Dagboek 15 januari 2007

Er ligt weer eens een Palestijns meisje in het ziekenhuis. Ze heet Abir Aramin en is tien jaar. Het was in Anata, vlak bij de muur, waar vaak demonstraties zijn. Ze ging met haar vriendinnetjes in de schoolpauze naar een winkel om snoep te kopen. Er klonk een knal, en een van de vriendinnetjes zei dat ze de lucht in vloog en toen neerviel, met een bloedend hoofd. Nu ligt ze bewusteloos aan de beademing. Het is nog niet duidelijk of ze het gaat redden.

De Grenspolitie, die op dat moment in actie was tegen de demonstranten zegt van niets te weten. Misschien was het wel een steen die door de Palestijnen was gegooid, zegt een woordvoerder.

Ooggetuigen zeggen dat het of een rubber kogel was (in werkelijkheid een metalen kogel met een dun laagje rubber die van dichtbij afgeschoten kan doden) of een stun-granaat.

De vader van Abir is actief in de Israelisch-Palestijnse vredesgroep Fighters for Peace. Het is niet de eerste keer dat de Grenspolitie kinderen kiest als doelwit, zegt hij. ‘Ik weet niet waarom een politieman denkt dat hij bedreigd wordt door een meisje dat snoep koopt’. Hij is niet van plan om het er bij te laten zitten en gaat een aanklacht indienen. Hoewel hij weinig kans maakt dat daar wat van zal komen. (Haaretz, vandaag)

Ook in Haaretz een klein bericht over de ultra-rechtse minister Lieberman, dezelfde die voor de ‘transfer’ van Palestijnen uit het gebied is. Hij heeft Condoleeza Rice het voorstel gedaan om Navo troepen naar Gaza te sturen om de Palestijnen er van te weerhouden om wapens te smokkelen en raketten af te schieten. Rice heeft niet gezegd dat het haar een goed idee lijkt, en ze ook wel troepen naar Israel wil sturen om daar de boel te ontwapenen en er voor te zorgen dat er geen militaire agressie meer wordt gericht tegen de Palestijnen. En er geen tienjarige meisjes worden beschoten.

Iran heeft Europa ingehaald als de grootste donor voor de Palestijnse gebieden. Sinds Europa de geldkraan voor de Hamasregering heeft dichtgedraaid, is Haniya aan het werk gegaan om geld te krijgen bij de Arabische landen. Iran is tot nu toe het meest vrijgevig. Zodat de VS en de EU straks weer kunnen zeggen: zie je wel, Hamas heeft een band met Iran. Een extra reden om ze geen geld te geven. Zo stuur je een volk nog verder de radicalisering in.
Al Jazeera. Hier.

Ondertussen waren er wel Israelische vredesactivisten, waaronder Uri Avnery naar een conferentie in Ramallah, conferentie Nieuwe Hoop. Zie op de website van Gush Shalom. Hier.

De discussie of het wel netjes was van Een Ander Joods Geluid om het op de Westerbork herdenking over Israel en Palestina te hebben gaat in eigen kring, Cidi versus EAJG, nog even door. Ga naar de website van Een Ander Joods Geluid. Hier.

Hieronder een scherp verhaal van Mustafa Barghouti over de stand van zaken. Barghouti was een tijd geleden te gast als spreker op het Nationaal Sociaal Forum. Hier.

Vandaag kleine klusjes en dan mijn koffer pakken. Stond ik bij de Hema met 55 fietslampjes in mijn mandje. Heeft u zoveel fietsen, mevrouw? Nee ik heb zoveel Palestijnen. Dat moest ik even uitleggen. Vannacht gaan we weer op weg naar Gaza. Als de storm ons vliegtuig niet tegenhoudt. En Khaled zit nog steeds vast in Cairo, want tegen de beloften in is de grens bij Rafah niet opengegaan.

Een gedachte over “Dagboek 15 januari 2007

  1. Nou Anja het is weer treurig zo’n bericht van dat meisje. je gata haar zeker ook opzoeken? Jou kennende 😉
    Succes met het vertek naar Gaza (misschien nog wat vertraging met die storm.)succes en hoop ik, ook wat plezier daar.

Reacties zijn gesloten.