Dagboek van een paar dagen

Als ik niet vrij had van mijn weblog dan had ik op het artikel in NRC willen wijzen, van Amal Saad-Ghorayeb, over Hezbollah, want zoals wel meer mensen doe ik nu ook een spoedcursus Libanon en Hezbollah. Stuk van Miriyam en Pepijn, dat in Trouw stond had ik al op mijn weblog, maar het artikel van Paul Aarts en Mohammed Benzakour – samen met Fadi Hirzalla onder de kop ‘Niet Iran is het probleem, maar Israel’, daar zou ik uit hebben willen citeren, of op z’n minst naar verwijzen. Alex Burghoorn in de Volkskrant, waar ik aanvankelijk niet erg tevreden over was wordt scherper.

Zo te zien heeft hij Luyendijk ook gelezen, in ieder geval een mooi stukje over het Israelische publiciteitsoffensief, dat parallel loopt aan het militaire. De honderden verslaggevers die naar Israel zijn ingevlogen worden goed bediend, met tours naar huizen die door katjoesja’s zijn geraakt en gesprekken met de familie van Ehud Goldwasser, een van de ontvoerde soldaten. (Kennelijk niet met die andere familie, die al heeft laten weten niet achter de invasie in Libanon te staan). De buitenlandse pers wordt nauwlettend in de gaten gehouden: ‘Wat laten ze zien? Wat schrijven ze? Hoeveel minuten zijn we in beeld? Hoe komen we er van af?’ Ik had zelf nog een stuk liggen over BBC-World, dat bij de Israelische persdienst uit de gratie is, en niet meer wordt bediend. Burghoorn:

Maar premier Ehud Olmert is nog niet tevreden. ‘Er wordt een verdraaid beeld gegeven waarin de slachtoffer de aanvaller is’. Hij bedoelde: er zijn meer puinhopen in Beiroet te zien dan kapotgeschoten huizen in Haifa.

Nou zijn er ook meer burgerslachtoffers in Beiroet. Dat is het probleem voor Israel, hoe leg je daar het land in puin zonder dat het er zo akelig uitziet in de buitenlandse media.

Van Baalen van de VVD komt Israel te hulp. ‘Ik heb ze uitgelegd dat in de Nederlandse politiek met name ter linkserzijde de sympathie voor Israel vermindert. De Israeli’s zouden er goed aan doen het contact met de PvdA te onderhouden’.

Hilhorst:

‘Met de buitenproportionele reactie op het geweld van Hezbollah heeft Israel zich neergezet als agressor. Bovendien neemt de populariteit van Hezbollah alleen maar toe. Hoe kon de koelbloedige legerleiding zich zo misrekenen? Naar mijn idee omdat er in Israel geen rationele maar een sentimentele voorkeur bestaat voor hardliners. Praten en onderhandelen zijn lelijk. De gesprekken slepen zich voort en er verandert niets. Een militaire operatie is zichtbaar en viriel. De no-nonsense generaal wordt niet gewaardeerd omdat zijn aanpak tot resultaten leidt, maar omdat zijn stoerheid aantrekkelijk is. De no-nonsense generaal wordt gewaardeerd omdat er een breed geloof bestaat dat Arabieren alleen de taal van geweld verstaan. En daarin lijken de hardliners bizar genoeg op hun Hezbollah-tegenstanders die ook mensen dat alleen geweld Israel op de knieen kan dwingen.

In de Volkskrant, in het cartoon op de opiniepagina, wordt ‘de kwestie Marijnissen’ de eerste komkommer van het seizoen genoemd. Hoewel Jan zelf al, en in mijn ogen meer dan afdoende, heeft gereageerd om nog eens uit te leggen wat hij in Penthouse bedoelde te zeggen: dat verzet altijd een logisch gevolg is van bezetting, en dat dat niet wil zeggen dat hij achter terreur staat, ondanks dat komkommert het nog even door, onder andere in Trouw. Marijnissen krijgt nog een standje in het redactioneel, en ook in de column van Ephimenco. Deze is leuk: ‘Wellicht wordt Marijnissen steeds meer door unilateraal denkende activisten in zijn partij als senator Meulenbelt of kamerlid van Bommel beinvloed’. Ik heb wel vaker onbedaarlijk zitten lachen om een column van Ephimenco, die is af en toe, onbedoeld neem ik aan, ontzettend geestig, zoals die keer dat ik een grap maakte over een moslim of een ouwe maoist onder zijn bed en hij serieus dacht dat ik hem bedreigde. Heeft me nog op een brief van een oude mevrouw gestaan die verontwaardigd vroeg waarom ik dat deed, die arme man bedreigen. Senator Meulenbelt gaat dit stukje even snel mailen naar kamerlid Van Bommel. Kan die ook lachen.

Ik zou het nog over Uruzgan hebben gehad. Daar wordt nu de onzin van de Nederlandse missie duidelijk. Er wordt ontzettend veel militaire steun ingezet om onze jongens daar te beveiligen, Apaches, F-16’s. Ondertussen hebben ze achttien doden gemaakt. Dat moest wel, uit zelfverdediging. Er wordt dus alleen maar gevochten en alle energie gaat uit naar het beschermen van de Nederlandse troepen daar. Dan vraag je je toch (opnieuw) af wat hun functie is. Dacht iemand nog dat ze aan enige vredesmissie en hulp bij veiligheid en wederopbouw toekwamen? Het doet me altijd denken aan die man hier in de Jordaan, waar het lang erg moeilijk was om een parkeerplaats te vinden, die zo blij was als hij zijn auto vlak voor de deur had geparkeerd dat hij die liever liet staan – anders was hij zijn parkeerplaats kwijt. Waar heb je dan een auto voor, vroeg ik, want ik weet dan nog een betere oplossing, geen auto, maar dat vond hij een rare opmerking. Dat denk ik nu dus ook bij de Nederlandse militairen: als jullie daar niet waren, dan hoefden jullie je ook niet te verdedigen en dan hadden jullie al die mensen niet dood hoeven te schieten. Als het enige doel is om niet te sneuvelen, wat ik me voor kan stellen, sneuvelen is niet leuk, was dan thuis gebleven.

Een christelijke mevrouw komt Israel te hulp.

Maaaar ik hoor van niemand dat de demon–stratie van boven uit elkaar geslagen werd met donder en bliksem. U durft zich te verzetten tegen de Allerhoogste, Die gezegd heeft: Wie u zegent zal Ik zegenen, wie u vervloekt zal Ik vervloeken. Er staat ons dus nog wat te wachten, als u doorgaat.
Geeft u zich eens moeite en leest u eens:
Jeremia 30 en 31
Ezechiel 25
Ezechiel 36, 37 (en 38 en 39??)
Zacharia 14: 12 (neutronenbom in Israel, geschreven plm 500 voor Christus
En het hele boek Zacharia, vooral 12 – 14
En Joel.

Ook het Nieuwe Testament is getrouw overgezet door Joodse Apostelen van de Heere Jezus. Het HEIL is uit de Joden, het Heil is ook: de Heiland der wereld is uit de Joden!! En dat weet iedereen, die voor is tot Heil, die tegen is tot Eeuwig onheil.

Ps. En u weet heel goed dat de vijanden van Israel doden om te doden en dat Gods volk ALS het moet doden dit doet om te overleven!! Zo is het, Gods Volk, dat de hele mensheid gediend heeft en alleen maar vervolgd wordt. Eenmaal komt gerechtigheid, als de Messias terugkeert en zal elk oog hem aanschouwen, ook uw oog! Beter is het Hem te erkennen, nu als Redder, straks als Rechter.

Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken wil graag dat meer mensen op het internet komen helpen om het image van Israel wat op te vijzelen. De pro-Israel lobby in Nederland heeft geen aanmoediging nodig, dacht ik, die is gezien de hoeveelheid mail die ik ontvang al heel ijverig. Ik heb wel een tip: gebruik toch niet steeds diezelfde schijn-argumenten als ‘Israel moet zich wel verdedigen tegen de vijand’ en ‘Waarom zit u niet in Darfur?’ Het wordt zo vervelend.

Many of us recognize the importance of the Internet as the new battleground for Israel’s image. It’s time to do it better, and coordinate our on-line efforts on behalf of Israel. An Israeli software company have developed a free, safe and useful tool for us – the Internet Megaphone.

Please go to www.giyus.org, download the Megaphone, and you will receive daily updates with instant links to important internet polls, problematic articles that require a talk back, etc.

We need 100,000 Megaphone users to make a difference. So, please distribute this mail to all Israel’s supporters.

Do it now. For Israel.

Amir Gissin
Director

Public Affairs (Hasbara) Department
Ministry of Foreign Affairs, Jerusalem

Dat het hard nodig is om Israels image weer een beetje op te vijzelen, is wel duidelijk. Ook in Nederland is te merken dat steeds meer mensen vinden dat Israel nu grondig te ver is gegaan.

Israel gebruikt verboden wapens, staat er met een flinke kop in Trouw. Er worden cluster- en fosforbommen gebruikt. De eerste zijn omstreden, omdat het bommen zijn die boven de grond in tal van kleine bommetjes uiteenspatten – die verwonden en doden dus lukraak alle mensen die in de buurt zijn. Bovendien ontploffen niet al die bommetjes, en zijn nog jarenlang een gevaar voor de omgeving.

11762.jpg

Ook uit Gaza kwamen de berichten dat er bommen werden gebruikt waardoor mensen ernstig verbranden. Het heeft geleid tot erg veel amputaties van armen en benen bij mensen die in leven zijn gebleven. Fosfor is bovendien dodelijk omdat chemische stoffen in het bloed belanden en de organen aantasten. Fosforbommen mogen alleen gebruikt worden om een slagveld te verlichten, niet op mensen of om gebouwen in brand te steken. Ook ziet het er naar uit dat er chemische stoffen zijn gebruikt die nog onbekend zijn. De lichamen tonen geen verwondingen, maar zijn helemaal zwart. In Gaza werd geklaagd dat de journalisten wel kwamen kijken, maar niemand echt onderzoek deed. In Libanon zijn nu lichamen ingevroren en monsters opgestuurd naar de Wereld gezondheidsorganisatie WHO in Geneve. Foto die we in de Nederlandse kranten niet te zien krijgen, want daar zijn wij te gevoelig voor:

Volkskrant: ‘VN waarschuwden Israeli’s tien keer’. Ondanks het feit dat de VN-missie in Libanon het Israelische leger waarschuwden dat ze te dichtbij kwamen. Bij een bombardement kwamen vier VN waarnemers om. Ook werden goed zichtbare auto’s van waarnemers beschoten. Kofi Annan zegt dat het treffen van de post ‘blijkbaar opzet’ was. De minister van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat het ze spijt, maar dat zulke dingen in een oorlog nu eenmaal gebeuren’.

Hezbollah vecht trouwens terug, en er gebeurde waar Israel altijd zo bang voor is als ze grondtroepen de gebieden in sturen: 9 Israelische soldaten gedood en 22 gewond toen ze in een hinderlaag liepen.

Terwijl de internationale pers in Libanon zit, wordt ‘de druk op het tweede front in Gaza weer opgevoerd’, zoals dat in fraaie militaire termen in Trouw staat. Gisteren een topdag: 23 doden, bijna de helft burgers, waaronder een paar kinderen en een gehandicapte man. Gisteren hadden we eindelijk weer eens een van onze vrienden daar aan de lijn. De anders zo nuchtere man klonk verslagen: ‘het is hier een hel’. Behalve de bombardementen en de invasies is het leger nu bezig om het ene na het andere huis in het noorden op te blazen of plat te bulldozeren. Soms worden de mensen gewaarschuwd met een telefoontje: wegwezen, we vernietigen je huis. Dan hebben ze nog net de tijd om de meest belangrijke zaken te pakken voordat ze moeten vluchten. Onze collega dr. Adnan, die pas getrouwd is woont in het noorden. We weten nog niet of zijn huis nog staat.

Commentaren en opiniestukken. Luchtaanvallen helpen niet om Hezbollah te vernietigen schrijft Philip Gordon in het NRC. De aanvallen op Libanon zijn bedoeld om een wig te drijven tussen Hezbollah en de bevolking. Niets geleerd van Irak.

De boodschap aan de Libanese elite is het volgende: ‘Als u wilt dat uw airconditioning het blijft doen en u naar Parijs wilt kunnen vliegen om daar te winkelen, moet u uw hoofd uit het zand trekken en actie ondernemen om Hezbollah de pas af te snijden’. De theorie is bijna net zo mooi als de veronderstelling dat het machtsvertoon in Irak in de hele regio tot vrede en democratie zou leiden, maar is zelfs nog minder realistisch. De vraag is niet of Hezbollah verantwoordelijk is voor deze crisis – ja, dat is zo – en ook niet of Israel het recht heeft om zichzelf te verdedigen – ja, dat is ook zo – maar of deze strategie zal werken. Nee, dat zal niet het geval zijn.

Volkskrant: Israel houdt zelf al jaren Libanezen en mensen van een andere Arabische nationaliteit gevangen zonder vorm van proces, schrijft Carine Mermans. En Marcel van Dam. De wapenstilstand die Rice nodig acht, maar nu nog niet, eerst moet Israel in de gelegenheid worden gebracht om zoveel mogelijk schade aan Hezbollah toe te brengen en het zuiden van Libanon te bezetten, wordt dus een wapenstilstand op Israelische voorwaarden.

Waarmee aan alle landen in het Midden-Oosten weer eens duidelijk wordt gemaakt dat Amerika altijd de kant van Israel kiest, en net als Israel een groot vertrouwen heeft in militaire oplossingen. Terwijl de hele geschiedenis van de staat Israel een ding overdonderend heeft aangetoond: het conflict tussen Israel, de Palestijnen en de andere Arabische landen is, ondanks de militaire overmacht van Israel en de steun van de enige supermacht, niet met militaire middelen op te lossen. Te pas en te onpas rechtvaardigt Israel het gebruik van onmatig geweld en het schenden van mensenrechten met de suggestie dat het gaat om het voortbestaan van de staat Israel.

Geen enkel Arabisch land is echter militair in staat Israel een nederlaag toe te brengen. Je moet ook wel erg toegankelijk zijn voor Israelische propaganda om te geloven dat het ontvoeren van een paar Israelische soldaten een zodanige bedreiging vormt voor Israel dat er niets anders opzit dan half Libanon in puin te gooien en te proberen Hezbollah te liquideren.

Ik ben er van overtuigd dat de Israelische gewoonte alleen maar te vertrouwen op militair geweld op den duur de echte bedreiging voor het voortbestaan van de staat Israel zal vormen. Na tientallen jaren vruchteloze geweldspolitiek is duidelijk geworden dat het Palestijnse volk en de Arabische landen zich nooit bij de annexatie van in 1967 bezet gebied zal neerleggen. Het is al een wonder dat de Arabische top in 2002 in Beiroet Israel erkenning en vrede aanbood binnen de grenzen van 1967.

Een aanbod dat overigens door Israel totaal genegeerd werd. Zodat ze later weer kunnen zeggen: de Arabieren willen geen vrede. Ze willen alleen Israel vernietigen.

Van Dam:

Het is een vreselijke werkelijkheid: Israel is niet bereid het in 1967 bezette gebied te ontruimen, en denkt het doel te bereiken door de Palestijnen en de Arabische tegenstanders met militaire overmacht in toom te houden. Maar die militaire overmacht lokt de opbouw van een gelijkwaardige militaire macht uit die het voortbestaan van heel Israel bedreigt.

Ach, en kijk, zelfs Ephimenco gaat het nu te ver: Bescherm Israel tegen zichzelf, schrijft hij in zijn column in Trouw.

De door het Israelische ministerie opgeroepen mailers krijgen er nog een flinke klus aan.

6 gedachten over “Dagboek van een paar dagen

  1. Anja,

    -Hierbij herhaal ik het nog maar eens:
    het énige wat de Nederlandse militairen in Uruzgan zullen kunnen “opbouwen”, is: hun eigen kampementen.

    -Zeg nu zelf, Anja: had het korte, hevige onweer op 22 juli jl. boven Amsterdam niet een bijbelse allure? 🙂

    -Net zo min als in Kana op 8 april 1996 was het recente Israëlische bombardement op de VN-post in Zuid-Libanon per ongeluk (zoals ik onder “Het morele gelijk is niet aan Israëls kant” heb toegelicht).
    Gisteren zei Van Kappen ook nog in Netwerk: “De weerstand van Hezbollah op de grond is sterker dan Israël had verwacht. Daarom wordt nu weer meer het luchtwapen ingezet, om het pad te plaveien (sic!) voor de infanterie.” Van Kappen had waarschijnlijk zelf niet eens door hoe beeldend juist zijn woorden waren…..

  2. Die donder en bliksem waren absoluut bijbels, Olav, nu is de vraag alleen wie Hij met zijn toorn wenste te treffen. Dat zullen we Hem nog moeten vragen.

  3. Dit zien jullie m.i. toch te beperkt. Er was immers niet alleen de God van de bijbel vertegenwoordigd op het plein. En ook dat het toorn was waag ik te betwijfelen. Het had meer iets van een pantheïstisch uitroepteken en ik was het er helemaal (nat) mee eens.

  4. Israel wilde de VN gewoon weg hebben uit Zuid Libanon en dat is ze nu dus gelukt. Die vier doden waren geen ongelukje hoor.

  5. Clara, van dat uitroepteken ben ik met je eens, mooi gevonden. Maar het was wel degelijk de God van de bijbel. De God van de koran en die van de bijbel zijn immers dezelfde. Er zijn christelijke theologen die zich bijzonder inspannen om ons iets anders te doen geloven, maar dat lukt hen alleen door de boodschap van de koran te verdraaien en onvolledig weer te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *