Luid de noodklok! De demonstratie

060722demo 318.jpg

Yes! Dat was een mooie, indrukwekkende demonstratie. Nauwelijks een wanklank. Toen de voorbereidingen werden getroffen ging het alleen nog over Palestina. Daarna volgde de invasie in Libanon. Dus kwamen er veel meer mensen dan we aanvankelijk hadden gedacht, geemotioneerde Libanezen, verontwaardigde Nederlanders. RTL4 zei tussen 2000 en 2500 mensen.

De organisatie zei 3 of 4duizend. Dat is voor een dergelijke demonstratie ongekend groot, en mijn hoop is dat in Nederland nu ook eindelijk iets van werkelijk protest op gang komt, net als destijds met de roemruchte anti-apartheid demonstraties.

060722demo 093.jpg

060722demo 096.jpg

060722demo 101.jpg

060722demo 104.jpg

060722demo 154.jpg

De gemengde emoties in zo’n demonstratie. Ik zie veel woede, veel ontroering ook om met zo velen te zijn. Op veel van mijn foto’s staan lachende mensen. Niet omdat er zoveel te lachen viel, maar omdat het ook fijn is om elkaar tegen te komen. Hallo Clara, Faisal, Charles, Corrie, Isabel, Hatice, Funda, Hajo, Mohammed, Mohamed, Hedy, Ans, Fatima, Bart, Niels, Naima, wie allemaal nog meer. Onze hele Kifaia ploeg was er natuurlijk ook. En heel leuk voor mij: er kwamen veel mensen op me af om me voor mijn weblog te bedanken. Ik vraag me wel eens af wie al die mensen zijn die dagelijks komen lezen, zelfs in de zomer nog drieduizend per dag. Nou, hier liepen er heel veel van.

060722demo 157.jpg

060722demo 166.jpg

060722demo 170.jpg

060722demo 182.jpg

060722demo 184.jpg

060722demo 198.jpg

Sprekers waren goed. Miriyam Aouragh al op het Beursplein, heb ik gemist, hoorde er over. Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid met een steengoede speech. Komt ook op mijn weblog. Farah Karimi. Harry van Bommel. Tariq Shadid voor de Palestijnse gemeenschap. Edith Mastenbroek van de PvdA die bij de andere pro-Israelische demonstratie nog was uitgejouwd. Hier niet.

060722demo 330.jpg

060722demo 332.jpg

060722demo 309.jpg

060722demo 313.jpg

060722demo 316.jpg

Ik zag hoe vooraan een groep Libanezen de emotie niet meer aan konden en huilden. Voor hen zijn de gebeurtenissen nog rauw, de aanwezige Palestijnen maken de invallen en de bezetting al zo lang mee. Adam Keller, ouder veteraan van Gush Shalom. Naast mij had Anneke Jos Mouthaan, die eens Een Ander Joods Geluid bedacht het even niet meer. Die man werk al dertig jaar, zei ze, ze gaan maar door, tegen de bierkaai, met demonstraties in Israel, ook al is duidelijk dat we nog niets bereikt hebben. De situatie is alleen maar erger geworden.

060722demo 227.jpg

060722demo 241.jpg

060722demo 266.jpg

Adam Keller, de Israeli, zei iets dat heel belangrijk was. Dit is geen demonstratie tegen Israel, zei hij. De zogenaamde vrienden van Israel, dat zijn geen echte vrienden. Zou je een vriend die dronken in een auto wil stappen, of vreselijke dingen doet, niet tegenhouden? Jullie hier zijn de echte vrienden van Israel.

Gespreksleider Chris Keulemans herhaalde het nog even: horen jullie dat? Jullie zijn de echte vrienden van Israel. Hedy, naast wie ik stond en ik keken nog even om ons heen. Nou, zei ik, geloof niet dat iedereen het daar mee eens is. Daarvoor zijn te veel mensen te kwaad.

060722demo 355.jpg

060722demo 268.jpg

Het begon zachtjes te regenen. Het begon heel hard te regenen. Donder en bliksem, het leek haast sumbolisch. Een Libanese vrouw die van de emotie niet meer uit haar woorden kon komen op het podium, mijn familie is gevlucht en ik weet niet waar ze zijn, riep: blijf! Dit is maar regen! Dit zijn geen bommen zoals in Libanon! Toch werd het laatste deel van het programma, er kwam nog muziek, Mohammed Rabbae zou nog spreken, afgelast. Jammer, maar het was goed geweest. De podiumwagen moest worden ontruimd, vanwege mogelijke blikseminslag. Miriyam Aouragh sprak het slotwoord, en maande de mensen om rustig te blijven en rustig naar huis te gaan.

De reacties in de media zijn niet ongunstig. Nova heb ik nog niet gezien, het moet goed zijn. Afgaande op de mediaberichten is er nu eindelijk een kentering gaande in de publieke opinie. Dit gaat zelfs burgers die zich er nog nauwelijks in verdiept hebben te ver. Ook in andere landen waren demonstraties, groter dan in moeilijk Nederland, met die oude band met Israel.

Een ding deden ze bij de media niet goed. Het NOS journaal zei dat de demonstratie was georganiseerd door het Palestina Komitee. RTL4 zei dat het SP en Groen Links waren. In werkelijkheid hebben veel meer organisaties meegewerkt. Een Ander Joods Geluid. PPMS. Vrouwen in het zwart. De Palestijnse Gemeenschap. Genoeg is genoeg. Samen tegen racisme. Mensen op persoonlijke titel, mensen uit de Marokkaanse en Turkse gemeenschappen, zoals Ahmed Marcouch van de PvdA, die achter de schermen veel heeft gedaan. Wat hem op een mini-hetze van het Parool kwam te staan. Want mocht hij dat wel van de PvdA? Maar eerlijk is eerlijk, het initiatief kwam van Miriyam Aouragh en de mensen van de Internationale Socialisten hebben zich dagenlang uit de naad gewerkt. Zijn in de clinch geweest met de gemeente die de demonstratie van het Buersplein wilden weren, hebben de logistiek georganiseerd. Ere wie eer toekomt. En hulde!

060722demo 358.jpg

060722demo 382.jpg

060722demo 393.jpg

27 gedachten over “Luid de noodklok! De demonstratie

 1. Hi all;

  Thanks for the hearts that care, thanks for the feelings that you show. We feel you all are with us here in Gaza no matter you are so far, with those tears and heart beats you are supporting us.

  Thanks alot

  Ramadan

 2. Een link voor diegenen die geen Arabisch kunnen verstaan, maar wel geinteresseerd zijn in het nieuws vanuit het gezichtspunt van de tv-zenders in het Midden-Oosten:

  http://linktv.org/mosaic/streamsArchive/

  Verschillende verslagen van verschillende zenders, bijelkaar gezet in episodes. Waar noodzakelijk vertaald in het Engels.

 3. Ik vond het heel fijn om er bij te zijn samen met een kennis. Uit Zeeland Oostkapelle en Middelburg. Het geeft me zo’n goed gevoel. Ik moet wel bekennen dat wij voor de bui weg zijn gegaan.

 4. Die meneer Elian zei vanmiddag op de radio denigrerend: “Ach het waren er maar 1400”

 5. Dank aan allen die de demonstratie hebben georganiseerd en vooral aan Miriyam Aouragh. Volgende demo wil ik graag weten hoe/vanwaar posters of ander wervingsmateriaal te verspreiden. En misschien kunnen allen die bij een actie- of politieke groep zijn anderen via email informeren.

 6. Deze demonstratie was echt super! Ik heb velen tranen laten vallen; Tranen van verdriet en pijn, maar ook van geluk. Geluk, omdat er zoveel mensen om me heen waren waarvan ik wist dat ze ons steunde. Geluk van het stukje samenhorigheid dat er heerste. Wat wel moeilijk was, was het idee dat wij daar rondliepen en de mensen on WEL konden horen. Terwijl andere maar om hulp blijven roepen en niet gehoort worden. Ook was ik op rtl nieuws te zien, en zoals ik zei; Zowel enkele joden als Palestijnen en Lebanezen lijden onder dit conflict.

  Groetjes Ines

 7. Ik vond het een mooi gemêleerd gebeuren, de demonstratie. Zelden zo’n bont gezelschap bij elkaar gezien. Niet alles wat voorin de stoet of op de borden werd geroepen vond ik kunnen. Het is hier al meer gezegd. Dat moet een volgende keer anders, al hoop ik niet dat er een volgende keer nodig zal zijn.

  Gezien de slopende hitte en de vakantie was ik verrast door de hoge opkomst. Ik was ook een tikkeltje bezorgd om tegenacties, maar daar was gelukkig geen reden toe. Eigenlijk was ik het bangst toen ik naast de vijver van het Museumplein de bliksem recht naar beneden zag schieten en de haren op mijn armen ervan knetterden. Wat een noodweer. Met zoveel goden aanwezig op het plein was niet meer te achterhalen wiens toorn het was, hahhaha.

  Ik ben geen demonstreerder, maar af en toe voel ik dat ik gewoon wel moet. Toen ik meeliep tegen de inval in Irak bleek bij thuiskomst op het station dat mijn fiets was gejat. Toen ik na deze demonstratie thuiskwam, vroeg ik me bezorgd af of mijn fiets er nog zou staan. En ja hoor, weer gejat. Kennelijk heeft een van de goden met mij persoonlijk ook nog een appeltje te schillen.

  Ik schreef eerder op dit weblog dat ik vond dat Nova niet zozeer propaganda maakt voor Israel, als wel vooral uit het perspectief van Israel bericht. Dat is heel wat anders, schreef ik.
  Na het zien van het emo-verslag van de begrafenis van de Israëlische soldaat, gisteren voorafgaand aan het verslag van de demonstratie, kan ik niet anders zeggen dan dat dit pure propaganda voor Israel was. Dat wilde ik nog even kwijt.

  Hier voor wie het leuk vindt nog een fotoserie van de demonstratie. Als er mensen op de foto’s staan die liever niet gefotografeerd willen worden, geef het nummer van de foto even door aan Anja, dan haal ik hem weg.

  En verder maar weer.
  http://www.flickr.com/photos/claar/sets/72157594209117438/show/

 8. Ik vergat nog te zeggen dat de tweede foto een aardigheidje voor Anja is, want zelf ben ik natuurlijk van de PvdA.

  En verder vergat ik nog wat interessant leesvoer door te geven over Al Jazeera. Zij zijn ‘global btoadcasting’ aan het voorbereiden en hebben daarvoor ook westerse commentatoren ingehuurd.

  Dat zou ik heel graag willen: arabisch georiënteerde verslaggevers bij onze publieke omroepen, zodat niet alles Amerikaans georiënteerd is (voor taalgevoeligen: Amerikaans georiënteerd klinkt heel raar, sorry, ik weet het).

  Interessant dus!
  http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=3497
  (via Rebecca Blood,
  http://www.rebeccablood.net/archive/2006/07/al_jazeera_goes_global_and_rei.html

 9. Die tweede foto, SP NU – vooral in combinatie met EET VAKER BUITEN DE DEUR een mooie campagne. Dank je wel dat je even vreemd ging. Ben benieuwd wat de PvdA er van zou maken.

 10. Ik wil nog even mijn excuses maken aan de man die me even vroeg een spandoek over te nemen. Ik weigerde omdat mijn blaas op klappen stond en ik dus als een gek een toilet moest opzoeken. Hopelijk heb ik je niet in problemen gebracht.

 11. Ik ben blij dat de SP zich met deze demonstratie eindelijk heeft uitgesproken tegen de aggressie van de hezbollah.

  Ik bedoel, het is gelukkig niet zo dat jullie partij kiezen ofzo…

  :’)

 12. Rooie Veter, wij kiezen uiteraad partij, wat dacht je. Tegen aanvallen op burgers, tegen de bezetting en tegen het buitengewoon disproportionele staatsgeweld dat Israel uitoefent in Palestina en Libanon. Dus voor het internationale humanitaire recht dat wordt geschonden.

 13. Anja, wat je zegt nat, nat en nog eens nat t/m het ondergoed. Je kon gewoon niet weg al viel de regen met bakken uit de hemel. Zoals dat Libanese meisje zei:”Het is maar regen, het zijn geen bommen”. In de tram en de trein over al een plas achter latend, als een verzopen katje, wat langzaam opdroogt thuis gekomen en nog maar eens een gewone douche genomen. Met het besef, wat een luxe! Laat het geweld, de pijn, het verdriet en de vernederingen in Gaza een Libanon net zo snel opdrogen!!!

  Vroeg ik na de speech vn Harry van Bommel nog aan Farah Karimi of Groenlinks ook zo een goede spreker had, niet op de hoogte van het feit dat zij zou spreken. Haar bescheiden/diplomatieke antwoord was dat ze het niet wist.En zo kreeg ze achteraf nog een mooi compliment van de presentator dat ze in een nieuw kabinet een prima minister van BZ zou zijn. Helemaal mee eens.

 14. Hallo Anja, dank je voor je reactie. Ik hoop je dan ook spoedig te zien in een demonstratie tegen het buitengewoon disproportionele staatsgeweld van landen als Sudan, China (Tibet), Birma, Cuba, etc.

  Oh, en natuurlijk hoop ik je ook te zien in een anti-hezbollah demonstratie. Want bij deze hebben jullie je al laten zien in een anti-Israel/anti-USA demonstratie.

  Ik bedoel, gelukkig zijn jij en een gedeelte van je mede demonstranten niet hypocriet ofzo (enkele deelnemende organisaties uitgezonderd).

  Stel je voor, je zou je eens uitspreken tegen geweld op _alle_ burgers, inclusief de joodse bevolking. Belachelijk toch?

 15. Organiseer maar een demonstratie, mevrouwmeneer Veter, wie weet loop ik mee.
  En over het uitspreken over geweld tegen burgers, ik heb nooit anders gedaan. Dus in plaats van maar weer in het wilde weg beschuldigingen rond te strooien, doe eens wat behalve schelden en kankeren vanaf de zijlijn en stel je op de hoogte. Lees de SP nota over Palestina/Israel. Daar staat het echt heel duidelijk.

 16. Het was een meer geladen, enerverende demonstratie dan ik in lange tijd heb meegemaakt. Ook volgens NOVA zo’n 3.500 deelnemers.(Daar was ook een flits van Clara te zien met haar “televisiespandoek”). Dit aantal is best goed gezien de vakantieperiode.

  Het was een kort, maar hevig onweer dat losbarstte boven Amsterdam. Met een bijna bijbelse allure! Best wel gevaarlijk op het Museumplein, met af en toe vertikale bliksems, dus er zat m.i. niets anders op dan te ontruimen. Jammer!

  (Je hebt je digitale camera inderdaad weer goed kunnen goed gebruiken, Anja, waarnaar ik je na afloop vroeg…. :)).

  @ Corrie van der Hart (4):

  Afshan Ellian had nog heel wat meer noten op zijn zang op radio 1. Hij sprak letterlijk “schande” van de demonstratie. Deze rechtsgeleerde vond de militaire aanvallen van Israël “legitiem”, want het was voor dit land “omogelijk” de vierde Conventie van Genève na te leven omdat militaire doelen tussen de burgerbevolking staan. Kennelijk hoeft volgens hem hier geen afweging te worden gemaakt. Geen woord verder over bruggen, viaducten, woningen, ziekenhuizen, auto’s met vluchtende mensen erin, enz. O ja natuurlijk: dat zijn allemaal zeker potentieel “militaire doelen” met helaas, pindakaas, “collateral damage”.
  De demonstratie had anti-semitische trekjes, aldus Ellian (hij formuleert het natuurlijk niet ál te absoluut), “en de SP-leiding had moeten ingrijpen”. Ook vond hij het “onbegrijpelijk dat Groen Links dit soort demonstraties kennelijk niet achteraf evalueert.” “Fascistoïde types demonstreren hand in hand met Harry van Bommel en Groen Links.”
  Alles dus niet alleen de bekende pro-Israëllitanie, maar ook nog een goedkope poging om tussen de critici van Israël verdeeldheid te zaaien.
  Maar…..: hij zou “ook achter de Palestijnen staan zodra die massaal worden afgeslacht”. O, worden de Israëliërs nu “massaal afgeslacht”, en de Libanezen niet? Heeft Ellian geen Palestijnse slachtoffers kunnen waarnemen? Hoe bijziend kan je zijn!

  Eerder op de dag probeerde militair adviseur Van Kappen zich ook op radio 1 enigszins neutraal voor te doen, maar constateerde, dat Hezbollah “in elk geval” de vierde Conventie van Genève schendt, en van Israël zou dat “niet zeker” zijn. (Want…..militaire doelen bevinden zich tussen de burgerbevolking, en in een vluchtauto kunnen zich toch Hezbollah-aanhangers bevinden?). Moet dan heel Libanon naar het stenen tijdperk worden gebombardeerd, om er zeker van te zijn, dat daar geen Hezbollah-aanhangers meer zijn?

 17. Fantastisch op opnieuw een anti-oorlogsgeluid te laten horen,
  verschrikkelijk is ’t dat ik de tel kwijt ben tegen hoeveel oorlogen ik (en vele anderen met mij)heb gedemonstreerd en de hoeveelste demonstratie dit is tegen die oorlogen!Servie,Tibet,Colombia,Tsjetsjenie,Afghanistan(jaren’80 en 2001),Irak,Palestina(al zolang),nu weer Libanon, binnenkortIran?Syrie?
  ‘oorlog aan de oorlogen’, helaas! M’n hart breekt!
  ook een demonstrant!

 18. Ook ik deed mee.
  In Groningen hadden we op donderdag 27 juli trouwens ook een mooie demo.
  Ik demonstreerde niet tegen Israël.
  Ik demonstreerde tegen de Israëlische politiek.
  En tegen de Israëlische militaire acties in Libanon.
  En tegen de Israëlische militaire acties in de Gazastrook.
  En tegen de Israëlische militaire acties in de Westbank.
  Ik demonstreerde tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden.
  Maar ik demonstreerde vooral tegen het Israëlische volk dat deze leiders heeft gekozen.
  Dat kennelijk achter deze politiek staat.
  Dat zich slachtoffer voelt en geen inlevingsvermogen heeft.

  En ik demonstreerde VOOR de Israëlische vredesbeweging die heel hard werkt om een rechtvaardige vrede voor elkaar te krijgen.

  Janny

 19. Edith Mastenbroek van de PvdA heeft lef, is moedig en verdient nu ons aller steun. Zij is relatief misschien wel moediger dan wij (de oude NPKers). Het circuit waarin zij opereert is in Nederland op dit punt immers een van de moeilijkste circuits gebleken.

 20. Toespraak 22 juli Beursplein, door Miriyam Aouragh

  Er wordt vandaag overal geprotesteerd, in verschillende landen. Ondanks de ellende, het gevoel van verdriet en machteloosheid wanneer we naar onze televisies kijken, staan we hier niet alleen. Laat dit tot je doordringen, proef de kracht van internationalisme en solidariteit.

  Want bijna de hele wereld zegt inmiddels STOP. Stop deze verschrikkelijke oorlog. Bijna iedereen zegt stop, behalve Bush, Blair en onze eigen laffe Bot. Daarom vraag ik: is slechts degenen die de zogenaamde trekker overhalen verantwoordelijk, of zijn ook degenen die hen enthousiast aanmoedigen, of die zich bewust omdraaien medeverantwoordelijk? Draagt ook Bot verantwoordelijkheid voor de oorlog en massamoorden die op dit moment plaatsvinden, omdat hij net als Bush een onmiddellijke wapenstilstand blokkeert en precies zoals Blair EU-sancties tegen Israël ontkracht? Mijn gevoel is dat deze regering medeplichtig is.

  Condoleezza Rice bewees gisteren waar het haar uiteindelijk om gaat toen ze het had over de hoop op een ‘Nieuw Midden-Oosten’ als Israël klaar is met het voorwerk dat voor haar slechts een uiting is van ‘geboortepijnen’, of in Bush’ woorden ‘This Shit’.

  Oh ja, ook wij willen een nieuw Midden-Oosten. We willen geen Midden-Oosten dat staat of valt met de belangen van het Westen. Met hypocriete Arabische leiders die geen vinger uitsteken voor de Palestijnen en Libanezen. Met landen die alleen bedoeld zijn voor één bevolkingsgroep, zoals Israël. We willen een Midden-Oosten waarin grenzen niet bepaald worden door religie of etniciteit, waarin de toekomst niet bepaald wordt door de oliebronnen. Een Midden-Oosten waar het niet uitmaakt of je Jood, Christen, Moslim of atheïst bent. Een Midden-Oosten zonder racisme, waar mensen boven winst staan. Dat is onze versie. Sommigen noemen dat een droom, ik noem dat onvermijdelijk.

  Het is belangrijk om het over de werkelijkheid, over de strategische belangen te hebben. Want wat is ondertussen ‘this shit’ en ‘de geboortepijnen’? Wat is de werkelijkheid achter dit soort goedkope slogans, de klinische terminologie, de mediacensuur? Wat schuilt er achter de vele droge, saaie en medeplichtige woorden die ons nu om de oren vliegen? Welke gezichten, mensen, gevoelens, huizen, scholen… welke tranen, welk verdriet…welk bloed, verdrijving, verraad worden hierachter verborgen?!

  Ik was van plan een toespraak met een stevig politieke analyse van de oorlog te geven. Maar toen ik hiernaast in het cafe zat kon ik niet meer. Ik hoorde op de achtergrond de doordringende woorden van Fairuz. Toen de klanken van deze Libanese zangeres me bereikte legde ik mijn pen neer en deed wat vele van jullie waarschijnlijk ook de afgelopen weken hebben gedaan. Ik staarde voor me uit en liet de tranen de vrije loop, want welke drama’s en bloedbaden van zestig jaar, veertig jaar en twintig jaar geleden kwamen terug? Fairuz zong “Ya Beyrut” (oh mijn Beirut), het beroemde lied over de oorlog van 1982 en de verwoesting van deze mooie stad. Wat een schande dat we twintig jaar later weer getuige zijn van haar verwoesting. Ik hoorde Fairuz’ “Ya Quds Ya madinat Salaat” (Jerusalem, stad van alle gebeden, geloven, vrede), en moest denken aan de verschrikkingen in Gaza en de oorlog in Palestina die momenteel onzichtbaar door blijft gaan.

  Dit wil ik jullie meegeven, de realiteit en de gevoelens van deze mensen die geen schuilkelders hebben om zich te verstoppen, mensen die niet drie minuten non-stop op RTL of NOS mogen vertellen hoe geschokt ze zijn, de mensen die niet het respect van Bush krijgen. Deze mensen moeten een gezicht krijgen. Wat ik wil tegengaan is de ontmenselijking die gaande is. Zijn deze erfenamen en slachtoffers van 1948, 1967, 1982, 2006 niet dezelfde onvoorwaardelijke steun, niet dezelfde onmiddelijke veroordelingen waard die er wel meteen waren voor slachtoffers in New York op 11 september 2001 en London op 7 juli 2006 waren? Waarom wordt Palestijns en Libanees leven, bloed, en leed anders gewaardeerd? Hebben zij soms een andere huid of bloed? Er is geen verschil. Solidariteit, vrede en medeleven kent geen ras, etniciteit, gender of grenzen! Waarom is er een dubbele maatstaf als het gaat om Arabieren, om moslims, om arme mensen. Dit is Barbarij, ik heb er geen ander woord voor.

  Leed door oorlog waar ik vandaag over praat is ‘barbarij’, zoals de revolutionaire Rosa Luxemburg dat aan het begin van de vorige eeuw omschreef. Maar ze zei ook dat barbarij gestopt kan worden. Want er is nog een andere macht, een ander feit waar veel geld en belangen niet tegen op kunnen boksen, en dat is de macht van de mensheid, de macht van de gewone mensen, de macht van de massa’s.

  Daarom vraag ik me bij deze dubbele standaarden af: waar zijn die zogenaamde waarden en normen waar ze in Nederland zoveel over praten? Waar is die zogenaamde beschaving dan, waar ik sinds 11 september 2001 elke dag over heb moeten horen? Zijn dat de waarden en normen van onze hypocriete oorlog-steunende minister Bot? Moeten we deze waarden beschermen? De beschaving van Balkende, Verdonk en Bot zijn niet universeel maar selectief. Ik weiger haar te accepteren. En ik weet zeker dat wij hier allemaal deze waarden en normen niet willen. Wij staan voor andere waarden en normen. Waarden en normen van gelijkheid, eerlijke verdeling van geld, van kennis, van macht, het soort waarden waar ik bereid ben voor te vechten.

  Ik vroeg mijn vrienden in Beirut, in Palestina, wat ze nodig hebben, vrienden die nu ieder moment gebombardeerd kunnen worden, want er worden geen ‘veilige targets’ gebombardeerd beste mensen. Iedereen die Al Jazeera of andere zenders heeft ziet met blote ogen dat er bommen op gewone huizen en flats gegooid worden. “Zeg me Mansour, wat kunnen we doen, hoe kunnen we helpen?” Mijn vrienden zeggen daarop: “Natuurlijk hebben we jullie hulp nodig, er is een tekort aan alles. Maar wat we eigenlijk willen is veel belangrijker dan jullie geld. Wat we nodig hebben is dat jullie daar in verzet komen, dat jullie een vuist maken tegen jullie regeringen die Israël en de VS legitimeren en steunen. Jullie kraan van lobbies, geld en wapens naar Israël moet stopppen, dat is wat we nodig hebben.” Zoals de echo’s van Rosa Luxemburg aangeven, wij moeten in verzet komen tegen onze eigen regeringen. We moeten de politieke, economische en militaire kranen die deze oorlogen in stand houden, dichtdraaien!

  Hier gaat het om vandaag, we demonstreren omdat we een boodschap hebben voor Den Haag. Omdat we weten dat Nederland een van de sleutelfiguren is die deze barbarij in stand houdt. We zijn hier dankzij Joodse-Palestijnse-Allochtone- Autochtone en politieke organisaties. Maar we doen het niet omdat we Jood, Moslim, Chirsten of Socialist zijn, maar omdat we MENS zijn. Hand in hand, en vuist in de lucht, gaan we onze boodschap, als man-vrouw/zwart-wit/moslim-jood-socialist/jong-oud/dik-dun nu aan Libanon en Palestina krachtig overbrengen! Wa Salaam

 21. waarom is dit verslag niet eerlijk? waarom lees ik ook in de reacties bijvoorbeeld niets over mensen die, zij aan zij met harry van bommel, meeliepen, roepend: ‘joden, joden het leger van mohammed komt eraan’?
  ik ben benieuwd of deze reactie wordt geplaatst.

 22. Dat er op al die duizenden demonstranten ook een paar waren met de verkeerde leuzen is bekend, Selma. Het stond in alle kranten. Ik heb ze niet gehoord, mijn verslag is over wat ik heb gezien en meegemaakt. Harry van Bommel liep dus niet ‘zij aan zij’ met die mensen. Dat is nou precies weer de manier waarop je probeert om Harry en de gehele demonstratie in discrediet te brengen, en dat hoef je hier dus niet te doen. Waar de demonstratie over ging is bekend, wie het ondersteunden is bekend, daar stond ik geheel achter en daar gaat het om.

 23. Weer? Dit was de eerste keer dat ik reageerde en/of iets op internet zette. Een gemiste kans om je van dit soort ‘leuzen’ te distantiëren.

Reacties zijn gesloten.