Moreel faillissement van de westelijke wereld

060720AO 034.jpg

Te gast: Hajo Meyer, bestuurslid van Een Ander Joods Geluid , hield vorige week deze speech. Met dank aan Hajo.

Oorlog in het nabije Oosten,
moreel faillissement van de westelijke wereld

Hajo G. Meyer

Dames en heren,
Wat op het ogenblik in het nabije Oosten gebeurt is niet meer en niet minder dan het zoveelste teken van het morele faillissement van de westelijke wereld. Dit ondanks het feit dat de geografische plek waar al die gruwelijkheden en onmenselijkheden gebeuren in het nabije Oosten ligt. Waarom is dan toch de westelijke wereld zo sterk medeverantwoordelijk voor de slachtingen die daar plaatsvinden? Hiervoor zijn diverse redenen aan te voeren:

1. De historische medeverantwoordelijkheid voor het enorme aantal slachtoffers van de geïndustrialiseerde massamoord op Europese joden door toenmalig Nazi Duitsland en zijn handlangers, de holocaust. Dit aantal had zeker minder hoog kunnen zijn als de westerse wereld meer ruimte had geboden voor de opvang van vluchtelingen tussen 1933 en 1941. Hierdoor voelen vele Europese landen alsmede de VS zich mede schuldig aan de dimensie van deze catastrofe en zijn daardoor te chanteren.

2. Het slechte geweten over deze medeverantwoordelijkheid en het voortdurend herinneren hier aan door Israël en officiële Joodse instanties hebben tot nu toe verhinderd dat er eindelijk druk op Israël wordt uitgeoefend. Sinds november 1967 – dus sinds 39 jaar – ligt daar immers nog steeds de unaniem aangenomen resolutie van de Veiligheidsraad Nr.242 die Israël verplicht zich uit de sinds juni 1967 bezette gebieden terug te trekken. Maar naast de eis de bezetting te beëindigen is er ook nog de officieel onwettig verklaarde muur, zijn alle nederzettingen in strijd met het internationaal recht, is er de Apartheid, zijn er nog 33 andere resoluties die Israël nooit heeft uitgevoerd enz. enz. Dit staat wel in scherp contrast met de voortdurend aan Libanon gestelde eis om nu eindelijk de resolutie 1559 van vorig jaar – de ontwapening van Hisballah – uit te voeren. Een eis waaraan Libanon door machteloosheid niet eens kán voldoen. De weigering van het westen om Israël tot de orde te roepen wegens zijn buiten alle proporties zijnde reactie op het gevangen nemen van enkele van zijn soldaten, laat geen andere interpretatie toe dan dat onze politici kennelijk menen dat de onmacht van Libanon een bloedige oorlog rechtvaardigt die, naast de talrijke doden, vele honderd duizend mensen tot vluchtelingen maakt.

3. Een andere reden waardoor de westerse wereld en met name ook Nederland medeschuldig wordt aan de mensonterende toestanden in het Nabije Oosten, is naast de bewuste uithongering van de Palestijnen, de weigering om met de onberispelijk democratisch verkozen regering van Palestina zelfs in gesprek te komen omdat deze in meerderheid uit vertegenwoordigers van Hamas bestaat. Tegenover deze weigering om met Hamas te praten staat de weigering om Israël onder druk zetten om nu eindelijk eens aan de humanitaire wetten van de Vierde Conventie van Genève te voldoen. Hoe hypocriet moet je als regering wel zijn om hierbij als argument te gebruiken, dat een onder druk gezet Israël niet meer met ons zou willen praten.

4. Als laatste punt: de meeste joden in de westerse wereld, – ook velen in Israël-, hebben de waarden van de Westerse Verlichting alsmede de intermenselijke ethiek, die ook een prominente plaats in het Oude testament inneemt, van huis uit meegekregen. Het denken en handelen van de expansionistische Zionisten staat hier lijnrecht tegenover en dat heeft bijna steeds het profiel van de Israëlische politiek bepaald. Aan deze loochening van de door de hele beschaafde wereld aanvaarde humanitaire principes zal uiteindelijk Israël maar ook dat deel van het jodendom dat zonder luide kritiek achter de politiek van het expansionistisch Zionisme blijft staan, te gronde gaan.

Tot slot, die Nederlandse politici die weigeren om Israël wegens zijn humanitair falen terecht te wijzen tonen zich geen goede vriend van deze staat en zijn bewoners. Want het zijn immers je vrienden die je op je feilen wijzen.

Verenigde Naties, Regering van Nederland, Regeringen van Europa, doe iets! Stop deze oorlog, stop de raketten en bombardementen maar stop ook de diepste oorzaak:

STOP DE BEZETTING

33 gedachten over “Moreel faillissement van de westelijke wereld

  1. “Hierdoor voelen vele Europese landen alsmede de VS zich mede schuldig aan de dimensie van deze catastrofe en zijn daardoor te chanteren.”

    Wat was de gedachte ook al weer? Dit nooit meer toch?

    Chanteren is toch wel een groot woord eigenlijk, ik spreek liever van morele verantwoordelijkheid.

  2. De heer Hajo G. Meyer zegt

    [quote]
    Dames en heren,
    Wat op het ogenblik in het nabije Oosten gebeurt is niet meer en niet minder dan het zoveelste teken van het morele faillissement van de westelijke wereld. Dit ondanks het feit dat de geografische plek waar al die gruwelijkheden en onmenselijkheden gebeuren in het nabije Oosten ligt. Waarom is dan toch de westelijke wereld zo sterk medeverantwoordelijk voor de slachtingen die daar plaatsvinden? Hiervoor zijn diverse redenen aan te voeren:[/unquote]

    Hiervoor zijn vele redenen aan te voeren.

    Een reden,bovenal voor de hand liggend is het feit dat wij allen op aarde leven.

    Ik benadruk dit nog maar eens omdat de vernoemde redenen niet enkel divers zijn, maar bovenal legio.

    Ik concludeer: geen basis voor verhelderende uitleg.
    er zijn legio interpretatie’s mogelijk.

    ik wil geen last zijn maar voelde mij toch genoodzaakt eenmalig te reargeren indeze.

    met vriendelijke groet, pjotr

  3. Nou, Pjotr, dat is nou eens een verhelderende bijdrage. We leven allen op aarde. Nou begrijp ik alles.
    Doe eens je best een beetje meer politiek en historisch te denken, Pjotr. Als je het niet eens bent met Hajo Meyer, en een andere reden kunt noemen, kom dan aub niet met zulk gezweef.

  4. Jaja, fraai is dat. Nederland ( het westen ) is en passant historisch medeverantwoordelijk voor de holocaust. En linea recta daarmee ook verantwoordelijk voor de huidige slachting in het Midden-Oosten.Dus nu ook voor dode Palestijnen, dode Joden en dode Libanezen.
    Het rare is dat de rol van de communisten, Stalin en Polen nooit noemenswaardig is. Net of Stalin niet miljoenen, waaronder veel joden, heeft vernietigd. Nee, het vrije westen is de schuldige. Het bombardement van Rotterdam was een vreugdevuur vanwege de Anschluss met Duitsland, nietwaar Meyer. Het Von Ribbentrop-Molotov-pact een joodsvriendelijke overeenkomst als ik Meyer moet geloven. Nee, het vrije westen, dat is pas moreel failliet. Ga eens kijken naar die duizenden oorlogsgraven van die westerse jonge mannen, die in hun strijd tegen Hitler het leven lieten. En vraag je dan af wie hier moreel failliet is.
    Dit andere joodse geluid klinkt schril en vals.

  5. Ik geloof niet dat jij helemaal snapt wat Hajo Meyer zegt, Evert. Je hebt het wel tegen iemand die Auschwitz heeft overleefd, en geen moment ontkent wat er allemaal in WO II is gebeurd. Integendeel. Ik dacht niet dat de miljoenen doden van Stalin op welke wijze dan ook een excuus waren voor de daden van Israel, of voor de manier waarop Europa de andere kant opkijkt. Je mag wel een klein beetje je best doen om te horen wat Meyer jou te zeggen heeft, in plaats van weer meteen in ontkenning los te barsten.

  6. U zegt:

    [quote]
    Nou, Pjotr, dat is nou eens een verhelderende bijdrage. We leven allen op aarde. Nou begrijp ik alles.
    Doe eens je best een beetje meer politiek en historisch te denken, Pjotr. Als je het niet eens bent met Hajo Meyer, en een andere reden kunt noemen, kom dan aub niet met zulk gezweef.[/unquote]

    Ik benoem dit voor de hand liggende feit omdat ik vind dat het betoog van de heer Hajo Meyer daaraan totaal voorbij gaat.

    er zijn meer kanten aan de zaak dan hij weet te benoemen.
    dat wou ik even duiden.
    Dat jij dat gezweef meent te moeten noemen begreip ik totaal niet.
    We leven allemaal tenzamen op deze klont die door de ruimte suist en we zullen het, meningen best daargelaten met elkander moeten doen.

    Immers;het betreft overal op aard gewone mensen die in het dagelijkse heden hun vrede wensen te vinden.

    zij worden hierin over het algemeen gehinderd door oordelen der anderen ontstaan uit onvrede en onrecht.
    onrecht aangedaan bijv. aan de palesteinen door middel van ulra rechtse expantie politiek uit het verleden.
    en het onrecht van isrealiese famielies die op eerst op alle mogelijke wijzen door israel zijn aangemoedigd zich in de golan te vestigen , om vervolgens van de ene dag op de andere door israel alles weer kwijt zijn.

  7. U heef mijn gelijk.
    wij staan ver van elkander, getuige uw reactie op mijn post.

    Ik laat het dan ook hierbij en wens uw het inzicht dat mij beweegt toe.

  8. Nee, Anja, de tatoeage op zijn arm ( foto ) is niet zijn telefoonnummer ( ooit een opmerking van Rijk de Gooijer tegen ik dacht Mimi Boesnach in soc. De Kring ). Dat begrijp ik wel. Fysiek overleven van die hel is onbetwist een sterk nummer. Overleven betekent nog niet dat je het altijd bij het rechte eind hebt. Ik vind de blamage van het vrije westen door Meyer zeer onterecht. Ik heb dat met het onweerlegbare argument van de Amerikaanse, Canadese, Engelse, Schotse, Welshmen oorlogsgraven duidelijk onderstreept.
    Het Zionisme vindt mede zijn oorzaak in de 19e en 20e eeuwse pogroms in Oost-Europa. ‘Volgend jaar in Jerusalem’was eeuwenlang de wens in Oost-Europa. De wens van het einde van de Diaspora. Het westen staat daarbuiten.
    Moreel failliet zijn diegenen die de opmerking van Meyer onbetwist laten.

  9. Morgen ga ik Hajo Meyer interviewen voor de Tribune. Ik vind dat de lezers van het SP-blad kennis moeten nemen van wat hij te vertellen heeft. Natuurlijk verwacht ik dat er lezers zijn die dat niet zullen waarderen, zoals ook op jouw weblog blijkt. Maar moeten een kleine minderheid van mensen die hun mening al klaar hebben, maatgevend zijn? Niet toch!

  10. De westerse wereld is mijns inziens zeker medeschuldig aan dit afschuwelijke bloedvergieten en uitmoorden van een volk. Nou, maandagmorgen stoppen we met bombarderen, maar tot dan gaan we er nog eens goed tegen aan, om toch maar zoveel mogelijk schade aan Hezbollah en Hamas toe te brengen. dat er daarbij burgerslachtoffers vallen, dat is dan jammer. En de beschaafde westerse wereldleiders zwijgen, die laten Israel zijn gang gaan. Geen woord van afkeuring, ach maandagmorgen is het over. denken ze nou echt dat er dan vrede gesloten wordt? Ik kan er met mijn verstand niet bij. Als dat beschaving heet. In wat voor een wereld leven we toch.

  11. Juist Elma, verwerpelijke meningen moeten verschijnen om ze te kunnen verwerpen. In die zin vind ik het zeer goed dat een gesprek met Hajo Meijer in de Tribune verschijnt.
    Wanneer verschijnt dat gesprek in druk en op internet?

  12. “In wat voor wereld leven we toch?” schrijft Corrie van der Hart. We leven in een wereld waar een mensenleven niet telt.
    De heer Meyer zegt dat vele Europese landen alsmede de VS zich mede schuldig voelen aan de dimensie van de catastrofe van de holocaust en daardoor te chanteren zijn. Ik denk dat dat voor veel burgers en (al of niet christelijke) organisaties in die landen geldt, maar ik vrees niet voor de overheden van die landen.
    Op http://www.zachariel.nl/artikelen/zachisrael.htm geeft Ezrah Bakker enkele “impressies” van Peter Edel’s boek ‘De schaduw van de ster’, en die zijn niet misselijk. Bakker beschrijft onder andere Edel’s kijkje in de keuken van Israël’s militair-industriële complex (de atoombom, chemische wapens en de internationale wapenhandel), en de economische samenwerking tussen Hitler-Duitsland en de joodse gemeenschap in Palestina in de jaren ’30.
    Bakker refereert ook het beleid ten aanzien van immigratie van Duitse Joden in die tijd naar Palestina. Voor Ben Goerion was het belangrijker dat er gezonde duits-joodse arbeiders naar Palestina emigreerden, dan dat er joodse kinderen naar Engeland vluchtten. Neemt niet weg dat landen (vooral ook westerse) toen en nu hun eigen verantwoordelijkheid hebben om vluchtelingen op te nemen.

  13. Hoi Evert,

    Ik vind jou reacties erg emotioneel. Ben erg benieuwd waarom dit onderwerp jou zo emotioneel raakt? Zou je dat misschien kunnen uitleggen. Alvast bedankt.

  14. p.s. Je zegt dat ’t westen geen pogroms heeft gekend. Dan behoort duitsland dus niet tot het ‘vrije westen’ volgens jou?

  15. Salima,Bismarck, de Macher van Duitsland, zag zijn land als rijk van het midden. De deling van Duitsland deed de Bundesrepublik in het westen belanden.
    Het 3e Reich van Hitler kan je inderdaad niet tot het vrije westen rekenen.
    De finale beslissing tot de Endlösung is in de 2e helft van 1941 genomen. Toen was het vrije westen al lang door de fasscisten onderworpen.
    Het verwijt van emotionaliteit vind ik een debating-truc. Een argumentum ad personam.

  16. Hoi Evert,

    Het was niet mijn bedoeling om jou persoonlijk aan te vallen, als het zo over is gekomen, dan vind ik ’t jammer.
    Evert, ik vraag me af, wat nou het vrije westen is. Als je een beetje geschiedenis hebt bestudeerd, dan ga je je toch wel afvragen of ’t westen nou zo verlicht is als ze zelf zeggen te zijn.

    Ikzelf ben in het midden, ik ben niet westers, niet arabisch, niet oosters etc. ik zweef dus ergens in ’t midden. Ik zie dat ’t westen nog niet zo lang geleden een afschuwelijke koloniale verleden heeft afgesloten. Het is opvallend dat juist de ‘beschaafde’ westerse landen historisch gezien ontzettend veel bloed aan hun handen hebben.
    Of je nou betoogd dat duitsland tot ’t westen of tot ’t oosten behoort, feit is wel dat het zich in Europa bevindt, in ‘het westen’ dus. Ook heeft Nederland in ’t algemeen gewoon meegewerkt aan de Shoa. Nederlandse verzetshelden waren een zeldzaamheid. In ’t verzet gaan heeft veel gevaren, dus ’t is voor mij wel makkelijk praten, maar toch………
    Daarnaast, ik heb wat zitten lezen in Churchill’s memoires, die over WO2, en ik heb nergens maar dan ook nergens iets gevonden dat sprak over enige ongerustheid over de genocide die aan de gang was in Nazi duitsland.

    Nog iets, zovelen joodse vluchtelingen zijn naar het ‘verlichte’ westen gevlucht, om alsnog weer weggestuurd te worden. Ze waren niet ‘welkom’ . En belandden zo alsnog in de duitse vernietigingskampen.

    Als ik dit zo bekijk, dan vraag ik me af waarom iemand met trots kan zeggen dat hij/zij tot het ‘verlichte’ westen behoort.

    Marokko heeft ook onder Nazi frankrijk gezeten, maar toen Marokko gevraagd werd haar joden uit te leveren, heeft de koning toch gezegd dat er alleen Marokkaanse onderdanen in Marokko woonden, en dat hij niet van plan was om maar een iemand uit te leveren.

    Om alles samen te vatten, ik geloof niet zo in het ‘verlichte’ westen, wel geloof ik in humanisme, en dat is iets mondiaals, en niet alleen iets dat het westen in haar bezit heeft.

  17. Beste Evert, Bismarck mag Duitsland het Rijk van het Midden genoemd hebben (waarschijnlijk bedoelde hij het Midden van Europa, met links Nederland en rechts Polen/Rusland – China lag toen nog wel erg ver weg), dat neemt niet weg dat de grens tussen Oost en West door vele historici zo ongeveer op de Oeral wordt gelegd. Sinds de koude oorlog hadden we Oost- en West-Europa, maar beide lagen toch echt in het westen.

    Jouw VRIJE westen is echt een illusie. Zo je wilt is dat pas ontstaan in de periode na WO II, maar tot ’41 was het Westen een koloniale mogendheid die zichzelf met bloedige methoden verrijkte. Vrijheid gold alleen intern, en dan nog alleen voor een elite, niet voor niets is in Duitsland/Engeland het socialisme ontstaan. Bovendien woedde er minstens om de vijftig jaar een oorlog. Die oorlogen worden nu gewoon met andere middelen op andermans grondgebied uitgevochten. Er kleeft dus behoorlijk wat bloed aan onze handen.

  18. Beste Evert,

    Het gesprek met Hajo Meyer verschijnt in het septembernummer van de Tribune en ook op internet. En Hajo Meyer, zo kan ik je verzekeren, pleit er beslist niet voor ‘dat Israel van de kaart moet worden geveegd’, zoals jij misschien veronderstelt. Dat is NIET het standpunt van de SP, niet van Anja, en ook vanuit mijn eigen, persoonlijke opvattingen, zou ik NOOIT ruimte geven aan iemand die dat vindt (die zoekt daarvoor maar zijn eigen, wat mij betreft VERWERPELIJKE ‘organen’). Maar ik hoop dat je tenminste wilt ‘luisteren’ naar wat Meyer te vertellen heeft. Zonder te willen zeggen dat je ‘Auschwitz moet hebben overleefd’ (zoals hij), om een mening te hebben over het conflict, kan het geen kwaad om iemand die daar jaren studie in heeft gestopt, en die ook nog eens uit persoonlijke ervaring weet waar hij over praat, aan te horen. Toch?

    Met vriendelijke groeten, Elma Verhey

  19. ‘’De Hollandse ziekte’’

    24 jaar geleden schreef Renate Rubenstein de bundel: “Met gepast wantrouwen. Notities over de Hollandse ziekte’’. In die bundel schrijft zij over het latent aanwezige anti-Amerikanisme onder linkse ‘’intellectuelen’’. Zij vonden toen het Amerikaanse kapitalisme een grotere bedreiging voor onze samenleving dan het Russische communisme.

    Als je, bijna een kwart eeuw na publicatie, het boek herleest wordt je getroffen door de parallel met het heden. In de jaren zeventig en tachtig waren de Sovjet-Unie, China en Cuba de troetelkindjes van links Nederland, na 9/11 heeft de Islam die rol van het communisme overgenomen.

    De geschiedenis heeft uitgewezen dat links het bij het verkeerde eind had, het communisme was toch niet zo heel menselijk en de rijen bij de slager hadden niks met de kwaliteit van het vlees te maken.

    Links heeft echter niks geleerd van haar fouten. Nog geen dag na 9/11 waarschuwde Premier Kok de Amerikanen om vooral niet overhaast en disproportioneel te reageren. En sinds dat moment buitelen de ”intellectuelen” over elkaar heen verenigd door hun haat tegen het Westen en hun irrationele voorliefde voor de Islam.

    In de afgelopen 5 jaar heeft links geen gelegenheid voorbij laten gaan om aan te geven dat de ergste vijand van onze manier van leven niet de fascistische Islamitische jihad is, maar……het broeikaseffect, en op plaats 2 de VS natuurlijk.

    Ik geef een paar voorbeelden.

    Kees Vendrik, Tweede Kamer lid van GroenLinks, verklaarde tijdens de voorbereiding van de bevrijding van Irak in 2003 dat we ”krampachtig achter de VS aanlopen” en dat het (toen demissionaire) kabinet Balkenende ”hemeltergend provincialisme” beleed. Volgens een ingezonden brief in het GroenLinks magazine moest Nederland ieder lidmaatschap van een organisatie waarvan de VS ook lid zijn, ´´zeer kritisch beoordelen´´. Daarnaast moest Nederland ´´een ultimatum aan de VS stellen tot ze fatsoenlijk staatsrechtelijk en verdragsrechtelijk handelt, en desnoods uit organisaties stappen.” Het stukje besluit met: ´´liever dood dan geknecht door de VS´´.

    En lees het voorwoord bij het jaarverslag van Amnesty International van 2003 er maar op na, daarin schrijft voorzitter van bestuur Lilian Goncalvez-Ho Kang You:
    Het jaar was slecht in onder meer de vele schendingen die gepaard gingen met het internationale terrorisme en met de ”oorlog” tegen die terreur. Een dieptepunt in de juridische bescherming van burgers was en is de gang van zaken in Guantanamo Bay.”

    Vooral die ” ” om het woord ‘oorlog’ zijn zo tekenend: alleen die domme Amerikanen denken dat ze oorlog voeren, slimme mensen leven in de postmoderne droom waar slechts vrede, kampvuren en harmonie met de natuur voorkomen.

    In de aanloop naar het referendum over de Europese Grondwet verklaarde de PvdA in mei 2005 dat: ´´In de wereld van vandaag kan Europa zich geen verdeeldheid veroorloven. De Grondwet is een belangrijke stap op weg naar een gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid, zodat we tegenwicht kunnen bieden aan de VS.”

    Geen alliantie met de VS tegen de islamitische terreur, nee een tegenwicht om zo de VS dwars te kunnen zitten.

    En ontwikkelingsorganisatie Hivos organiseerde in maart 2005 een bijeenkomst over het Midden-Oosten, en zei daarover op haar website: ´Hivos, Groenlinks en het IKV steunen deze mensen in hun strijd voor vrijheid en democratie. Niet volgens de Bushmethode, maar vanuit het land, de bevolking zelf.´

    Wat zoiets betekent als: als iedereen verkracht, vermoord en verhongerd is, is de Verenigde Naties klaar met een ontwerpresolutie.

    En dit leidt tot vuistregels 1 en 2 van de postmoderne grachtengordelintellectueel: 1) als er een conflict is tussen het Westen en een ander land/ideologie/religie, kies dan altijd voor die ander en nooit voor het Westen. Hoe fanatieker die andere kant gilt dat hij je wil onthoofden, hoe harder je die partij gaat ondersteunen en hoe feller je wordt in het neersabelen van alles waar het Westen voor staat.

    En 2): het maakt niet uit waar het over gaat, zielige ijsberen, aids, onderdrukking, honger, de schuld ligt altijd bij de Verenigde Staten en Israël.

    Links is geïnteresseerd in symbolen, niet in resultaten, en het symbool waarin alle kwaad samenvalt, is de VS. Wat de VS in de praktijk doen is compleet irrelevant.

    Dat je tong wordt uitgerukt door een van de zonen van Saddam mag rot zijn, het is niet half zo erg als een Amerikaans leger dat er wat aan doet en die zonen regelrecht naar de 73 (of waren het 76) maagden toestuurt.

    De afgelopen 5 jaar levert het Westen een strijd op leven en dood tegen de radicale Islam. De jihad strijders laten er geen enkel misverstand over bestaan wat hun uiteindelijke doel is: het vernietigen van het Westen en het vestigen van een islamitisch kalifaat van Zuidoost Azië tot aan de Westkust van Ierland. En hoe reageert de linkse elite? Die knikt gepassioneerd mee wanneer Mao Marijnissen zijn loftrompet blaast over zijn makkers bij Hizbollah, en lacht stiekem als er weer een tegenslag in Irak te vieren valt.

    Anti-Amerikanisme is niks nieuws. Er is alleen een cruciaal verschil met het kwijlerige bewonderen van Castro en het scanderen van ”Johnson moordenaar” uit jaren zeventig, en dat verschil is schaalgrootte. Zo lang anti-Amerikanisme beperkt blijft tot de uithoeken van de samenleving loopt de ruggengraat van die samenleving geen gevaar. Die laat zich niet een, twee, drie door de grachtengordel een andere mening aanpraten. Alleen het beest is nu los: het totale gebrek aan moreel oordeelsvermogen heeft nu, dieper dan in de jaren zeventig, onze maatschappij aangetast. 30% van de jongeren in Duitsland denkt dat de VS de aanslagen van 9/11 zelf in scène heeft gezet en de TU in Delft besteed haar zomeropdracht van Studium Generale aan het onderzoeken van diverse complottheorieën rondom 9/11 die er op neer komen dat de nazi Bush zelf via de afstandbediening vliegtuigen in het WTC heeft laten vliegen. De studenten krijgen er 300 euro per week voor…

    Het is doodnormaal, zelfs bon ton, om op een feestje te verklaren dat volgens jou de kans dat Bush een kernbom op Nederland gooit groter is dan dat Iran dat doet.
    Zo’n perfide haat tegen de VS, die zo ver is doorgedrongen in de kern van de Nederlandse, en Europese samenleving is uniek. En dodelijk. Europa overleeft deze eeuw niet

  20. Wat een vijandbeeld van links heb jij, Mark, en dat wil dan anderen de les lezen over hun vijandbeeld over Amerika.
    Het is voor mij heel simpel, Mark. Ik hoef alleen maar naar de zaak met Palestina/Israel te kijken. De VS heeft al vele jaren lang Israel de hand boven het hoofd gehouden, de bezetting gefinancierd, en elke poging van de VN om Israel aan de resoluties, en het internationale recht te houden getorpedeerd. Ik houd de VS direct verantwoordelijk voor de oorlogsmisdaden die er zijn gepleegd. En dan hebben we het nog niet eens over Irak en Afghanistan. Dus, Mark, als ik niet veel op heb met de VS dan heeft dat heel erg weinig te maken met het verhaal dat jij hier over links neerzet, en heel erg veel met de politieke feiten die ik op dit moment waarneem.

  21. Beste Mark,

    Waarom zo’n links vijandsbeeld- zoals ook Anja schrijft? Links Nederland (CPN, SDAP) heeft – vaak ook persoonlijk – in WO II het leven gegeven om Joden te redden. Om puur humanistische redenen. Dat wel. Want breek mij de bek niet open over waarom het ’t christelijk geinspireerde Nederlandse volksdeel vaak om ging (zie mijn boek: Om het joodse kind). Laat staan om de Joodse organisaties na de bevrijding, die – om puur politieke redenen – de Joodse oorlogswezen naar Israel stuurden met alle consequenties vandien (Kind van de rekening, zie mijn 2e boek over het onderwerp). Want zelf gingen ze natuurlijk niet. Je weet toch wat het gezegde is onder (Nederlandse) Joden? Een zionist is iemand die anderen naar Israel stuurt en er zelf niet over peinst om te gaan…
    Zestig of meer jaren na datum blijft ‘links’ wat mij betreft ‘de Joden’ steunen waar het om racisme gaat. Daarbij is het bestaansrecht van Israel voorwaarde – natuurlijk. Want uiteraard is ‘links’ zich bewust van de geschiedenis (al was het maar omdat het ook hun eigen geschiedenis is- je weet toch Mark, dat de Joden van destijds geen enkele behoefte voelden om een eigen partij op te richten en zich massaal bij de SDAP aansloten of de CPN?). Maar ‘links’ komt ook en vooral op voor onrecht. En dus ook dat wat de Palestijnen wordt aangedaan. Zelfs als dat door Israel (Joden) gebeurd. Juist ‘links’ Nederland kan zich dat – met de verzetsachtergrond van WO II – veroorloven.

    Vriendelijke groet, Elma Verhey

  22. Ach Hendrik-Jan, altijd maar dat slechte westen met zijn koloniale verleden. Nee, dan de Sovjet-Unie onder Stalin met de vele vazalstaten. Een stralende eenheid zonder rode terreur. Geen koloniale macht nee. Maar wel een hongersnood met vele doden in de Oekraïne in de jaren dertig van de vorige eeuw. De Goelag is voldoende gedocumenteerd.
    En dan de usurpatie door China van Tibet. Geen koloniale ambities. Uit de Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland op maoïstisch-leninistische grondslag is de SP voort gekomen. Weet je nog wel; Mao met het rode boekje. Rood van het miljoenenbloed.
    En dan de uitsmijter: ‘onze’ oorlogen worden met andere middelen op andermans grondgebied uitgevochten. De’by-proxy-war’. Dat lijkt me meer iets voor Baron von Münchhausen.

  23. Mark Evers heeft volledig gelijk.

    Toen de Sovjet-Unie en het communistische China van Mao nog bestonden werden deze dictaturen aanbeden door Links. Het schenden van mensenrechten werd volledig weggewuifd. Het was niet zo erg want niet het belang van het individu stond voorop maar de groep.

    Nu gebeurt hetzelfde met de wandaden in Islamitische staten. Over bijvoorbeeld het vermoorden en mishandelen van vrouwen, homo’s en andere “afwijkenden” hoor je links niet. Stond vroeger de emancipatie van deze groepen nog hoog in linkse vaandel, tegenwoordig is dat onder invloed van de islam de demancipatie van diezelfde groepen geworden.

    Links komt pas in het geweer als Israel zich verdedigt tegen islamitische terroristen die hun raketten temidden van burgers afvuren op burgerdoelen in Israel.

    Links kan niet moreel failliet gaan, want daarvoor is integriteit een voorwaarde.

  24. Salima, ik benijd je niet met dat gezweef. Het zijn zal dan wel geen makkie zijn. Als je je alleen kan definiëren door wat je niet bent dan is het zoeken.
    Nederland was in de 1e helft van de vorige eeuw ook een goed georganiseerde samenleving. Een goeie bevolkingsadministratie en een goede infra-structuur in de vorm van een modern wegen- en spoorwegennet. Een gespreid bedje voor de duitse bezetter. Geen maquis zoals in Frankrijk. Wijdse polders waar je van verre al de eenzame fietser aan zag komen. En dan de domheid van de nederlandse geheime dienst in London, die er voor zorgde dat de duitsers lange tijd het verraderlijke Englandspiel konden spelen. Hierdoor is het verzet een grote slag toe gebracht.
    De communisten gingen pas deelnemen aan het verzet toen Hitler op 22 juni 1941 de Sovjet-Unie aanviel. Tot dan toe was de richtlijn van de Komintern ( Kommunistische Internationale ): geen inmenging in duitse politiek in de bezette gebieden.

  25. Dames, heren, willen jullie je een beetje on-topic houden? Het onderwerp is hierboven door Hajo Meijer aangedragen, en gaat over de verantwoordelijkheid van het westen ten aanzien van het Midden-Oosten. Het is niet nodig om nu een all-out evaluatie te beginnen over ‘links door de eeuwen heen’, en Mao had bij mijn weten weinig met het Midden Oosten te maken.
    En zogenaamde matje, links houdt zich al heel lang bezig met het Midden Oosten. En de emancipatie van vrouwen, ook in islamitische landen, staat voor mij persoonlijk nog steeds heel hoog in het vaandel, dus dat soort flauwekul hoef je voor mensen die regelmatig dit weblog lezen echt niet aan te komen. En bovendien was dat het onderwerp niet. Terug tot de orde, jongens.

  26. Hoi Evert,

    Ik vind ’t jammer dat je niet echt op mijn reactie bent ingegaan, en ook niet echt op wat Hajo heeft gezegt. Vind ’t jammer, want hierdoor kunnen we niet echt een vruchtbare discussie hebben en misschien wat van elkaar kunnen leren of tot interessante oplossingen komen, en daar is dit forum toch wel voor neem ik aan.

    Hajo gaf als oplossing voor ’t conflict; beeindig de bezetting. Van alle tegen-reacties heb ik geen alternatieve oplossing gekregen. Wel veel emotionele anti-islam betogen en/of pro westen betogen, maar niemand met een evt. andere mogelijke oplossing.

  27. Beste Evert, evenals Salima vind ik het jammer dat je niet op mijn argumenten reageert, maar mij als persoon probeert te demoniseren door te suggereren dat ik de wandaden van het Sovjet-regime en Mao zou verheerlijken. Ik constateerde slechts dat jouw beeld over de Europese geschiedenis niet klopt en heb niets over de Sovjet Unie en China gezegd. Je hangt met andere woorden een rookgordijn op waar het je aan feiten ontbreekt.

  28. Uitgangspunt van mij is de stelling van Meyer dat het westen moreel failliet is. Zijn mening dat er een rechte lijn is van holocaust naar Libanon en Gaza is niet de ‘roadmap’ naar de huidige oorlog.
    Ik ben domweg gelukkig in het westen. Vandaar.

  29. Matje (matje?) schrijft: “Toen de Sovjet-Unie en het communistische China van Mao nog bestonden werden deze dictaturen aanbeden door Links. Het schenden van mensenrechten werd volledig weggewuifd. Het was niet zo erg want niet het belang van het individu stond voorop maar de groep.”

    Matje, waar heb jij op school gezeten? lag het aan je geschiedenisleraar of heb je gewoon liggen pitten? Of heb je nu een hogere graad in Generaliseren behaald, ergens?

    Dit is niet alleen off topic, dit smeekt om heel lang nablijven, huiswerkklas en herexamens.

  30. Hoi Evert,

    Nou ik ben ook domweg gelukkig in het westen hoor!! Toch denk ik dat dit niet wegneemt dat het westen (en ook de rest van de wereld!) niet zomaar kan en mag toekijken als zich een humanitaire ramp aan ’t voltrekken is, zeker als het gaat om duizenden onschuldige slachtoffers.
    Vooral als het gaat om Israel heeft het westen, naar mijn mening, te weinig gedaan om Israel op zijn verantwoordelijkheden te wijzen, dit heeft zeker ook met de Shoa te maken, dat een grote schaduw geeft op de geschiedenis van het westen. Israel word niet gezien als goed bewapend land dat zijn buurlanden onder de duim houdt, maar als ‘slachtofferland’ dat ‘geholpen’ moet worden, met hulp bedoel in ‘militaire hulp’, die dan weer meehelpt aan de situatie dat miljoenen burgers een verstikkende bezetting dagelijks moeten meemaken. En dit creert weer ‘gewapend verzet’, en zo blijft Israel in een vicieuze cirkel van wrok, wraak en haat, wat weer tot gevolg heeft dat er weer en nog éns weer onschuldige slachtoffers vallen.

    Net als Hajo denk ik dat het westen zich een goede vriend van Israel zou tonen wanneer ze eindelijk Israel gewoon op haar verantwoordelijkheden zou wijzen; want er zal geen vrede worden afgedwongen, wel kan er vrede worden gecreerd door het Internationale recht te respecteren.

  31. Dag Salima,
    Het verloop, het verstrijken van de tijd is op zich waarde-vrij. De klok tikt gewoon zonder op of om te kijken verder.
    Alleen degene die een moraal, geschiedenis, aan de tijd toevoegt is waarderend bezig. De interpretatie van het tijdsverloop is afhankelijk van wie er naar kijkt.
    Ik kijk ook en ik voeg toe dat het westen niet verantwoordelijk is. Net zo als ‘een ander joods geluid’ is een andere kijk in het westen toegestaan. Dat is prachtig van het westen. Ik heb moeite met een bejegening van het westen, die het westen moreel failliet verklaart. Eigenlijk is dat moreel failliet innerlijk tegenstrijdig. Hoe kun je stellen dat een samenleving moreel failliet is als je dat in die zelfde samenleving hardop mag roepen? Mooi toch die parel van vrijheid.

  32. “Hierdoor voelen vele Europese landen alsmede de VS zich mede schuldig aan de dimensie van deze catastrofe en zijn daardoor te chanteren.”

    Alsof de VS uberhaupt uit ‘gevoelens van schuld’ handelt en een moraal hoog te houden heeft, laat me niet lachen. Het handelt zoals elk land behoort te doen: individueel, onafhankelijk en gericht op commercie.

  33. Ik vraag me al een jaar of twee af wat eigenlijk de europeese mens voor een mens is??
    Wie kan me een antwoord geven?
    Waar hij komt brengt de European ellende, doodslag en moord.
    Kolonisatie in Amerika, Afrika, Australie en Nieuw-Zeeland met uitroeien van de oorspronkelijke bevolking, WO I en WO II en ga maar door.
    ??????
    Isabel Schnabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *