker denkt te weten dat de ontploffing op het strand van Gaza door Hamas is veroorzaakt of minstens door de Palestijnen zelf. Zoals ik hierboven al zei: die mogelijkheid wordt geopperd door Israel, naast de mogelijkheid dat het een afgedwaalde Israelische raket is, dan wel een onontploft Israelisch projectiel dat er nog lag. Als de waarheid boven tafel komt zal ook ik daar op reageren. Tot die tijd is het speculatie die verder niets toevoegt aan wat het leger al heeft gezegd.

Reacties zijn gesloten.