Dagboek 31 december 2006

Zo’n dag dat het leek alsof het niet meer licht zou worden. Tien uur ’s ochtends, naar de zaterdagmarkt. Stalletje met beenham en erwtensoep. Daar wordt vanwege het winterige weer ook gluhwein geschonken. Een Surinaamse vrouw roept een andere Surinaamse vrouw, mi goedoe, wil je er ook eentje? En dan biedt ze mij ook een bekertje aan. Nou en of, graag. Zo staan we daar, achter het in de wind klapperende zeildoek, met warme, geurige wijn in de koude handen, en wensen elkaar een heel goed, een beter 2007. En dat we maar een beetje aardiger voor elkaar mogen worden in Nederland.
En ik loop verder, zomaar gelukkig op de Lindengracht.

Gisteravond weer gegeten in het vrouwencafe voor vrouwen zonder papieren. Veel gepraat over de nieuwe ontwikkelingen, komt dat generaal pardon en nou en voor wie precies? Kom de vrouwen van de familie Atalay weer tegen, met wie ik op het podium stond tijdens die laatste grote demonstratie. Het gaat wel goed met ze. Er is in ieder geval weer hoop, al geloven ze het pas wanneer het echt gebeurd is. De dochter heeft weer een voorbeeld van hoe dat gaat. Ze ging met nierstenen naar het ziekenhuis, in acute pijn. En werd niet geholpen voordat ze zou betalen. Wat ze niet kan. Gelukkig was er ook een specialist die zich persoonlijk over haar ontfermde. Ze hoefde niet te betalen. En als ze weer pijn krijgt mag ze zo weer terugkomen. Ook die bestaan, zulke mensen, voor wie ‘regel is regel’ een andere inhoud heeft. Dat je namelijk als arts een eed hebt afgelegd dat je mensen die ziek zijn zult helpen.

Kwam er andere Anya tegen, raadslid voor de SP in Amersfoort, die was gekomen om te helpen koken. En Isabel, van Een Ander Joods Geluid. Wat me zo goed doet. Zo’n kleine gemeenschap van mensen die gewoon doen wat ze doen moeten, de warmte van je medemensen niet laten vallen. Petra, de spil achter het vrouwencafe liet me weten dat er een expertmeeting komt voor politici, om exact te weten te komen om welke mensen het generaal pardon straks moet gaan, en welke beslissingen genomen moeten worden.

En Bos baalt, omdat de SP is afgehaakt en GroenLinks ook al geen zin heeft, staat er een paar dagen geleden in Trouw. Ik herinner me dat gesprekje met een paar PvdA senatoren aan het traditionele kerstdiner. Dat gaat jullie stemmen kosten, zeiden ze. Dacht ik niet, zei ik. En kijk, nog geen week later: als het aan de PvdA achterban zou liggen, die de coalitie met CDA en CU niet zo erg zien zitten, zou eenderde van de recente PvdAstemmers nu voor de SP gaan. In de peilingen van Maurice de Hond is dat te zien: daar heeft de SP de PvdA nu ingehaald en is virtueel de tweede partij in Nederland. Bij de Nova peilingen heeft de PvdA nog vier zetels voorsprong op de SP. Als ik Bos was zou ik ook balen.

En Palestina natuurlijk. Foto van de ‘kiss of death’ die Olmert gaf aan Abbas. Zal Abbas blij mee zijn. Olmert zet zijn beste beentje voor. Hij is van plan om het geld dat al van de Palestijnen was, het belastinggeld, terug te geven. Heel genereus. Ook is hij van plan een paar van de kleinere wegblokkades in de Westoever op te ruimen. Maar niet de grote, bemande checkpoints natuurlijk. Ook heeft hij ijverig gevangenen verzameld om er straks een stel vrij te kunnen laten. Zo toont hij zich aan de wereld, vol goede wil. Ondertussen wordt op de Westoever, in de Noordelijke Jordaanvallei, een nieuwe nederzetting gebouwd. Voor de ‘evacuees’ uit de Gazastrook. Maar als je Olmert wil geloven, wat ik maar niet zou doen, dan is het enige wat hem er nog van weerhoudt om vrede te sluiten dat Hamas zo koppig is om Israel niet te erkennen. Waarover hieronder een wat andere visie.

Vandaag en de komende dagen: veel achtergrondnieuws en analyse over de situatie Palestina Israel. Waaronder een stuk van Uri Avnery over Israel als joodse staat: gaat dat ooit een staat worden voor alle er wonende burgers? What makes Sammy run.

2 gedachten over “Dagboek 31 december 2006

  1. In een artikel in het Algemeen Dagblad -voorwaar geen linkse krant!- van 29 december jl. met de kop “Israël steunt Abbas en laat wapens door” staat o.a.:

    “Egypte heeft eergisteren via Israël een grote partij wapens voor de veiligheidstroepen van de Palestijnse president Abbas naar de Gazastrook getuurd. Israëlische veiligheidsdiensten hebben dat gisteren gezegd……Ze dienen ter versterking van de veiligheidsdiensten die verbonden zijn met Abbas’ Fatah-partij. Deze is in een machtsstrijd verwikkeld met de islamitische Hamas-beweging die het Palestijnse parlement en het kabinet domineert.
    Volgens de Israëlische krant Haaretz hebben premier Olmert van Israël en Abbas de wapenzending afgelopen zaterdag tijdens hun eerste officiële ontmoeting in Jeruzalem beklonken. Het Israëlische kabinetslid Ben-Eliezer zei tegen de legerradio dat de transactie was bedoeld om Abbas de middelen te geven ’stand te houden tegenover organisaties die alles proberen te verpesten’.”

    Hamas denkt dat Israël valse geruchten verspreidt in een poging de spanningen tussen de Palestijnen op te voeren. Hoe dat ook zij, in BEIDE gevallen is de -opportunistische- steun van Olmert aan Abbas natuurlijk evident.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *