Geen kinderen in de cel

Als ik zaterdag geen afspraak had gehad in Enkhuizen, was ik bij de demonstratie in Amsterdam geweest, veel ouders met kinderen die er tegen zijn dat kinderen van asielzoekers en uitgeprocedeerden worden opgesloten. Zie de website van de SP Amsterdam. Arda Gerkens van de SP sprak er ook.

We zijn in Nederland van mening dat kinderen beschermd moeten worden, en als hun ouders niet goed voor ze zijn, of niet goed voor ze kunnen zijn, dan moeten we daar wat aan doen. Daar hebben we kinderbescherming voor, en jeugdzorg en wetten. Maar die lijken opeens niet meer te gelden voor de kinderen van asielzoekers. Gert van Harten, van Bureau Jeugdzorg Gelderland schreef er een ingezonden brief overm, die zaterdag in de Volkskrant verscheen. Drie gevallen.

Een asielzoekster met een 2-jarig dochtertje misdraagt zich herhaaldelijk in het asiekzoekerscentrum. De zorg voor haar dochtertje laat erg veel te wensen over. Het COA besluit als strafmaatregel haar ene week uit de opvang te zetten. Met haar dochtertje. En paar dagen later wordt het meisje bloedend en misbruikt een ziekenhuis binnengebracht.

Een afgewezen asielzoekster met drie kleine kinderen gaat in beroep tegen het besluit haar uit te zetten. Ons land is zo humaan dat zij het beroep tegen die beslissing in Nederland mag afwachten. Maar we zijn toch ook weer niet zo humaan dat we dan ook voor zo’n gezin blijven zorgen: deze moeder met drie jonge kinderen wordt uit de opvang gezet. Om aan eten te komen prostitueert de moeder zich en biedt ook haar kinderen aan ter prostitutie.

Een jonge vrouw van 19 jaar die op 15-jarige leeftijd misbruikt en mishandeld in Nederland is aangekomen, bevalt in juli van dit jaar van haar eerste kind. Die heuglijke gebeurtenis valt samen met het bericht dat zij binnenkort zal worden uitgezet. De jonge moeder maakt iedereen in haar omgeving overtuigend duidelijk dat zij zichzelf en haar kind van het leven zal beroven wanneer zij wordt uitgezet.

Zomaar drie schrijnende gevallen die binnen zijn gekomen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, schrijft Van Hartem. Kinderen die niets anders op hun geweten hebben dan dat ze bestaan – kinderen die worden mishandeld en misbruikt – door hun moeders maar ook als gevolg van het overheidsbeleid. “Als onze overheid er niet meer is om weerloze kinderen te beschermen, wie dan wel?”

6 gedachten over “Geen kinderen in de cel

 1. Wij waren er bij. Het was een geweldige gebeurtenis. De “kids” gingen er echt voor, vol energie, die heel high was. Hun leuzen zingend van begin tot het einde van de demo, onvermoeibaar. Vooraan, bij het grote spandoek, moesten we zelfs langzamer gaan zingen, om de kinderen, die in hun passie veel te hard liepen, wat af te remmen en langzamer te laten lopen.

  Kinderen horen niet in de cel!
  En dan te weten, dat het huidige beleid hardvochtig genoeg is, om er meer dan 300 opgesloten te houden in ons land!
  Waarom????? – omdat hun ouders zogenaamd ilegaal zijn.
  Geen mens is echter ilegaal. We zitten alleen met een verkeerde verdeling van de welvaart, en een medogenloos, wereldwijd machtsmisbruik, waarvan de kansarmen het slachtoffer zijn.

  Praat maar eens met een z.g. dakloze, praat maar eens met een ilegaal, dan leer je de andere kant van de maatschappij zien.
  Dan kun je niet meer werkeloos aan de kant blijven staan met het idee “eigen schuld – dikke bult” dan kun je alleen nog maar delen – met allen die je tegenkomt op je pad.

  In liefde en vrede,
  Amita

 2. Wat mij het meest verbijstert is, dat dit barbaarse beleid officieel van harte ondersteund wordt door het ggristendemocratische volksdeel. Daarbij rossen wij ons op de borst met kreten als “joods-christelijke traditie”, een enkele verdwaasde sprak zelfs van “superieure beschaving”.
  Begrijp ik – als actieve agnosticus – het evangelie nu verkeerd of is dit beleid echt te rijmen met Gods woord en de daaruit afgeleide nomme en waahdu? Is het niet zo, dat ggristen-zijn een duidelijke opdracht inhoudt; dat je zou moeten merken dat iemand probeert daaraan op de een of andere manier een herkenbare inhoud te geven. Dan kán je geen kinderen zomaar in de cel zetten. Grote delen van van het vreemdelingenbeleid kun je dan ook niet voor je rekening nemen.
  Of heb ik hier als niet-ggristen mijn mond over te houden.

 3. Ja dat vind ik ook, Will. Dit is niet met het evangelie te rijmen. Ik heb ook al eens voorgesteld dat het CDA zijn C maar teruggeeft, want die verdienen ze niet langer.
  Maar het is ook niet te rijmen met gewone civilisatie en je houden aan de mensenrechten, ook zonder geloof.

Reacties zijn gesloten.