Oosterhuis aangeklaagd

De directie van het IND gaat vandaag een klacht wegens belediging indienen tegen Huub Oosterhuis van de Amsterdamse Studentenekklesia, tevens lijstduwer voor de SP.

061105finale3-oosterhuisbeter.jpg

Dit is de gewraakte uitspraak, in het Spits interview, hier compleet te lezen.

Wat zou er volgens u moeten veranderen in Nederland?
“Er zou onmiddellijk een pardonregeling 26.000 asielzoekers moeten komen. En de vreemdelingenwet moet op de helling. Hoe de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) omspringt met vluchtelingen is te vergelijken met hoe de collaborerende politie in de Tweede Wereldoorlog omsprong met de joden. Ja, ik vind dat een terechte vergelijking. Het enige verschil is dat de IND niet uit is op vernietiging van deze mensen. Maar het is te bizar voor woorden dat de Holleeders van deze wereld het beter hebben dan de gemiddelde illegaal in een uitzetcentrum.”

Oosterhuis doet voor de SP een aantal steden aan, onder de titel: ‘Wie gelooft er nog in de politiek?’
Aanstaande zondag bijvoorbeeld in Rotterdam:

Wie gelooft er nog in de politiek?Openbaar debat over politiek en geloof met onder andere Herman Noordegraaf (universitair docent diakonaat en voorzitter van “Trefpunt voor politiek en levensbeschouwing), Huub Oosterhuis (pastor, dichter en lijstduwer van de SP), Ibrahim Spalburg (directeur Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond).

Wanneer: zondagmiddag 12 november vanaf 14.30 uur
Waar: “de Arminius” aan Museumpark 3, Rotterdam
Toegang: gratis
Organisatie: SP, KSA, GCW, MARA
Meer informatie: Oane Sikkema, 06-23 04 98 83

En verder: zie hier, voor bijeenkomsten in Tilburg, Heerlen, Nijmegen en Amsterdam.

24 gedachten over “Oosterhuis aangeklaagd

 1. Mijn Oma (een overlevende van de holocaust) vind dat dit 100% klopt. Ik geloof mijn Oma op haar woord.
  Toch moeten we ook durfen te bespreken hoe we dit dan wel goed kunnen oplossen. Het blijft een feit dat de aankomende bezoeker die geen status krijgt dit land zal moeten verlaten. Als deze bezoekers dit niet willen zullen we nog steeds de bezoekers moeten overtuigen op een rechtelijke manier.
  Maar in hemelsnaam niet VerDonkeren! Ik heb menigeen uitgezet zien worden en op straat zien belanden. Dat kan echt niet hoor! Deze bezoekers mogen dan “gelukzoekers” zijn maar daarom hoeven we ze nog niet als misdadigers of vagebonden te behandelen.

 2. Pieter, we weten allang hoe het ook zou kunnen. Een generaal pardon voor de ‘oude-wetters’, die al jarenlang wachten. En een humaner beleid voor de nieuwen. Er zijn mensen die het land weer uitmoeten, maar ze hebben recht op een snelle en rechtvaardige procedure, en niemand zou vele maanden lang opgesloten moeten worden of op straat belanden zonder enige hulp of opvang. In het verkiezingsprogramma van de SP staat een keurig rijtje met maatregelen hoe het beter zou kunnen.

 3. Ik zou niet weten waarom dit smaad of belediging is, het is gewoon de waarheid. Geen plezierige waarheid en een waarheid die men niet graag wil horen.

 4. Frappant dat toen Theo van Gogh echt persoonlijk kwetsende vergelijkingen gebruikte en uitspraken deed, viel dat zogenaamd onder de “vrijheid van meningsuiting”, wat ook nog vurig verdedigd werd Madam Verdonk. En was het niet Ayaan Hirsi Ali van haar eigen partij die vond dat men een “recht op belediging” had.

  Maar het geeft niet: gezien de gerechtelijke uitspraken in het verleden heeft Huub Oosterhuis weinig te vrezen, en de klacht zorgt alleen maar voor meer publiciteit.

 5. Het is niet feitelijk juist: collobratie destijds was niet de uitvoering van de Nederlandse wet, nu wel. Huub, moet de regering aanspreken – een democratische meerderheid. Niet de uitvoerders van wetten beledigen.

 6. Ik weet niet of het een terechte vergelijking is, daarvoor is de uitspraak te kort. Ik zou graag willen weten welke overeenkomsten Oosterhuis in gedachten heeft. Een heel belangrijk verschil dat hij niet noemt, is dat de collaborerende politieagenten in de Tweede Wereldoorlog meewerkten met een vijandelijke bezetter. Dat is nu toch niet aan de hand, en dat is wel de meest in het oog springende eigenschap van de groep waarmee Oosterhuis de mensen van de IND vergelijkt. Als hij daar niet op doelt, waarop dan?

 7. Oja! We waren toch zo voor de vrijheid van meningsuiting en “het recht de te beledigen”? Of ben je alleen de ridder van het vrije woord geen belediging is en Huub dit gewoon mag vinden en zeggen)Mooie testcase. Laat die IND maar aanklagen, gaat die beerput misschien eindelijk eens écht open.

 8. Zie het verkiezingsprogramma, Gijsbert. Staat op de SP website. De vergelijking is voor rekening van Oosterhuis zelf.

 9. @Anne-Marie (7): Het meest in het oog springende eigenschap die de huidige IND en de politie van toen gemeen hebben, is de manier waarop ze met weerloze mensen omgaan.

  Overigens, ook voor de bezetting hebben de Nederlandse autoriteiten Joodse vluchtelingen opgepakt en aan de Duitse autoriteiten aan de grens overhandigt.

 10. Exact, Charles.
  Anne-Marie, ook in de jaren dertig werden er vluchtelingen uit Duitsland teruggestuurd, ook na de Kristallnacht. De ambtenaren die dat deden zagen zichzelf ongetwijfeld niet als collaborateurs, en misschien kwam voor velen van hen pas later het besef dat ze mee hadden geholpen om mensen de dood in te sturen. Zie het stuk van Bram Grandia dat ik net op het weblog heb gezet.
  Het punt is dat we nu wel weten, of kunnen weten, wat we doen.
  Oosterhuis zal zich moeten verantwoorden wat exact hij heeft bedoeld.

 11. Anja, bedankt voor je reactie.
  Ook ik ben voor een generaal pardon voor de oud-wetters. En nu ik onze standpunten nog eens opgezocht en nagelezen heb denk ik dat we op de goede weg gaan/zijn.

 12. Moeten we nu er een linkse coalitie komt dat collaborerende gespuis van de IND opheffen? Mogen mensen even zelf bepalen of ze in Nederland willen wonen/blijven, alsjeblieft! Baantjesjagers, dat zijn het allemaal!
  Late we uit solidariteit allemaal naar de Dienst van de moedige pastor gaan Zondag.

 13. Ook gij, Huub-niet-Oosterhuis. Heb kritiek op het IND, maar noem de mensen die daar werken geen gespuis. Of baantjesjagers. Er maar op los schelden helpt de zaak niet, en naar de dienst ga je omdat je naar de kerk wilt en nergens anders om. Sorry hoor, ik ben het volledig eens met je verontwaardiging, maar hou je een beetje in.

 14. Deze klacht is absurd. Ik heb er alle vertrouwen in dat Oosterhuis zijn rug recht zal houden. Geweldige man.

  Het is schandelijk hoe Verdonk haar machtspositie misbruikt.

  Nog veel schandelijker is het dat bijna alle VVD-ers haar blijven steunen. Opportunisten. Zelfs mensen als Winsemius, die ik tot voor kort hoog had staan, laten zich ringeloren door de rechtse wind. Ook dat alles hebben we eerder gezien…

 15. Wat je volgens mij nu kunt zien, wat de VVD betreft, is dat ze dachten het beter te doen als ze Rutte naar voren zouden schuiven, en Verdonk een beetje onder curatele gezet zou worden. Die mocht het vooral hebben over onderwijs, zeiden ze. Nu blijkt dat de VVD een zeteltje of wat meer had gehad als ze Verdonk naar voren hadden geschoven en nu mag mevrouw haar gang kennelijk weer gaan. En doet dat ook. Daders van eerwraak moeten het land uit of nog zwaarder bestraft. ‘Omdat dit niet in Nederland past’. Let wel: niet omdat er slachtoffers worden gemaakt maar omdat dat niet in Nederland past. Daar gaan we weer. Niet kijken wat je er echt aan kunt doen, er zijn veel meer mensen die zich druk maken over eerwraak, zoals Karina Schaapman van de PvdA, en terecht, want het is een probleem, er is morgenmiddag ook een conferentie over, maar omdat het niet in Nederland past en meteen maar weer dreigen met zwaardere straffen en het land uit sturen. Alsof, als we het hebben over ‘gewone’ moord op vrouwen – komt voor, mannen die verlaten worden door een mishandelde vrouw worden dan gevaarlijker – niet zo erg is, want dat past kennelijk wel in Nederland. Kortom: mevrouw slaat weer spierballentaal uit, roept weer van alles wat ze vervolgens juridisch gezien niet rond kan krijgen, want gelukkig zitten we hier nog wel met een rechtsstaat die elke burger dezelfde rechten en plichten geeft.
  De VVD moet eerst maar eens flink verliezen, en hopelijk zorgen we daar voor. Laat ze maar gaan zitten kniezen in de oppositie, in het bankje naast Wilders. Want het erge is dat ze die spierballentaal nu de wereld in kan sturen vanuit een machtspositie als minister. En dat moet nu heel snel afgelopen zijn.

 16. @Anja (17): Het is ook onzin wat Verdonk verkondigt. Bij een strafmaat boven een bepaald niveau volgt in principe automatisch verlies van verblijfsrechten, en dus verwijdering uit Nederland na het uitzitten van de straf. Anders is het natuurlijk als de dader de Nederlandse nationaliteit bezit. Dan is verwijdering uit Nederland natuurlijk niet mogelijk. Als er sprake is van samenzwering om een moord te plegen kan de straf sowieso hoger uitvallen. Pure stemmingmakerij dus…

 17. Charles,

  Je zou ook nog kunnen zeggen, dat iemand die later een Nederlands paspoort als tweede paspoort erbij heeft gekregen, bij een strafmaat boven een bepaald niveau, zijn tweede paspoort, dus het Nederlandse paspoort, weer verliest, en dan dus weer wel verwijderd kan worden uit Nederland. Of vind je zo’n regeling te ver gaan?

  Kees-Jan

 18. @Kees-Jan: Dat is volgens mij gewoon niet juridisch haalbaar. Of je bent Nederlander, of je bent het niet. Volgens alle jurisprudentie en de Raad van State kan men de ene Nederlander niet anders behandelen dan de andere.

  En er is ook nog het probleem dat men de nationaliteit van veel landen niet makkelijk of onmogelijk kwijt kan raken. En let wel het gaat om de nationaliteit, niet om het bezit van een paspoort.

 19. @Kees-Jan

  Geldt dit ook voor bijvoorbeeld voor Leon de Winter en Ronnie Naftaniel wanneer zij een zware misdaad zouden begaan. (Naar mijn mening begaan zij die ook op dit moment!)

 20. Wat mij enigszins in verwarring brengt is de tegenstelling tussen bv. het Afghaanse volk dat blijkbaar al duizend jaar of zo weet te overleven daar en de duidelijke berichten dat vrouwen het er erg zwaar hebben en regelmatig tot zelfmoord overgaan.

  Gaan ze daartoe over sowieso, of dat ze wat van die hulpverleners zien rondrijden die wat anders vertellen en vrouwen zien die anders leven ? Dat laatste denk ik , maar dat heeft dus iets pijnlijks. Inderdaad stammen -opgenomen in de vaart der volkeren , terwijl ze zo lang al bestaan , beginnen te desintegreren.

  Daar horen ook de vluchtelingen bij , waarvan ik inderdaad regelmatig me afvraag wat ze hier zoeken behalve hun eigen illusies , regelmatig lijkend op de illusies van de gemiddelde Idols-deelnemer , die dus inderdaad helemaal niet kan zingen.

  Er is wel iets voor te zeggen om vooral de mensen in hun eigen land te ondersteunen die blijven voor hun land en de strijd voor verbetering.Is misschien makkelijk gezegd.

 21. Ja,ik ben bang van verdonk , deze ( vrouw ) is gevaarlijk ik zal maar niet zeggen en schrijven wat ik denk want ik ben al een dagje ouder , maar ik ben wel hartstike bang van haar..is ‘ wel een normaal persoon de groeten van Jacob

Reacties zijn gesloten.